Cum te ajută grădina să scapi de efectele stresului?

Grădina și lucrul în grădină pot reduce substanțial efectele stresului pentru că pun în mișcare remedii naturale care ne reglează dispoziția psihică, ne calmează și ne creează o stare de bine.

Stresul prelungit produce efecte foarte diverse. De la îngrijorare și teamă, la neliniște și insomnie, furie și uneori chiar panică.

Mișcarea, contactul cu lumina soarelui, posibilitatea de a fi creativi sunt medicamente anti-stres pe care le avem cu toții la îndemână. Le putem pune în acțiune în grădina proprie, iar efectele sunt spectaculoase.

Și dacă nu ai o grădină proprie poți profita de efectele contactului cu natura asupra stării psihice.

Conceptul de forest bathing se referă la practica de a te menține calm și tăcut în mijlocul naturii, la o plimbare în pădure. Este un alt remediu natural care s-a demonstrat că reduce efectele stresului și anxietatea.

Spre deosebire de hiking la care mintea poate alerga încolo și încoace, forest bathing este o practică în care toate simțurile tale percep contactul cu natura și nu se focusează pe altceva. Observarea culorilor, a mirosurilor, a formei frunzelor te ajută să te relaxezi și să te calmezi.

Contactul cu lumina soarelui reduce efectele stresului

Este demonstrat că anotimpul și clima ne influențează dispoziția psihică.

Cei mai sensibili dintre noi la schimbările climatice experimentează depresia de iarnă, o tulburare afectivă sezonieră influențată de cantitatea mai scăzută de lumină solară din sezonul rece. Una din metodele de tratament este chiar expunerea la lumina artificială.

În grădină, simplul contact cu lumina soarelui ne îmbunătățește dispoziția psihică și poate reduce efectele stresului prin reglarea producției de serotonină și melatonină.

Serotonina este un neurotransmițător, o substanță chimică implicată în transmiterea semnalelor între neuroni și comunicarea eficientă a acestora. Serotonina reglează dispoziția noastră psihică, ne calmează și ne face să ne simțim mai bucuroși.

Melatonina sau hormonul somnului ne reglează ritmul somn-veghe sau ceasul nostru biologic. De buna funcționare a acestui ceas personalizat depinde starea noastră de sănătate.

Pe lângă serotonină și melatonină, lumina naturală îți aduce și doza zilnică de vitamina D.

Află mai mult 6 hormoni influențați de expunerea la lumină

Grădinăritul este antrenament aerobic

Antrenamentul fizic este o formă de stres pentru musculatură și nu numai. Inima bate mai rapid, respirațiile sunt accelerate. Dar stresul fizic ne eliberează de stresul psihic.

Este dovedit că exercițiile aerobice practicate regulat disipează stresul și combat depresia. Și asta pentru că, printre alte beneficii, stimulează producția de endorfine.

Endorfinele sunt substanțe chimice eliberate la nivelul creierului și folosite de corpul nostru ca să calmeze diferitele tipuri de durere și ca să-ți creeze o stare de bine.

În plus, când corpul este ocupat cu lucrul în grădină și mintea îl urmează și se detașează de problemele zilei.

Cititul în grădină reduce efectele stresului

Cititul în grădină a fost testat în cadrul unui experiment și comparat cu aceeași activitate desfășurată într-un spațiu închis.

Cercetătorii au măsurat repetat nivelul de cortizol (hormon de stres) în saliva participanților la experiment, atât la cei care au citit în grădină, cât și la cei care au citit înăuntru.

Diferența a fost semnificativă. Nivelul de cortizol a scăzut substanțial la cei care au folosit grădina ca spațiu de lectură. Dispoziția psihică s-a îmbunătățit semnificativ ceea ce a atras concluzia că grădina ne poate elibera de efectele stresului.

Află mai mult Eustres sau stresul bun care ne crește productivitatea

Grădina și conceptul de mindfulness

Mindefulness este un concept folosit pentru a descrie practica de a fi mult mai atenți la ceea ce trăim în momentul prezent și de a nu ne lăsa dominați de gândurile despre trecut și proiectele de viitor.

Dar cum putem face acest lucru? Fiind mai atenți la ceea ce ne transmit simțurile: mirosul, văzul, auzul și celelate.

Grădina ne facilitează această practică și reduce efectele stresului.

Este suficient să ne imaginăm prezenți în grădină într-o zi însorită și vom înțelege de ce este un loc perfect pentru mindfulness. Soarele ne cade ușor pe față, adie un vânticel, sunetele sunt diverse, de la cele produse de mișcarea frunzelor la bătăile aripilor unei păsări sau zumzetul albinelor.

Dacă încercăm să fim atenți la toate semnalele transmise de corpul nostru într-o după-amiază în grădină, vom constata că la întoarcerea în casă suntem mai calmi și mai toleranți cu ceilalți.

Ideal ar fi să stăm în contact cu natura câteva ore din când în când. Dar și 15 min zilnic fac diferența în timp.

Grădina poate fi opera ta de artă

S-a observat că dacă ne implicăm în crearea unei opere de artă, indiferent de valoarea acesteia din punct de vedere artistic, efectul este benefic asupra psihicului. Se reduce substanțial anxietatea și se îmbunătățește dispoziția psihică mai mult decât atunci când privim opera cuiva.

Grădina oferă această posibilitate de a ne manifesta capacitatea creativă și de a produce propria noastră operă de artă pe care o putem admira și atinge.

În plus, opera noastră de artă nu este statică. Se schimbă anotimp după anotimp și ne solicită intervenția activă pentru a o menține. Ne oferă și locul potrivit pentru a medita, a ne autoanaliza și facilitează capacitatea noastră de a ne schimba comportamentul și felul de a gândi.

Citește mai departe…

Tehnici de relaxare aplicabile oricând și oriunde
Ikebana sau cum să aranjezi florile în stil japonez?
Cum să conectezi perfect peisajul de grădină și casa?
Amenajarea grădinii: stiluri clasice și moderne

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente