Lentile de contact: sfaturi practice de aplicat vara

Dacă porți lentile de contact, timpul petrecut mai mult afară, vara, poate crea probleme. Expunerea la soare și la vânt, nisipul, pot provoca iritația și oboseala ochilor la sfârșitul zilei.

Iată câteva sfaturi utile pentru sezonul cald.

Poartă ochelari de soare

Ochelarii de soare reduc contactul ochilor cu razele UV dacă au lentile potrivite. Astfel ochiul se poate relaxa.

În plus, lentilele de contact au nevoie de lubrifiere ca să funcționeze corect. Expunerea la vânt poate duce la o uscăciune excesivă a ochilor și a lentilelor de contact. Ochelarii de soare reprezintă o barieră la vânt sau nisip și împiedică uscarea lentilelor.

Folosește lentile de contact zilnice

Lentilele de contact zilnice sunt cele destinate unei singure utilizări. La sfârșitul zilei se aruncă.

Acest tip de lentile sunt soluția cea mai bună pentru persoanele cu ochi uscați sau în caz de alergii. Mai mult, în fiecare zi folosești o pereche nouă, perfect curată, reducând riscul infecțiilor.

Sunt lentile comode, mai scumpe, dar nu necesită achiziționarea soluțiilor de curățare. Odată ce le-ai folosit sunt șanse mari să nu te mai întorci la genul de lentile care necesită curățare zilnică și înlocuire la termenul de expirare.

Află mai mult Cum afectează miopia calitatea somnului?

Nu dormi cu lentile de contact pe ochi

Somnul cu lentilele pe ochi crește riscul de infecție de 6-8 ori. Crește totodată riscul de apariție a leziunilor de cornee și a ochilor roșii.

În plus, oxigenarea corneei, stratul din fața globului ocular, are de suferit prin purtarea lentilelor. Îndepărtarea lor permite corneei să se oxigeneze mai bine.

Cu cât ții lentilele timp mai îndelungat pe ochi, cu atât sunt șanse mai mari ca ochii să fie uscați, umflați, iritați.

Nu înota cu lentilele de contact

Nu înota niciodată cu lentilele de contact pe ochi. Indiferent dacă este vorba de piscine, lacuri, râuri sau la mare.

Piscinele clorinate sunt un mediu în care trăiește foarte bine acantamoeba, un organism cunoscut pentru infecțiile ce pot afecta vederea. Dușurile și jacuzzi sunt, de asemenea, un mediu potrivit de dezvoltare pentru acantamoeba. Dar și râurile calde sau lacurile cu apă stătătoare.

Purtarea lentilelor de contact în contact cu apa crește riscul infecțiilor produse de acantamoeba.

Folosește frecvent picături de rehidratare a lentilelor

Folosește picături de rehidratare (lacrimi artificiale) a lentilelor de 2-4 ori/ zi pe timpul verii, mai ales dacă stai mult afară.

Lentilele de contact necesită un film lacrimal consistent. Soarele și vântul le usucă mai rapid și lacrimile artificiale ajută la menținerea hidratării corespunzătoare. Ochii se relaxează și vederea este mai clară.

Sfatul medicului oftalmolog este util în alegerea picăturilor de ochi potrivite. Nu toate sunt compatibile cu lentilele de contact. Unele ingrediente din picături pot să degradeze structura lentilelor.

Folosește regula 20-20 pe parcursul zilei

Adolescenții și tinerii petrec ore multe în fața ecranului sau cu telefonul. Ritmul în care clipim când privim ecrane este mult redus și lentilele de contact nu mai sunt corect acoperite de filmul lacrimal.

Vara, când sunt și alți factori care provoacă uscarea lentilelor (soare, vânt), este utilă regula 20-20. La fiecare 20 min de lucru cu ecranul, ia-ți o pauză de 20 de secunde în care îndrepți privirea la distanță.

Ce este sindromul de ochi uscați și ce trebuie să faci?

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente