Aproximativ 40% din persoanele cu diabet dezvoltă în cele din urmă complicații renale. Nefropatia diabetică este o formă de boală renală cronică, pe termen lung, care rezultă în urma evoluției diabetului timp de mai mulți ani.
Diabetul cauzează niveluri de glucoză în sânge mai ridicate decât cele normale și care deteriorează în timp unele dintre vasele de sânge ale rinichilor. Vasele de sânge deteriorate și alți factori, precum inflamația, duc la afectarea rinichilor.
Persoanele cu diabet care dezvoltă nefropatie au un risc mai mare de mortalitate decât persoanele cu diabet care nu dezvoltă nefropatie. Aceste riscuri cresc odată cu stadiile avansate ale bolii renale.
Dar nu toți diabeticii ajung la această situație, în special dacă sunt diagnosticați la timp și tratați optim.
Proporțional, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au un risc mai mare de a dezvolta insuficiență renală în stadiu terminal comparativ cu persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
1. Medicația utilă pentru a evita complicații renale
Unele din medicamentele care se folosesc în tratamentul diabetului pentru reducerea glicemiei, dar și unele antihipertensive sau medicamente pentru scăderea colesterolului, sunt indicate în mod deosebit atunci când se urmărește evitarea complicațiilor renale.
Una din clasele de antidiabetice orale este în mod deosebit utilă pentru reducerea riscului de complicații renale: inhibitorii SGLT2. Din această categorie fac parte:
- canagliflozin
- empagliflozin
- dapagliflozin
- ertugliflozin
Utilizarea inhibitorilor SGLT2 încetinește evoluția către boală renală cronică a persoanelor cu diabet.
Hipertensiunea este una din condițiile care lăsată netratată accelerează și viteza de apariție a complicațiilor renale.
Dintre medicamentele antihipertensive, cele care sunt mai favorabile pentru protecția rinichilor sunt:
- inhibitorii de enzimă de conversie: enalapril, ramipril, lisinopril, captopril ș.a.
- blocanți ai receptorilor de angiotensină II: losartan, valsartan, irbesartan ș.a.
Dislipidemia este un alt factor de risc pentru apariția unor complicații renale. Statinele care reduc nivelul colesterolului, protejează și vasele de sânge renale împiedicând formarea plăcilor de colesterol.
2. Planifică o dietă echilibrată
Cel puțin o dată pe an este indicată consultarea unui nutriționist care te poate sfătui cel mai bine desspre regimul pentru diabet.
Alegerea informată a alimentelor pe care le consumi este esențială la diabet. Regimul pentru diabet are câteva reguli de bază:
- hidratarea pe bază de apă și băuturi cu calorii 0t plan.
- de evitat legumele și leguminoasele amidonoase
- de ales proteine slabe și plante cu conținut mare de proteine
- de ales legume și fructe, cereale integrale și lactate degresate
- cât mai puține alimente cu zahăr adăugat
- de ales grăsimi sănătoase
- de evitat alimente procesate
Bine de știut
Este bine să consumi carbohidrații în a doua parte a mesei dacă nu vrei să ai probleme cu glicemia.
Este dovedit că dacă în prima parte a mesei consumi proteinele și grăsimile și abia ulterior carbohidrații (cartofi de exemplu), impactul asupra glicemiei este cu 50% mai mic.
În plus, dacă combini cartofii cu salată cu oțet, descompunerea amidonului din cartofi este mai lentă și organismul are timp să regleze creșterea glicemiei.
3. Exerciții fizice cel puțin 5 zile/săptămână, câte 30 min
Activitatea fizică regulată este o parte importantă a tratamentului antidiabetic și a prevenirii diabetului atunci când valorile glicemiei indică prediabet. Atunci când suntem activi, celulele devin mai sensibile la acțiunea insulinei produse de pancreas și devine mai simplu să ținem glicemia sub control.
Mersul pe jos este un bun punct de pornire și poate fi ușor inclus în programul zilnic. Stabilirea unui obiectiv zilnic de pași și atingerea lui va aduce beneficii vizibile.
Specialiștii spun că 8200 de pași/ zi este numărul potrivit ca să prevenim majoritatea bolilor cronice cum sunt diabetul tip 2, apneea de somn, obezitatea sau hipertensiunea.
4. Monitorizarea glicemiei este utilă și pentru a evita complicații renale
Încearcă să ții nivelul glicemiei la valoarea recomandată.
Dacă glicemia este mai mică de 70 mg/dl și se întâmplă acest lucru mai mult de o dată pe săptămână, medicul trebuie anunțat.
Dacă glicemia este mai mare de 160 mg/dl pentru mai mult de o săptămână sau glicemia este mai mare de 300 mg/dl de 2 ori consecutiv, medicul trebuie imediat anunțat.
5. Hemoglobina glicozilată
Hemoglobina glicozilată (HbA1c) este o analiză de sânge care ne arată valoarea medie a glicemiei pentru ultimele 2-3 luni.
Hemoglobina glicozilată este un test care ne orientează mai bine decât glicemia măsurată acasă, din deget.
- HbA1c 6% corespunde la valoarea medie a glicemiei 126 mg/dl
- HbA1c 6,5% corespunde la valoarea medie a glicemiei 140 mg/dl
- HbA1c 7% corespunde la valoarea medie a glicemiei 154 mg/dl
- HbA1c 7,5% corespunde la valoarea medie a glicemiei 169 mg/dl
- HbA1c 8% corespunde la valoarea medie a glicemiei 183 mg/dl
- HbA1c 8,5% corespunde la valoarea medie a glicemiei 197 mg/dl
- HbA1c 9% corespunde la valoarea medie a glicemiei 212 mg/dl
- HbA1c 9,5% corespunde la valoarea medie a glicemiei 226 mg/dl
HbA1c 10 corespunde la valoarea medie a glicemiei 240 mg/dl. Testul hemoglobinei glicozilate (HbA1c) trebuie efectuat de minimum 2 ori pe an sau mai frecvent dacă medicul indică
6. Albumina în urină (albuminuria)
Albuminele sunt proteine pe care nu ar trebui să le pierdem la eliminarea urinei Pierderea de proteine prin urină semnalează deteriorarea funcției rinichilor și apariția bolii renale cronice.
Una din 3 persoane cu diabet ajunge la complicații renale. Anumite medicamente antidiabetice sunt mai eficiente în combaterea complicațiilor și medicul va lua măsurile necesare dacă se constată proteinuria.
Citește mai departe…
Boala cronică renală și diabetul: care este legătura?
Nefropatia diabetică: simptome, analize, diabet
Ce simptome apar când diabetul se complică?
Cum să consumi dulciuri fără să deranjezi prea mult glicemia?
Diabetul și pietrele la rinichi
Bibliografie
- Nordheim E, Geir Jenssen T. Chronic kidney disease in patients with diabetes mellitus. Endocr Connect. 2021
- Thipsawat S. Early detection of diabetic nephropathy in patients with type 2 diabetes mellitus: a review of the literature. Diab Vasc Dis Res. 2021
- Cheo SW, Low QJ, Lim TH, et al. A practical approach to chronic kidney disease in primary care. Malays Fam Physician. 2022
- McGrath K, Edi R. Diabetic kidney disease: diagnosis, treatment, and prevention. Am Fam Physician. 2019