Perfectionism sau anxietate: unde este granița?

Perfectionism si anxietate se însoțesc frecvent dacă nu știm să scăpăm de ideea că totul trebuie să ne iasă perfect.

Perfectionism este o trăsătură de personalitate care poate avea valențe pozitive și trebuie cultivată sau poate să ne împingă spre anxietate și depresie
dacă ești o persoană perfecționistă care te focusezi pe obiective pozitive și asta te ajută să fii performant, atunci utilizează această trăsătură mai departe
dacă ești perfecționistul care te focusezi obsesiv pe obiective nerealiste, atunci ar trebui să abandonezi această strategie neproductivă
există și perfectionism orientat către ceilalți, atunci când așteptăm perfecțiunea celor din jurul nostru

Ce este perfecționismul?

Perfectionistul este acela care vrea să-i iasă totul ”așa cum trebuie”. Părinții insistă frecvent în educație asupra necesității de a ne preocupa de excelența într-un domeniu sau altul. Și nu neapărat greșesc.

Concepția lor se bazează pe teoria ”perfecționismului pozitiv sau constructiv” – o trăsătură de personalitate care găsește împlinirea în a face lucrurile cât mai bine posibil. Este considerată, în general, o conduită benefică ce ne transformă în persoane conștiincioase cu un bun autocontrol.

Dar perfecționismul are și o parte întunecată: dacă arăți perfect, trăiești perfect, și faci totul perfect, va fi greu să nu apară sentimente de rușine, autocritică și autoînvinuire atunci când nu iese totul perfect.

Această formă de perfecționism este departe de a fi benefică. Este așa-numitul ”perfectionism distructiv”. Presiunea pe care o creează contribuie la apariția problemelor de sănătate mintală: anxietate, depresie, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări de alimentație.

Perfectionism constructiv:

Să spunem că ești înotător și vrei să-ți depășești propriul record. Te mobilizezi, te antrenezi pentru a face totul cât mai bine și privești tot timpul încrezător către reușită. Câștigarea cursei este o reușită grozavă atunci când se întâmplă. Dacă nu se întâmplă gândești că ți-a scăpat ceva și data viitoare vei face mai bine.

Perfectionism distructiv:

Ești înotătorul care vrea să fie perfect. Scopul tău este să câștigi fiecare cursă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ți-e rușine, te învinuiești, consideri că ești un sportiv fără valoare.

”Când perfecționistul nu are succes, el nu este dezamăgit de ceea ce a făcut. El simte rușinea de a fi cine este.”

Perfectionism si Anxietate

Cum îți dai seama că ești perfecționist distructiv?

Margaret Rutheford, psiholog practician de peste 25 ani, identifică în cartea ei Perfectly Hidden Depression (2019), 10 trăsături care ne avertizează că este vorba de perfectionism distructiv.

ești preocupat să-ți iasă totul perfect și ești alimentat permanent de o voce interioară care te face să te simți rușinat sau să-ți fie frică dacă nu iese totul perfect

ai un excesiv simț al responsabilității și cauți mereu soluții la probleme

te abții să exteriorizezi emoțiile negative, dar continui să le analizezi în capul tău

∎ îți faci nenumărate griji și eviți situațiile în care nu deții controlul

∎ negarea oricărei situații traumatice din trecut sau prezent (evitarea oricărui sentiment dureros sau amintire neplăcută)

ești excesiv preocupat să faci totul bine și ceilalți să-ți confirme acest lucru, să te valideze; dacă acest lucru nu se întâmplă o dată, orice succes din trecut este lipsit de valoare

ești preocupat activ și sincer ca celorlalți să le fie bine, dar uiți să te preocupi de tine

∎ ai dificultăți emoționale în viața intimă, dar ai succes profesional semnificativ

consideri lipsă de recunoștință dacă nu ești apreciat pentru meritele tale

∎ ai și alte probleme asociate: anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă, atacuri de panică

Dacă te recunoști descris de majoritatea celor 10 puncte nu este încă un motiv în plus de anxietate, ne spune autoarea. Poți răsufla ușurat, există o soluție: autoacceptarea.

Află mai mult 8 simptome de anxietate care te avertizează să iei măsuri

Ce poți face pentru a schimba situația?

Dacă crezi că ești un perfecționist distructiv, Margaret Rutheford îți propune câteva soluții:

Conștientizarea

Primul pas ar fi să recunoaștem că suntem în situația perfecționistului distructiv și că ar trebui să schimbăm ceva.

Din păcate, majoritatea oamenilor de acest fel consideră că perfecționismul este o trăsătură normală și nu necesită corecție: ”Nu toți oamenii sunt la fel?”. Răspunsul este ”nu”, nu toți oamenii sunt la fel și nici toți perfecționiștii nu sunt la fel.

Perfecționismul poate conduce la stres, anxietate și depresie.

Studiile clinice arată că cei care se concentrează permanent asupra greșelilor pe care le fac, care simt permanent că nu sunt suficient de buni, care au părinți foarte critici sau au standarde personale foarte ridicate ajung cel mai frecvent să se gândească la suicid.

∎ Hotărârea de a reuși schimbarea

Dacă deja realizăm problemele pe care ni le creează perfecționismul și ne facem un plan de ”luptă” atunci trebuie să fim hotărâți să depășim orice obstacol.

Oricine face greșeli, dar trebuie să începi prin a te gândi la greșeli ca la o experiență din care înveți și care te ajută să progresezi.

Află mai mult 10 soft skills sau abilități sociale pe care le caută angajatorii

∎ Confruntarea

Trebuie să pornim de la schimbarea regulilor inutile sau nocive după care trăim.

Care este diferența dintre reguli și convingeri?

Convingerile, credințele sunt fapte pe care le accepți ca adevărate. Regulile sunt setate de tine și guvernează felul în care te comporți. Cele două, convingerile și regulile, interacționează între ele. Convingerile tale influențează regulile pe care le setezi.

De exemplu, ai stabilit ca regulă: ”Voi zâmbi ori de câte ori întâlnesc pe cineva”. Regula se bazează pe convingerea:”Nimeni nu mă place dacă nu zâmbesc”.

De multe ori perfecționistul alege să nu facă nimic decât să facă imperfect. De exemplu:
-să practice un sport la care nu e bun vs să nu facă mișcare deloc
-să lucreze la ceva care știe că nu va ieși perfect din diverse motive vs să nu lucreze deloc

Nu trebuie să fii perfect ca să progresezi. Acțiunile imperfecte participă și ele la succesul final.

∎ Conexiunea

Este bine să faci conexiunea cu sentimentele care îți alimentează dorința de perfecțiune.

Faptul că vrei mereu să ții situația sub control, strădania de a-i mulțumi pe ceilalți, apăsarea permanentă a accelerației te îndeamnă să ascunzi și față de tine faptul că uneori simți frică, anxietate, furie, oboseală.

Dacă nu conștientizezi emoțiile negative, furia, tristețea, acestea vor ajunge să-ți guverneze viața fără să-ți dai seama.

Află mai mult Sindromul burnout: de ce apare epuizarea?

∎ Schimbarea

Este util să monitorizezi ceea ce ai reușit să schimbi și să îți răsplătești succesele.

Treci prin toate cele 10 trăsături ale perfecționismului distructiv și alege să schimbi câte un comportament, pe rând.

Observă-ți progresele. Chiar și cele mai mărunte merită conștientizate. Încearcă să iei totul ca pe o călătorie cu obstacole și reușite. Și nu ca pe încă ceva care trebuie ”să-ți iasă perfect”.

Tehnicile de reușită se învață. Totul este să începem prin a recunoaște problema.

Așa cum ne tratăm familia și prietenii, cu compasiune și blândețe și le iertăm greșelile, tot așa trebuie să procedăm și cu noi înșine.

Terapia cognitiv-comportamentală este una din metodele folosite de psihologi și care poate avea rezultate pozitive în combaterea perfecționismului distructiv. Putem schimba tendința exagerată către autocritică.

Nu trebuie să ne ferim să apelăm la specialiști pentru a ne pune mintea în ordine, la fel cum apelăm la medic pentru celelalte organe ale corpului nostru.

Majoritatea specialiștilor consideră că perfecționismul nu se referă la standardele înalte autoimpuse sau impuse dinafară. Ci la standarde nerealiste.

Cum stai cu inteligența emoțională?

SurseAbonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente