PIERSICI. Beneficii, vitamine, rețete

De ce să mâncăm piersici? Le consumăm mai ales pentru gust și culoare. Dar, pe lângă asta, ajută la digestie, îmbunătățesc vederea și funcția sistemului imunitar.

Și în cura de slăbire piersicile proaspete sunt utile pentru că au calorii puține. O piersică mare (aprox. 140 g) are 68 de calorii, iar una medie în jur de 59 calorii.

Sunt surse foarte bune de vitamina A, C, E, K și vitamine din grupul B. Piersicile mai merită consumate și pentru aportul de potasiu.

Piersici: valoare nutritivă

O piersică medie, de aproximativ 130 g, aduce:

  • Calorii: 51
  • Grăsimi: 0,3 g
  • Carbohidrați: 12,4 g
  • Zaharuri: 10,2 g
  • Fibre: 1,9 g
  • Proteine: 1,2 g
  • Vitamina A: 20,8 mcg
  • Vitamina C: 8,6 mg
  • Vitamina E: 0,9 mg

Piersici: beneficii

1. Bune pentru vedere și sănătatea pielii

Piersicile conțin carotenoizi, în special alfa-caroten și beta-caroten din care organismul sintetizează vitamina A la nivelul intestinului.

Carotenoizii se găsesc nu doar în piersici, dar și în alte fructe de culoare galben-portocalie cum sunt cartofii dulci sau dovleacul.

Vitamina A ajută vederii, dar menține și sănătatea pielii. Extractele din piersici pot reduce efectele negative ale radiațiilor UV asupra pielii.

Bine de știut
Primul semn al lipsei de vitamina A este incapacitatea de a vedea bine pe întuneric. Ulterior apare și xeroftalmia (ochii uscați).

2. Aport substanțial de potasiu

O piersică poate aduce 7% din necesarul zilnic de potasiu.

Potasiul este esențial pentru menținerea echilibrului lichidelor din organism și combaterea retenției de apă. Cu cât consumăm mai mult potasiu, cu atât eliminăm mai mult sodiu și apă prin urină.

Un aport suficient de potasiu contribuie la reducerea tensiunii arteriale și face tratamentul antihipertensiv mai eficient.

Află mai mult Cum te ajută potasiul să scazi tensiunea arterială?

3. Utile pentru persoanele cu diabet

Indicele glicemic pentru piersici este 28, ceea ce le încadrează la fructe cu efect minim asupra glicemiei.

Indicele glicemic estimează în ce măsură un aliment are impact asupra glicemiei. Unele studii clinice sugerează că atunci când consumăm alimente cu index glicemic sub 55, creșterea glicemiei este mai lentă și organismul are timp să o echilibreze.

Află mai mult 10 fructe cu carbohidrați puțini la diabet, obezitate și diete de slăbit

4. Ajută sistemul imunitar

Vitamina C din piersici ajută la vindecarea rănilor și susține sistemul imunitar. O singură piersică de dimensiuni medii îți aduce 10% din vitamina C pe care ar trebui să o consumi zilnic.

Necesarul zilnic de vitamina C este de 90 mg pentru bărbați, 75 mg pentru femei și cantități ceva mai mici la copii.

Nu este același lucru să iei tablete de vitamina C sau să-ți procuri vitamina din surse naturale. Combinația vitaminei C cu carotenoizii, polifenolii și alți antioxidanți ajută la reparațiile celulare și le protejează de îmbătrânire sau de cancere.

Cercetările au arătat că piersicile consumate cel puțin de 2 ori/ săptămână pot reduce incidența cancerului de sân la femeile la menopauză.

Află mai mult Ce vitamine sunt utile pentru imunitate?

5. Utile pentru digestie

Piersicile conțin fibre solubile și insolubile.

Fibrele solubile ajută la reglarea glicemiei și menținerea colesterolului în parametri normali.

Fibrele insolubile previn constipația. Iar ceaiul din frunze de piersic ajută digestia.

Află mai mult 2 remedii noi recomandate pentru constipație

6. Scad inflamația

Polifenolii (micronutrienți) și prebioticele (bacterii vii) din piersici și din alte fructe și legume au efect antiinflamator.

Alimentele cu efecte antiinflamatoare reduc riscul de boli cronice cum sunt diabetul, bolile de inimă sau chiar boala Alzheimer.

Rețete cu piersici

Ideal este să le consumăm ca atare, proaspete și bine spălate pentru a îndepărta excesul de substanțe chimice cu care, eventual, au fost stropite.

Se pot include într-un smoothie cremos împreună cu un iaurt și o porție de semințe. Iaurtul va aduce un supliment de bacterii bune de care se va bucura flora intestinală, iar semințele, grăsimi mono- și polinesaturate. Dacă vrem să accentuăm efectul antiinflamator, putem adăuga o linguriță de turmeric sau 2-3 cm de rădăcină de ghimbir curățat de coajă și răzuit.

Bine de știut
Sucul de piersici aduce vitaminele și mineralele, dar se pierd fibrele atât de utile pentru flora intestinală și digestie. Un smoothie conservă și fibrele și toate celelalte componente.

O frigăruie asortată cu piersici alternând cu bucăți de ceapă și preparată pe grătar se potrivește cu o friptură de porc la care vrem să evităm garnitura de cartofi prăjiți.

Salatele de vară sunt un prilej să fim inventivi și să folosim și piersicile crude, nepreparate termic.

Salata de rucola cu piersici

Ingrediente

  • 2 piersici tăiate felii după ce am îndepărtat sâmburele
  • 1 ceapă roșie tăiată peștișor
  • 200-300 g rucola
  • frunze de busuioc proaspăt
  • dresing: 2 linguri suc de lămâie, 1 lingură oțet balsamic, 6 linguri ulei de măsline, 1 linguriță muștar Dijon, 1 linguriță miere, sare, piper

Peste frunzele de rucola și busuioc se pune ceapa și 3/4 din cantitatea de dresing. Se amestecă bine. Se pun deasupra feliile de piersici și se stropește cu restul de dresing.

Rețete de smoothie cu ingrediente antiinflamatoare

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente