Sindromul alergiei orale

Sindromul alergiei orale apare imediat după ce introducem în gură anumite alimente și se manifestă prin ușoara inflamație a buzelor, limbii, mucoasei bucale și gâtului, cu mâncărimi și usturimi în gură și în gât. Fructele, legumele și nucile declanșează cel mai frecvent simptomele. De obicei, alergia orală apare la persoane alergice la polen.

Sindromul alergiei orale nu este același lucru cu alergia alimentară care provoacă dureri abdominale, diaree, greață, vărsături și tulburări respiratorii. Alergia orală se limitează la cavitatea bucală, în timp ce alergia alimentară afectează mai multe organe și sisteme ale corpului.

În schimb, mecanismul declanșator al alergiei orale este asemănător alergiei la polenul diverselor plante. Simptomele apar imediat după contactul cu alergenul. Nucile, fructele și legumele crude, plantele aromatice sunt frecvent factorii declanșatori.

Aproximativ 1 din 3 persoane cu alergie la polen au și sindromul alergiei orale. Simptomele apar foarte rar la copiii mici. Sunt mai frecvente la copiii mai mari, adolescenți și tineri care au consumat fructele sau legumele în cauză ani de zile fără probleme.

Ce fructe și legume declanșează mai frecvent alergia orală?

Sezonul cu polen începe primăvara. În perioadele cu polen în atmosferă sunt mai frecvente și simptomele alergiei orale pentru că este declanșată de polenul de pe fructe și legume.

Fructele, legumele și nucile sunt cel mai frecvent cauza simptomelor alergiei orale. Aceste alimente au compuși proteici asemănători celor din polen și organismul nostru reacționează la contact la fel ca în cazul polenului.

Alergia la mesteacăn se asociază mai frecvent cu alergie orală la:

  • ierburi și condimente: chimen, coriandru, fenicul, pătrunjel, anason
  • leguminoase și nuci: alune, migdale, soia
  • fructe: avocado, mere, kiwi, pere, caise, piersici, cireșe, prune
  • legume: morcovi, țelină

Alergia la iarbă se asociază mai frecvent cu alergie orală la:

  • pepene
  • portocale
  • cartofi
  • roșii

Alergia la ambrozie sau plante înrudite se asociază mai frecvent cu alergie orală la:

  • banane
  • castraveți
  • sparanghel
  • pepene
  • zucchini

Alergia la pelin sau plante înrudite se asociază mai frecvent cu alergie orală la:

  • usturoi
  • ierburi aromatice: anason, chimen, coriandru, fenicul, pătrunjel
  • muștar
  • legume: varză, morcovi, conopidă, broccoli, ceapă, păstârnac

Sindromul alergiei orale se mai poate declanșa la:

  • fructe de pădure
  • citrice
  • ananas
  • smochine
  • struguri
  • mango
  • rodie

Află mai mult Alergie alimentară la copii: cum îți dai seama?

Sindromul alergiei orale: simptome

Sindromul alergiei orale provoacă:

  • mâncărimi și usturimi în gură
  • erupție pe mucoasa bucală
  • mâncărimi în gât
  • edem al buzelor, limbii, mucoasei bucale și gâtului

Unele persoane reacționează doar la alimente prospete, dar nu și la aceleași alimente preparate termic. De exemplu, simptomele se declanțează la roșiile crude, dar nu și la sosul de roșii.

Reacțiile alergice severe cu dificultăți de respirație și anafilaxie sunt foarte rare.

Sindromul alergiei orale: diagnostic

Sindromul alergiei orale este frecvent nediagnosticat. Unele persoane alergice la polen observă că nu tolerează anumite alimente.

Testele de alergie la alimente nu confirmă alergia. În schimb sunt pozitive testele la polen, în special iarbă, ambrozie sau mesteacăn.

Află mai mult Alergia la polen: măsuri eficiente ca să reduci simptomele

Cum se tratează sindromul alergiei orale?

Alergia orală nu are un tratament specific. Simptomele dispar în aproximativ 30 min după ce a încetat contactul cu alimentul declanșator.

Medicamentele antihistaminice (difenhidramina, fexofenadina, loratadina) ar putea stopa reacția alergică, dar până ce intră în acțiune, simptomele dispar.

Spray-urile cu antihistaminice utilizate în rinitele alergice pot acționa mai rapid și în cazul sindromului alergiei orale.

În cazul unei reacții alergice severe este nevoie de epinefrină (Epipen) care să poată fi injectată imediat.

Află mai mult La ce vârstă poți oferi copilului semințe și nuci?

Prevenirea alergiei orale

Cel mai bun mod de a evita alergia orală este evitarea contactului cu alimentele care observi că provoacă simptomele descrise.

O altă măsură este îndepărtarea cojii înainte de a consuma un fruct sau o legumă, pentru că majoritatea alergenilor se găsesc în coajă.

Introducerea fructelor sau legumelor incriminate în cuptorul cu microunde pentru 15-30 sec duce la distrugerea majorității alergenilor.

De reținut

Sindromul alergiei orale la alimente se manifestă de cele mai multe ori printr-o reacție locală la nivelul gurii, buzelor, limbii și gâtului.

Alergia orală apare mai ales la persoanele cu alergie la polen și nu este echivalent unei alergii alimentare. Testele de alergie sunt pozitive la polenul diferitelor plante și nu la alimentele incriminate.

În cele mai multe cazuri alergia orală nu necesită tratament, ci doar evitarea contactului cu alimentele declanșatoare.

Citește mai departe…

Analize pentru alergie
Alergii de primăvară. Ghid complet
Vaccinul antialergic
Intoleranța la lactoză versus alergia la lapte
Astmul și alergiile alimentare: care este legătura?

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.