Vitamina A (retinol) face parte din grupul vitaminelor liposolubile împreună cu vitamina D, vitamina E și vitamina K. Este importantă pentru vedere, reproducere și imunitate. Are și proprietăți antioxidante.
O găsim în multe alimente: morcovi, cartofi dulci sau ficat.
Lipsa de vitamina A nu apare dacă ne hrănim echilibrat.
Suplimentele cu vitamina A pot interacționa cu unele din medicamentele pe care le consumăm.
Surse naturale de vitamina A
Vitamina A (retinol, acid retinoic) provine atât din surse animale cât și din surse vegetale.
Surse animale: ulei de pește, unt, gălbenuș de ou, pește, ficat, carne, lapte.
În aceste surse găsim vitamina preformată sau retinol.
Surse vegetale: fructe și legume de culoare verde închis, galben și portocaliu – morcovi, ardei gras roșu, spanac, cantalup, caise, cartofi dulci, dovleac, grepfrut, brocoli.
În aceste surse găsim precursori ai vitaminei A numiți carotenoizi: beta-caroten, alfa-caroten, beta-criptoxantina. Organismul transformă acești precursori în vitamina A.
Denumiri ale vitaminei A sau precursorilor de vitamina A:
vitamina A
retinol
beta-caroten
alfa-caroten
beta-criptoxantina
retinil acetat
retinil palmitat
Vitamina A: Beneficii dovedite sau presupuse
Studiile clinice care au vizat efectele retinolului confirmă unele beneficii.
Degenerescența maculară
Degenerescența maculară este o afecțiune legată de vârstă și este cauza principală de orbire la vârste avansate.
S-a constatat că nivelele crescute de carotenoizi în sânge pot reduce riscul de degenerescență maculară cu aproximativ 40%.
Suplimentele care conțin carotenoizi (beta caroten, luteina, zeaxantina) pot fi utile în prevenirea sau tratarea bolii. Luteina și zeaxantina se acumulează în mod special la nivelul retinei.
Protecția față de fracturi
Consumul crescut de retinol în alimentația zilnică are efect pozitiv asupra rezistenței oaselor la fracturi.
Hipervitaminoza A (excesul de vitamina A) poate afecta negativ structura oaselor.
Acnee
Vitamina A este utilizată ca supliment oral pentru acnee. Dar este încorporată și în tratamente topice.
Efectul pozitiv pentru acnee nu este dovedit încă.
Află mai mult ⮕ 4 tipuri de coșuri și cum se tratează corect
Cancer
Rolul suplimentelor în reducerea riscului de cancer de prostată, plămân sau alte tipuri de cancere, nu este dovedit.
La fumători, suplimentele cu beta-caroten pot crește riscul de cancer.
Rujeola (pojar)
Vitamina A administrată copiilor cu pojar poate reduce mortalitatea datorată acestei boli.
La copiii cu pojar s-a constatat frecvent deficitul vitaminei A.
Efect antioxidant
Vitamina A are proprietăți antioxidante. Protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Radicalii liberi sunt molecule ce rezultă la metabolizarea alimentelor, dar și la expunere la noxele din tutun sau la radiații.
Radicalii liberi joacă un rol în apariția bolilor cardiace, cancerului sau a altor afecțiuni.
Dacă urmărim efectul antioxidant, sursele naturale de vitamine A sunt cele mai eficiente.
Află mai mult ⮕ Ce superalimente ne ajută să îmbătrânim sănătoși?
Doze
Dacă există deficit de vitamina A se administrează suplimente.
Dar dacă alimentația este adecvată, nu apare lipsa de retinol.
Pe etichetele suplimentelor apare cantitatea de vitamine A în unități internaționale (IU sau UI). Recomandările de dozaj se fac în echivalenți de activitate retinol (RAE).
Pentru femei sunt recomandate 700 micrograme RAE/zi
Corespunde la: 210UI retinol sau 105UI beta-caroten în suplimente.
Sau 35 UI beta-caroten provenit din surse naturale.
Pentru bărbați sunt recomandate 900 micrograme RAE/zi.
Corespunde la: 270UI retinol sau 135UI beta-caroten în suplimente.
Și la 45UI beta-caroten provenit din surse naturale.
Află mai mult ⮕ Sfaturi practice pentru o piele sănătoasă în fiecare decadă de vârstă
Lipsa de vitamina A
Lipsa de alimente sau alimentația insuficientă pot duce la deficitul vitaminei A.
Mai frecvent deficitul apare la copii prematuri, copii din țări subdezvoltate, femei gravide din țări subdezvoltate, persoane cu fibroză chistică și afectarea pancreasului.
Alimentația suficientă și echilibrată ne asigură suficient aport de vitamine A. Nu este necesar consumul de suplimente. Mai ales fără recomandarea medicului.
∎ ficat de vită (100g) – 6500 micrograme RAE
∎ cartofi dulci (1 bucată cartof copt) – 1400 micrograme RAE
∎ spanac (1 cană) – 570 micrograme RAE
∎ morcovi (1 cană) – 450 micrograme RAE
∎ hering (100g) – 220 micrograme RAE
∎ ardei gras (1/2 cană) – 117 micrograme RAE
∎ ou (1 ou mare fiert) – 75 micrograme RAE
∎ brocoli (1/2 cană) – 60 micrograme RAE
∎ somon (100g) – 59 micrograme RAE
Află mai mult ⮕ 6 minerale esențiale și din ce alimente le procurăm?
Interacțiuni cu medicamentele
Anticoagulante
Vitamina A poate crește riscul de sângerare dacă se administrează concomitent cu anticoagulante.
Medicamente hepatotoxice
Administrarea simultană a vitaminei A cu medicamente cu efecte toxice hepatice, sporește suplimentar toxicitatea.
Targretin (Bexaroten)
Administrarea vitaminei simultan cu acest medicament topic folosit în cancer, poate crește riscul de efecte secundare: mâncărimi, piele uscată.
Efecte secundare
Vitamina A este liposolubilă (se dizolvă în grăsimi) și organismul poate o poate stoca, mai ales în ficat.
Acumularea ei în exces se numește hipervitaminoza A.
Dacă acumularea este lentă pot apărea:
∎ amețeală
∎ greață
∎ cefalee
∎ creșterea presiunii intracraniene
∎ iritații ale pielii
∎ dureri articulare
∎ toxicitate hepatică
∎ defecte la naștere
∎ coma
De obicei hipervitaminoza se datorează consumului de suplimente alimentare cu variatele forme de vitamina A.
Suplimente cu beta-caroten consumate a la long (5-8 ani) se asociază cu creșterea riscului de cancer pulmonar și boli cardiovasculare la fumători.
⮕ ABC-ul vitaminelor în boli de rinichi
Surse
Vitamin A: Fact Sheets for Health Professionals. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Updated 2020.
Boyd K. What is Vitamin A Deficiency? American Academy of Opthalmology. 2019.
Intakes of Lutein, Zeaxanthin, and Other Carotenoids and Age-Related Macular Degeneration During 2 Decades of Prospective Follow-up. JAMA Ophthalmol. 2015