5 stresori care ne afectează cel mai mult în viață

Stresul face parte din viață, dar unii dintre stresori (factori de stres) care ne afectează relațiile cu cei din jur, finanțele, sănătatea sau cariera, provoacă mai multă anxietate decât alții.

Stresul acut, în porții mici, de scurtă durată, ne poate fi folositor. Ne stimulează să ne mobilizăm și să progresăm.

Dar stresul cronic experimentat zi de zi, ne afectează sănătatea. Apar probleme digestive, inflamație, afectarea imunității, probleme de somn, anxietate și probleme sexuale.

Când avem de-a face cu stresori majori, și corpul și psihicul nostru reacționează. Iar în lipsa unui răspuns adecvat putem ajunge la epuizare psihică și depresie.

5 stresori care ne afectează cel mai mult în viață

Decesul unei persoane iubite

Când cineva la care ținem dispare din viața noastră emoțiile și sentimentele pe care le trăim sunt intense și foarte diverse: de la șoc și confuzie, la tristețe, furie și chiar un sentiment de vină pentru dispariție.

Procesul de vindecare este complex și nu este același pentru orice persoană.

Realitatea din jurul nostru se schimbă atât de radical încât ne punem problema cum ne vom trăi viața mai departe în absența acelei persoane. Negarea pe care o simțim în prima fază ne ajută să reducem efectele pierderii.

Când apare furia este ca o supapă pe care o deschidem pentru emoțiile pe care le simțim. Dar are și neajunsul că ne poate izola de cei din jurul nostru.

Cu timpul ne focusăm pe regrete și pe eventuala vină care ne aparține, pe ceea ce am făcut sau am spus și am vrea să fi făcut altfel.

În evoluția doliului există și riscul depresiei, riscul de a ascunde toată tristețea înăuntrul nostru, de a deveni mai puțin sociabili. Nu este nicio rușine să cerem ajutorul unui specialist pentru a ne putea adapta la noua viață.

Timpul va aduce vindecarea. Pentru unii este vorba de luni, pentru alții de ani pentru a se obișnui cu pierderea persoanei dragi și a o accepta.

Află mai mult 7 semne fizice de depresie

Divorțul

Divorțul face parte din cei 5 stresori majori. La stresul emoțional și mental se adaugă cele legate de finanțe, locuință sau custodia copiilor.

Sentimentele pe care le poate genera un divorț baleiază de la eliberare la vină. Indiferent ce emoții predomină, totul este să le lași să te depășească, să te focusezi pe propria persoană.

Pierderea unui partener poate fi un prilej să atingi niște obiective pe care le lăsaseși baltă, să reiei hobbyurile abandonate, să ai mai multă grijă de propria persoană.

Află mai mult Cei 4 călăreți care te conduc la divorț

Schimbarea locuinței

Schimbarea locuinței sau a localității de reședință poate fi extrem de stresantă, mai ales dacă este neașteptată. Dacă o calamitate naturală, un eveniment traumatic sau o criză financiară ne obligă să ne mutăm, stresul este mult accentuat.

Mutatul este stresant și dacă este vorba de o locuință mai mare sau de faptul că te muți cu partenerul și începeți o viață împreună.

Dacă nu încerci să tragi de timp și te organizezi amănunțit, stresul mutatului poate fi scurtat.

Află mai mult Cum să faci ordine rapid cu metoda KonMari?

Pierderea serviciului

Pierderea serviciului provoacă o paletă largă de sentimente, de la rușine și dezamăgire până la vinovăție. Are un impact negativ asupra stimei de sine și asupra finanțelor, de aceea este unul din cei 5 stresori cu impact puternic.

Rutina vieții zilnice se schimbă radical și poate fi dificil să ne adaptăm.

Pentru unele persoane, pierderea jobului poate echivala ca impact emoțional, cu pierderea persoanei iubite. Șocul, tristețea, furia, depresia sau o combinație a acestor emoții complexe ne pot copleși.

Cel mai util este să ne focusăm pe ceea ce putem controla. Primul pas este reorganizarea bugetului și adaptarea lui până ce putem schimba situația. Ulterior, atitudinea personală și suportul familiei și prietenilor ne pot ajuta să mergem mai departe.

Afecțiuni cronice

O afecțiune cronică crește stresul, dar și stresul poate agrava o boală cronică. Este un cerc vicios.

Atitudinea cea mai corectă când ne confruntăm cu o boală cronică este să ne bazăm pe colaborarea cu medicul sau cu echipa medicală și în rest să ne focusăăm pe ceea ce putem controla singuri.

După ce avem un plan de tratament bine stabilit, ne putem concentra pe un stil de viață cât mai sănătos care să ajute vindecarea.

Alcoolul și substanțele interzise ne păcălesc pe moment emoțiile negative legate de afecțiunea noastră, dar nu rezolvă problema.

Somnul suficient, alimentația sănătoasă, mișcarea și practica meditației pun viața în ordine și fac încercarea unei boli mai ușor de suportat.

Citește mai departe…

Stresul zilnic și apărarea imunitară
Stresul și durerea de stomac
Burnout. Cum recunoști efectele stresului?
Tehnici de relaxare aplicabile oricând și oriunde
Poți fi dependent de tristețe?

Bibliografie
Articolul precedent

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente