Cercetătorii au găsit o conexiune clară între izolarea socială și creșterea riscului de hipertensiune, în special la femei.
Singurătatea și izolarea socială sunt legate și de amplificarea riscului de anxietate, depresie și deces prematur.
Un studiu clinic recent desfășurat în Canada a concluzionat că femeile singure, izolate social, au un risc crescut de hipertensiune arterială.
Efectele negative nu au fost constatate în aceeași măsură și pentru bărbați.
Dimpotrivă, bărbații care trăiesc în compania altor persoane au risc mai mare de hipertensiune decât cei care locuiesc singuri.
În schimb, indiferent de sex, singurătatea afectează statusul mental.
Izolare socială și hipertensiune
Studiul clinic a fost publicat în Journal of Hypertension și a inclus peste 28.000 de persoane cu vârste între 45-85 ani.
Participanții au fost întrebați despre statusul marital, modul în care locuiesc și rețeaua de cunoștințe cu care se frecventează. Dar și dacă au avut deja tensiune mare: peste 140/ 90 mmHg sau peste 130/ 80 mmHg la cei cu diabet.
Rezultate
- Izolarea a generat un risc de hipertensiune crescut cu 21- 28% pentru femeile singure sau divorțate și cu 33% pentru văduve.
- Femeile cu cele mai puține interacțiuni sociale au fost cele peste 85 ani. La acestea, riscul de hipertensiune a crescut cu 15% față de corespondentele lor care au relații sociale.
- Dimpotrivă, bărbații care locuiesc împreună cu alte persoane au un risc de hipertensiune cu 15% mai mare decât cei care locuiesc singuri
Diferența dintre cele două sexe este explicată de Dr. Leonard Pianko, cardiolog la Aventura Cardiovascular Center.
”Ipoteza mea este că răspunsul organismului la singurătate în cazul femeilor se datorează unei secreții crescute de epinefrină de la nivelul glandelor suprarenale. Iar consecința epinefrinei este creșterea tensiunii arteriale.”
Efectele izolării sociale asupra sănătății mintale este, însă, identică la ambele sexe. Singurătatea crește riscul de suicid, depresie și anxietate. Și reduce și durata de viață.
Riscul pe care îl presupune izolarea rivalizează cu cel provocat de obezitate sau fumat.
Contactele sociale ne mențin nu doar fericiți, ci și sănătoși.
Citește mai departe…
Conexiunile sociale ne influențează sănătatea
Ce este monofobia sau frica de a sta singuri?
Anxietatea socială sau frica de a comunica cu alte persoane
Comunicarea nonviolentă sau cum să eviți conflictele?
Putem fi dependenți de tristețe și nefericire?