Sănătatea rinichilor este esențială. Filtrarea sângelui și producția de urină duc la îndepărtarea deșeurilor și reținerea nutrienților esențiali. Rinichii îndeplinesc aceste funcții filtrând aproape 200 litri de sânge pe zi.
Avem doi rinichi, aflați profund în abdomen, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Rinichiul drept este în apropierea ficatului, iar cel stâng în apropierea splinei. Rinichii sunt conectați prin uretere la vezica urinară în care drenează urina pe care o produc.
Deși funcția rinichilor este esențială, nu totdeauna este evident că nu se desfășoară corect. Simptomele tipice unei afecțiuni renale apar destul de târziu, cu excepția unei infecții urinare sau a prezenței pietrelor la rinichi care dau simptome mai zgomotoase.
O modalitate de a verifica funcționarea corectă a rinichilor este efectuarea regulată a analizelor specifice. Creatinina, dar și alte analize și investigații ne orientează cum stăm cu sănătatea rinichilor.
Obiceiuri bune care mențin sănătatea rinichilor
Hidratarea
Hidratarea este prima și cea mai importantă măsură pentru sănătatea rinichilor. Iar apa este cel mai indicat lichid.
Dacă nu sunt restricții medicale privind cantitatea de lichide permisă într-o zi, atunci ar trebui să consumăm peste 2 l de apă zilnic, pe lângă lichidele incluse în alimente cum sunt supele, ciorbele, fructele etc.
Cel mai bun indiciu că ne-am hidratat suficient este cantitatea și culoarea urinei. Dacă zilnic producem aproximativ 1,5 l urină de culoare galben deschis, hidratarea este corespunzătoare.
Află mai mult ⮕ Câtă apă trebuie să bem după efort fizic?
Alege alimente cu efecte benefice rinichilor
Alimentele bogate în fitonutrienți cu efect diuretic, antioxidant sau antiinflamator sunt benefice rinichilor.
Pepenele roșu hidratează excelent și stimulează formarea unei cantități mai mari de urină care trece prin tot sistemul urinar și duce la exterior deșeuri și toxine. Tot pepenele roșu conține cantități importante de săruri de potasiu care reglează aciditatea urinei și previn formarea calculilor.
Sucul și semințele de rodie au, de asemenea, un conținut ridicat de potasiu eficient în îndepărtarea riscului de pietre la rinichi.
Sfecla roșie și sucul de sfeclă conțin betaină care crește aciditatea urinei și previne formarea calculilor de fosfat de calciu sau struvit.
Află mai mult ⮕ Sfecla roșie: beneficii, vitamine, calorii
Evită suplimentele alimentare
Evitarea suplimentelor alimentare de orice fel, mai ales cele care conțin extract de salcie, scoarță de salcie, lemn dulce, unele plante chinezești sau vitamina C.
Excesul de vitamina C din suplimente poate determina apariția pietrelor la rinichi.
Explicația este următoarea: vitamina C absorbită în sânge ajunge la ficat unde este convertită în oxalat. Rezultă un exces de oxalat care favorizează apariția calculilor de oxalat de calciu.
Nu se produce același fenomen cu vitamina C din fructe și legume, de aceea este de preferat să apelăm la sursele naturale pentru a ne asigura vitamina C.
Evită excesul de sare
O alimentație cu sodiu puțin înseamnă aproximativ 2000-2300 mg/ zi sau o linguriță de sare.
Excesul de sodiu duce la formarea calculilor renali pentru că în urma reacțiilor chimice se elimină mai mult calciu prin urină.
Alimentele procesate cum sunt cârnații, baconul, alimentele conservate sau murate au cantități crescute de sodiu.
Excesul de sare contribuie și la creșterea tensiunii arteriale peste valorile normale. Hipertensiunea afecteaz cu timpul capacitatea rinichilor de a filtra sângele și a-l curăța de deșeuri.
Află mai mult ⮕ Sarea de Himalaya: plusuri, minusuri, la ce este utilă?
Consumă citrice
Alimentația bogată în proteine favorizează apariția calculilor renali deoarece scade excreția de citrat și este astfel favorizată aglomerarea cristalelor de calciu și oxalat.
Lămâile, portocalele, roșiile, pepenii, sunt modalități bune pentru a menține un nivel crescut de citrat în sânge. Citratul se leagă de calciul din urină și previne astfel formarea calculilor renali de calciu.
În același timp, citratul poate dizolva microcristalele înainte de a apuca să formeze pietrele.
Pe acest mecanism se bazează și recomandarea de a consuma oțet de mere relativ regulat atunci când ai litiază renală, cu scopul de a dizolva microcristalele.
Fie că stoarcem lămâie în apa de băut sau adăugăm suficiente roșii la salată, ambele sunt idei bune pentru menținerea citratului la un nivel protectiv.
Află mai mult ⮕ Glandele paratiroide și litiaza renală: ce legătură există?
Procură-ți suficient calciu din alimente
Calculii renali de oxalat de calciu se formează când în urină există mai mult calciu și oxalat decât poate urina să dilueze. Când acest lucru se întâmplă, cristalele se aglomerează și apar calculii de oxalat de calciu.
În același timp, dacă urina este săracă în citrat, se creează condiții optime pentru formarea pietrelor (litiaza renală).
Totuși, deși alimentele bogate în oxalat pot fi evitate, nu este recomandabilă evitarea alimentelor cu calciu. Calciul este un mineral esențial de care depinde sănătatea oaselor, a musculaturii și reglarea tensiunii arteriale.
Necesarul de calciu zilnic este de 1000-1200 mg/ zi, iar acest necesar este asigurat prin 3 porții de lactate zilnic.
Pentru prevenția eficientă a formării calculilor, calciul trebuie să provină din alimente.
Află mai mult ⮕ 10 metode de prevenire a litiazei renale
Sănătatea rinichilor nu necesită detoxifiere
Din timp în timp apar diverse mode. Detoxifierea rinichilor prin consumul de sucuri naturale, ceaiuri sau produse pe bază de resveratrol, ginseng sau ghimbir este una din aceste mode.
În general, rinichii nu necesită nicio detoxifiere, așa cum nici ficatul nu necesită. Ca să funcționeze corect este suficient să ne hidratăm corect și să consumăm suficiente fructe și legume.
Orientativ, bărbații ar trebui să consume 13 pahare de apă pe zi, iar femeile 9 pahare cu apă. Pe lângă asta, 5 fructe sau legume pe zi, asigură aportul de vitamine și minerale.
Nu există dovezi științifice că un regim bazat pe sucuri din fructe și legume, ceaiuri sau suplimente ar aduce vreun beneficiu sănătății rinichilor. Sucurile naturale sunt utile pentru a suplimenta hrana obișnuită, dar nu pentru a o înlocui.
Adepții teoriei detoxifierii rinichilor presupun că ar putea preveni formarea calculilor renali care apar în rinichi prin aglomerarea cristalelor de calciu, acid uric, oxalați și alți compuși chimici.
Hidratarea și evitarea alimentelor bogate în acid oxalic (ciocolata, cartofi dulci, spanac, migdale, caju ș.a.) sunt metode de prevenire a litiazei pentru care există suficiente argumente științifice.
Citește mai departe…
Diuretice naturale pentru eliminarea apei din organism
Excesul de vitamina C poate provoca pietre la rinichi?
Excesul de calciu din urină
ABC-ul vitaminelor în bolile de rinichi
7 semne că ai probleme de rinichi
Bibliografie
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. What is chronic kidney disease?
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Manage patients with chronic kidney disease.
- Why Do We Get Kidney Stones? with Dr. Anna Zampini. Podcast Cleveland Clinic
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Eating, drinking, and nutrition for kidney stones.
- Kok, DJ. The preventive treatment of recurrent stone-formation: how can we improve compliance in the treatment of patients with recurrent stone disease? Urolithiasis. 2016