Conexiuni sociale care ne influențează sănătatea

Oamenii sunt construiți să interacționeze, iar lipsa de conexiuni sociale le afectează sănătatea. De la teoriile psihologice și până la demonstrațiile experimentale, toate aduc argumente pentru faptul că interacțiunile sociale ne ajută să ne menținem greutatea corporală optimă și glicemia normală, reduc riscul de depresie și prelungesc supraviețuirea în cancer sau reduc mortalitatea prin boli cardiovasculare.

La polul opus este izolarea socială. Izolarea are efecte negative demonstrate asupra sănătății mintale crescând riscul de depresie, dar și asupra sănătății generale. De exemplu, un studiu clinic efectuat în timpul izolării din epidemia de COVID arată creșterea riscului de hipertensiune la femeile lipsite de contacte sociale.

Medicina stilului de viață ia tot mai mult amploare. În această specialitate nouă sunt incluse toate prescripțiile legate de obiceiurile unei vieți sănătoase, de la exerciții fizice, la nutriție, managementul stresului sau stimularea interacțiunilor sociale.

Ce se înțelege prin conexiuni sociale?

Suntem conectați social dacă avem sentimentul apartenenței la un grup de oameni, dacă ne simțim apropiați de un grup de persoane. Cercetările psihologice arată că existența conexiunilor sociale face parte din nevoile psihice de bază.

Începem să dezvoltăm conexiuni sociale imediat ce venim pe lume, construind relații cu cei care ne îngrijesc și ne educă. Aceste relații ne vor influența întreaga viață.

De exemplu, este foarte clar demostrat efectul negativ al traumelor emoționale ale copilului asupra sănătății viitorului adult.

Utilizarea metodelor moderne de experiment, cum este RMN funcțional (fRMN) a scos în evidență că aceleași circuite ale creierului care sunt active la durerea sau plăcerea fizică pot fi activate și de contactele sociale.

De exemplu, sentimentele negative provocate de comportamentul nedrept al cuiva activează aceiași neuroni ca și durerea fizică.

De asemenea, interacțiunile sociale pozitive, comportamentul favorabil al celor din jur, activează aceiași neuroni ca și plăcerea fizică.

Unul din cei care a pus în evidență experimental cele două tipuri de răspuns la interacțiuni sociale este Matthew Lieberman, autorul cărții Social: De ce creierul nostru este construit pentru a se conecta?

El mai aduce un argument important în favoarea ideii că suntem construiți pentru a ne conecta. Când aflăm pentru prima dată o informație, luăm din start în calcul cui am putea împărtăși acea informație și cum am putea să o facem mai convingător.

Sunt unele conexiuni sociale mai bune decât altele?

Este mai important partenerul de viață sau prietenii de pe Facebook? Psihologii spun că avem nevoie de ambele tipuri de relații.

Era digitală a schimbat felul în care interacționăm unii cu alții, dar oferă și șansa creșterii interacțiunilor. Totul este să știm să dozăm intensitatea sentimentelor ce le oferim în relațiile superficiale de pe o platformă de socializare și a celor investite într-o relație de lungă durată din viața reală.

Toate relațiile sociale, slabe sau intense, ne pot face bine sau rău, ne pot aduce bucurie și satisfacție sau ne putem simți abuzați. Totul este să știm ce să așteptăm de la fiecare tip de relație.

Prieteniile din mediul online pot fi benefice, de exemplu, celor introvertiți. Le oferă oportunitatea suportului din partea altora într-un mediu lipsit de pericole și le pot satisface nevoia de conexiuni sociale reducând riscul de depresie.

Contactele on line pot fi utile pentru a împărtăși bucurii sau probleme zilnice, dar emoticoanele nu pot înlocui confortul psihic oferit de prezența fizică a cuiva care ne susține.

Contactele de la job sunt extrem de utile în scopuri practice cum ar fi promovarea sau încheierea unei înțelegeri de business. Dar minusul este tot la capitolul suport emoțional pe care nu trebuie să-l așteptăm din această direcție.

Îmbinarea înțeleaptă a tuturor tipurilor de conexiuni sociale este posibilă

Prietenii apropiați contează mult. Ne pot oferi sentimente de apreciere și ne cresc inteligența emoțională pentru că învățăm să înțelegem gândurile și sentimentele altcuiva, devenim mai empatici.

Pe de altă parte, prietenii apropiați pot fi sursa geloziei și a competiției. Unele cercetări arată că avem tendința să ne bucurăm de succesele prietenilor, dar numai dacă acestea nu sunt într-un domeniu care ne aparține.

Pentru mulți dintre noi există doar o singură persoană specială de care ne simțim apropiați. Aceasta poate fi partenerul sau partenera într-o relație romantică sau un membru de familie.

Studiile clinice arată că existența unei asemenea persoane în viața noastră ne asigură nu doar suport social și confort psihic, ci și un răspuns mai bun la stres și o apărare imunitară superioară.

Și acest tip de relație are unele limitări. Ne poate face să ne desprindem de alte tipuri de relații sociale și de beneficiile pe care acestea le au.

Îmbinarea înțeleaptă a tuturor tipurilor de conexiuni sociale este posibilă dacă suntem conștienți de avantajele și limitările fiecărui tip de relație.

Capitalul social este fluid

Spre deosebire de capitalul economic pe care-l putem poseda mai stabil, capitalul social este fluid, nu este o entitate concretă pe care o posedăm.

Conexiunile sociale necesită o preocupare constantă. Se bazează și pe ceea ce oferim în aceeași măsură în care se bazează pe ceea ce primim.

Este adevărat că relațiile necesită prioritizare. Dar, dacă alegem să interacționăm numai când noi avem nevoie, cu timpul ne pierdem prietenii, rolul social și sentimentul că părerea noastră contează.

Conexiunile sociale ne influențează longevitatea

Un analiză științifică recentă efectuată de cercetătorii de la Rutgers University arată că pentru majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, perioadele lungi de izolare duc la creșterea stresului și la modificări structurale ale creierului.

Estimările arată că 1/3 până la 1/2 din populația țărilor industrializate suferă de singurătate.

O rețea socială sănătoasă are efecte protective asupra sănătății și poate crește rata supraviețuirii cu până la 50%. În același timp, singurătatea are efecte negative asupra somnului, sănătății fizice și mentale.

Citește mai departe…

Izolarea și riscul de hipertensiune la femei
Stima de sine. Cum o dobândești și ce beneficii vei avea?
Cum stai cu inteligența emoțională?
Cei 4 călăreți care te conduc la divorț
Află dacă stai bine cu echilibrul psihic

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.