Regim pentru diabet care scade și tensiunea

Cercetări recente au arătat că multe din persoanele cu diabet tip 2 care respecta un regim pentru diabet și reușesc să scadă suficient în greutate controlează mai bine tensiunea arterială, chiar și fără medicamente.

Un program desfășurat pe o perioadă de 12 săptămâni, condus de cercetătorii Universității Glasgow și Newcastle, a stabilit o dieta pentru diabet cu calorii puține și care a permis scăderea în greutate cu 15 kg.

Studiul a inclus 143 de persoane din care 78 aveau și tratament antihipertensiv pe lângă medicația antidiabetică.

Faza de scădere în greutate cu durata de 12 săptămâni a fost urmată de un program de menținere a greutății obținute.

După 2 ani de urmărire, 8 din 10 persoane cu diabet tip 2 au scăpat complet de această afecțiune. Nu a mai fost necesară medicația antidiabetică și nici tratamentul antihipertensiv.

Studiul nostru arată că, pe lângă remisia diabetului tip 2, scăderea în greutate este un tratament eficient și pentru hipertensiune, afecțiune care aduce riscuri importante pentru sănătate„, spune unul din autori.

Scăderea substanțială în greutate și menținerea ulterioară a greutății permite și controlul diabetului, dar și al hipertensiunii, fără medicamente.

Studiul DIRECT, publicat în jurnalul Diabetologia, dovedește încă o dată legătura dintre un regim pentru diabet, greutate și hipertensiune. Și faptul că este vital să scăpăm de kg în plus și să ne menținem apoi greutatea.

Află mai mult Diabet și tensiune mare: de ce apar împreună?

Ce înseamnă remisia diabetului?

Se știe că una din cauzele cele mai importante care justifică hiperglicemia este fenomenul rezistenței la insulină. Remisia diabetului înseamnă o îmbunătățire pe termen lung a sensibilității organismului la insulină la persoanele cu diabet tip 2.

Concret, persoanele cu diabet tip 2 care intră în remisie pot să-și mențină hemoglobina glicozilată HbA1C sub 6,5% fără medicamentele antidiabetice.

Asta nu înseamnă să întrerupem medicația până ce nu obținem scăderea în greutate și nici să o facem fără să ne sfătuim cu medicul.

Află mai mult Hemoglobina glicată optimă ca să eviți complicațiile

Regim pentru diabet: cum se explică rezultatele?

Dieta pentru diabet care a fost aplicată pentru 3 luni în studiul DIRECT a fost o dietă cu calorii puține bazată pe supe și diverse shake-uri. Dieta a fost echilibrată și condusă sub supraveghere medicală.

Rezultatele au arătat clar că scăderea substanțială în greutate a permis remisia diabetului.

Ca să înțelegem cum poate schimbarea stilului alimentar să aibă un asemenea impact trebuie să înțelegem ciclul vicios care se creează în diabetul tip 2:

  • dieta hipercalorică, în special cea cu mulți carbohidrați, duce la creșterea necesarului de insulină. Organismul trebuie să corecteze creșterile bruște ale glicemiei după ce mâncăm
  • excesul de calorii înseamnă exces de greutate, mai ales grăsime abdominală
  • nivelul constant crescut de insulină duce la apariția rezistenței la insulină
  • tot nivelul permanent crescut al insulinei duce și la creșterea în greutate
  • rezistența la insulină explică creșterea glicemiei în afara valorilor normale, mai ales după masă
  • hiperglicemia provoacă letargie, iar insulina crescută stimulează foamea
  • în consecință ne mișcăm mai puțin și mâncăm mai mult
  • din nou este nevoie de insulină și mai multă pentru a face față aportului caloric crescut

Spargerea acestui ciclu vicios cu dieta potrivită permite obținerea rezultatelor studiului DIRECT: remisia diabetului și corectarea complicațiilor colaterale cum sunt hipertensiunea și colesterolul.

Află mai mult Grăsimea abdominală: cauze, pericole, soluții eficiente

Ce regim pentru diabet a fost folosit în studiul DIRECT?

Necesarul energetic zilnic obișnuit pentru un adult este de 2000 cal la femei și 2500 cal la bărbați.

Dieta pentru diabet folosită în studiu a fost hipocalorică, sub 1000 cal/ zi. Se bazează pe supe, shake-uri cu lapte și adaos de proteine. După 8 săptămâni se introduc treptat și alte alimente.

Nu este recomandabil să folosim o dietă cu calorii atât de puține mai mult de 12 săptămâni pentru că pot apărea deficite nutriționale. Dieta hipocalorică așa de severă este recomandată persoanelor cu obezitate și diabet care nu reușesc să slăbească, deși mănâncă sănătos.

Există și alte regimuri alimentare, nu așa de severe, care pot avea ca rezultat remisia diabetului. De exemplu, dieta mediteraneană și dieta cu carbohidrați puțini.

Dieta mediteraneană este și protectivă față de apariția diabetului tip 2, dar ajută și la menținerea glicemiei la persoanele cu diabet instalat.

Unul din punctele tari ale dietei este conținutul substanțial de fructe și legume. Iar la capitolul fructe poți opta pentru fructele cu index glicemic scăzut.

Dieta mediteraneană în asociere cu mișcarea fizică regulată are rezultate și mai bune. Un alt avantaj este faptul că nu este o dietă restrictivă. Nu exclude nicio grupă alimentară.

Dieta mediteraneană: ce alegem? ce evităm?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente