Astmul și alergiile alimentare: au legătură?

Astmul și alergiile alimentare pot apărea împreună, mai ales la copiii la care alți membri de familie au un tip de alergie. Copiii cu alergii alimentare au un risc crescut de apariție a astmului și, de asemenea, un risc mai mare de declanșare a crizei astmatice după consumul unui aliment alergizant. Pe de altă parte, prezența simultană a astmului și alergiilor alimentare, crește riscul apariției unei reacții anafilactice care pot pune viața copilului în pericol.

Asocierea afecțiunilor atopice este bine cunoscută. O afecțiune atopică cum este dermatita atopică sau eczema, de exemplu, poate predispune la apariția altei afecțiuni.

Astmul și alergiile alimentare, eczema sau rinita alergică, sunt toate considerate afecțiuni alergice sau atopice.

Dacă sensibilizarea la un anumit aliment apare în primul an de viață al copilului este mai probabil ca ulterior să apară astmul, dermatita atopică, rinita alergică sau conjunctivita alergică.

Evoluția aceasta este denumită de specialiști marșul atopic pentru a accentua asocierea frecventă a acestor afecțiuni.

Și genetica este implicată. Dacă un părinte este alergic, sunt 25% șanse ca și copilul să fie alergic la ceva, chiar dacă nu la același alergen. Dacă ambii părinți sunt alergici, șansele apariției unei alergii la copil cresc la 60-70%.

Bine de știut
Părerea medicului pediatru trebuie cerută pentru orice simptom pe care îl are copilul și care te îngrijorează.

Astmul și alergiile alimentare apar frecvent împreună

Astmul și alergiile alimentare apar frecvent împreună. Iar copiii care au ambele afecțiuni, au un risc mai mare de a dezvolta reacții anafilactice severe.

Alergiile alimentare care apar la copiii mici precedă de obicei apariția astmului.

De exemplu, sensibilitatea la ou, una din cele mai frecvente alergii alimentare apărute în copilărie, s-a demonstrat că este urmată, mai târziu în viață, de apariția astmului alergic.

Sulfiții, folosiți adesea pentru a stopa decolorarea sau coacerea rapidă a fructelor, sunt substanțe cunoscute pentru capacitatea de a declanșa atacurile de astm. Acești aditivi s-ar putea găsi în băuturi sau alimente procesate. Sunt incluse aici sucurile de fructe, oțet de mere, chips-uri, fructe uscate, legume sau vin.

În general, atunci când știm că un copil are alergii alimentare, pediatrii ne recomandă să fim precauți în ceea ce privește alimentele procesate sau ultraprocesate.

De reținut

Copiii cu alergii alimentare au un risc crescut de a dezvolta un astm bronșic.

Copiii care au simultan astm și alergii alimentare au un risc crescut pentru episoade severe de astm bronșic.

Tot la acești copii la care astmul și alergiile alimentare se asociază, există și un risc substanțial crescut de reacție alergică gravă (șoc anafilactic) la contactul cu alimentul alergizant.

Părinții ar trebui să se asigure că există un acces rapid la adrenalină injectabilă și la medicamente inhalatoare pentru a acționa în caz de criză astmatică sau de șoc anafilactic.

Citește mai departe…

Wheezing (respirația șuierătoare) la copilul preșcolar (I)
Wheezing: semne de alarmă și primele măsuri (II)
Alergie alimentară la copii: cum îți dai seama?
Ce este eczema atopică?
Analize pentru alergie

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.