Ștevie cu orez și ceapă verde

Ștevia (Rumex patientia) este o plantă perenă cultivată pentru că frunzele sunt comestibile și uneori pentru proprietățile ei medicinale. Rețeta de ștevie cu orez valorifică o plantă de care ne putem bucura primăvara.

Ștevia este originară din Balcani și crește în aproape toate tipurile de sol. Frunzele au un gust ușor acrișor datorită conținutului mare de acid oxalic. Se pot consuma crude, ca și spanacul, sau se prepară termic un timp foarte scurt.

Tot din cauza conținutului de acid oxalic (oxalat) nu este recomandabil consumul de ștevie în cantități mari. Oxalatul se poate combina cu anumite minerale cum este calciul și formează oxalatul de calciu crescând riscul de litiază renală.

În schimb, prepararea termică a șteviei reduce din conținutul de oxalat.

Ștevie cu orez și ceapă verde

Ingrediente

  • 1 kg frunze de ștevie bine spălate, cu cozile frunzelor păstrate
  • 3 fire de ceapă verde
  • 3 fire de usturoi verde
  • 1 ardei roșu gras sau capia
  • 1 legătură de mărar
  • 150 g orez
  • ulei de măsline
  • sare, piper

Preparare

Pasul 1

Mai întâi spălăm bine frunzele, în ape mai multe, pentru a ne asigura că sunt perfect curate. Nu este nevoie să îndepărtăm codițele.

Punem apă la fiert într-o oală mai mare și când apa clocotește adăugăm frunzele de ștevie. Le lăsăm la fiert aproximativ 5 min după care le scoatem într-o strecurătoare la scurs.

După ce s-au scurs, le mixăm la viteză mare cu un robot de bucătărie pentru a obține un piure de ștevie.

Pasul 2

Într-o oală separată fierbem cele 150 g de orez atât cât este recomandat pe pachet. Lăsăm și orezul la scurs când este gata.

Pasul 3

Într-o tigaie, pe foc mediu, încingem 1-2 linguri de ulei în care călim 5-6 min ceapa verde și usturoiul verde tăiate rondele. Adăugăm și sare și mestecăm din când în când.

Punem și ardeiul tăiat cubulețe și puțină apă cât să putem prepara ceapa, ardeiul și usturoiul pentru 10-15 min.

Când componentele anterioare s-au înmuiat, dăm focul la mic și adăugăm piureul de ștevie amestecând pentru a-l încorpora bine.

Ulterior încorporăm și orezul, potrivim de sare și piper și mâncarea de ștevie este gata.

Stingem focul și adăugăm legătura de mărar tăiată foarte fin. Punem un capac pentru câteva minute ca să se împrietenească aromele.

Mâncarea nu are sos și se poate da o formă la servire așa cum se vede în imagine. Gustul este fin, aroma de mărar predomină și se asortează foarte bine cu orezul și ștevia.

Este o mâncare ușoară care poate fi servită cu o salată de sezon.

Dacă-ți place mâncarea de ștevie poți încerca și o plăcintă cu ștevie preparată similar celei cu spanac.

De asemenea, orezul alb se poate înlocui cu o cantitate similară de bulgur, o cereală foarte bogată în nutrienți.

Citește mai departe…

Rețete cu urzici din cartea lui Radu Anton Roman
Spanac cu roși cherry și zucchini felii rumenite pe grătar
Salata de ardei copt cu linte și spanac
Cum să consumi spanacul pentru beneficii maxime?
Combinații de alimente care cresc absorbția fierului

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente