Computerul, tableta, telefonul și, în general, toate dispozitivele cu ecrane luminoase, fac parte din viața noastră de zi cu zi. Aduc beneficiile informării rapide, ale conexiunilor interpersonale facile, dar folosirea lor are și dezavantaje care impun precauții.
1. Tastatura computerului are mai multe bacterii decât colacul de WC
Umezeala de pe mâini, resturile de mâncare, creează condiții foarte bune pentru multiplicarea bacteriilor. Este valabil și pentru telefon sau tabletă.
Cercetătorii au identificat o parte din microbii de care ne temem și cu care venim în contact cu fiecare deget de pe tastatură: E.coli, Streptococ, Stafilococ.
Dezinfectarea periodică a tastaturii computerului, tabletei sau telefonului nu mai este doar o notă de subsol, este obligatorie.
Spălarea frecventă a mâinilor și evitarea consumului de alimente lângă computer sunt alte metode bune de protecție.
2. Ochelarii de protecție pentru lumina albastră nu și-au dovedit eficiența
Expunerea retinei la lungimi de undă mai scurte ale luminii stă la baza pericolului luminii albastre și contribuie la fototoxicitate.
În studiile pe animale, s-a demonstrat că expunerea prelungită la lumina albastră naturală dăunează retinei.
LED-urile și lămpile fluorescente compacte emană, de asemenea, lumină albastră.
LED-urile sunt utilizate pentru iluminarea de fundal a ecranelor calculatoarelor, laptopurilor, televizoarelor și smartphone-urilor.
Din fericire, nivelul de lumină albastră emisă de aceste dispozitive este semnificativ mai mic decât nivelul de lumină albastră din lumina naturală a zilei.
Nu s-au demonstrat la om efecte nocive ale luminii albastre după expunerea la ecrane.
Ochelarii de protecție pentru lumina albastră de la computer sunt promovați cu pretenția că reduc pericolul efectelor luminii albastre, oboseala ochilor și îmbunătățesc somnul, dar nu există încă dovezi științifice în acest sens.
Adăugarea protecției pentru lumina albastră atunci când facem o pereche nouă de ochelari este momentan inutilă.
3. Clipește mai des când folosești computerul
Timpul îndelungat petrecut în fața ecranului scade rata naturală de clipire, ceea ce reduce pelicula de lacrimi care acoperă ochii și poate provoca sindromul computer vision.
Încearcă să urmezi „regula 20-20-20”. La fiecare 20 de minute, uită-te la un obiect aflat la 6 metri distanță timp de cel puțin 20 de secunde.
Folosește lacrimi artificiale atunci când simțiți ochii uscați.
Bine de știut
Purtătorii de lentile de contact sunt mai expuși pericolului de uscăciune a ochilor când folosesc computerul timp îndelungat.
- ia în calcul alternanța cu ochelarii
- folosește lacrimi artificiale
- nu dormi cu lentilele pe ochi
4. Exersarea focusului vizual îmbunătățește focusul mental și atenția
Este științific demonstrat că exersarea focusului vizual ajută focusul mental.
Când ne concentrăm să privim într-un punct, creierul sesizează și descarcă epinefrina. DAtorită acestui hormon suntem mai alerți și ne concentrăm mult mai bine.
Exercițiu: Alege o zonă de pe peretele din apropiere sau chiar o zonă de pe ecranul computerului pe care încearcă să o fixezi cât mai mult timp fără să clipești.
Este un exercițiu foarte eficient pentru focusul vizual care va facilita și focusul mental.
5. Dereglarea somnului
Nu te expune la lumina artificială a computerului, tabletei sau telefonului între orele 11 p.m. și 4 a.m.
Expunerea la lumina artificială după ce ai stat 10-12 ore treaz poate păcăli ceasul biologic. Și poate declanșa secreția de cortizol.
Lumina artificială folosită după ora 8 seara ar trebui să nu mai bată de sus, sursa de lumină să fie pe birou sau chiar pe podea. Nu privi computerul sau telefonul la ora de culcare sau noaptea. Riști să dereglezi ceasul biologic.
Insomnia, fie că este vorba despre dificultatea de a adormi, fie că este vorba despre trezirile frecvente în timpul nopții, dereglează ritmul circadian (ceasul biologic). La fel se întâmplă și când lucrăm în ture de noapte.
Un studiu publicat recent scoate în evidență legătura acestor dereglări cu afecțiunile psihiatrice. Suntem mai vulnerabili la afecțiuni de acest gen dacă ceasul biologic nu funcționează corect.
Citește mai departe…
Ochi uscați: 5 cauze frecvente și sfaturi practice
Cum protejezi ochii dacă lucrezi mult la computer?
Somnul insuficient: 5 consecințe pe termen lung
Sănătatea vederii: 25 de alimente utile
Lentile de contact: sfaturi practice de aplicat vara
Bibliografie
- Computers, Digital Devices, and Eye Strain. American Academy of Ophtalmology
- Chang AM, et al. Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States (PNAS). January 2015
- Blue light has a dark side – Harvard Health
- Are blue light-blocking glasses a must-have? Mayo Clinic