TUSE CRONICA: afla care sunt 90% din cauzele de tuse

Tuse cronică sau tuse persistenta este tusea care durează de peste 8 săptămâni. Poate fi tuse seaca sau tuse productiva, iar prelungirea ei în timp poate sugera cauza. Aproximativ 40% din totalul populației se prezintă cu acest simptom la cabinetele medicale.

Elucidarea cauzei necesită uneori colaborarea mai multor specialități: pneumolog, ORL-ist și chiar gastroenterolog.

Mecanismul tusei

Tusea este un reflex de protecție: organismul încearcă să elimine excesul de secreții din arborele respirator sau substanțe toxice.

În tractul respirator se găsesc 3 tipuri principale de receptori, senzori care sesizează anumite modificări și declanșează tusea:

receptori rapid adaptabili care răspund rapid la stimuli mecanici și chimici: presiune, atingere, fum de țigară, soluții acide/ alcaline, vapori sărați sau cu conținut crescut de amoniac, etc

receptori lent-adaptabili care nu răspund la stimuli mecanici/ chimici; sunt implicați în realizarea ciclului inspir-expir

nociceptori sau receptorii fibrelor C care răspund la substanțe eliberate ca urmare a inflamației din tractul respirator

Acești receptori transmit informații către centrul respirator din creier. De la acest centru respirator pornește comanda către tractul respirator și se declanșează tusea.

Tuse cronică: de ce nu trece?

Cauzele care produc 90% din cazurile de tuse cronică sunt:

1. fumatul

Fumatul produce în timp bronșita cronică obstructivă; tusea cronică este simptomul specific și întreruperea fumatului este soluția.

Tusea dispare în aproximativ 4 săptămâni de la întreruperea fumatului.

Ală mai mult Bronhopneumonie: Simptome și Tratament

2. utilizarea medicamentelor antihipertensive

Medicamentele din categoria inhibitorilor de enzimă de conversie( ACE) (enalapril, captopril ș.a.) sunt implicate frecvent.

Una din 5 persoane care utilizează antihipertensive din această categorie poate avea ca efect secundar tusea, pe lângă durere de cap, amețeală și oboseală.

Tusea dispare în aproximativ 2 săptămâni de la întreruperea medicamentelor din această categorie.

3. rinosinuzita cronică

Secrețiile nazale se scurg în faringe și creează permanent necesitatea drenării acestor secreții, nevoia persoanelor de a-și curăța gâtul.

Este una dintre cauzele cele mai frecvente de tuse. Chiar dacă persoanele nu descriu și nu leagă apariția tusei de secrețiile ce se scurg în spatele nasului. Acestea sunt permanenții iritanți ai căilor respiratorii și generatori de tuse.

Cauzele rinitei și sinuzitei sunt numeroase : alergice, non-alergice sau infecțioase. Uneori poate apărea datorită unor anomalii anatomice.

Inflamația de la nivelul căilor nazale se extinde la tot tractul respirator și tratarea rinosinuzitei va reduce și inflamația din căile respiratorii, cu dispariția tusei.

Află mai mult Diferența rinita alergică vs rinita non-alergică

4. astm bronșic

Căile aeriene se îngustează și reacționează la diverși stimuli numiți trigger: polen, fum, praf, vreme rece, chiar și efort fizic. Tusea se exacerbează la contactul cu acești factori declanșatori.
De asemenea, specifică este exacerbarea tusei pe timpul nopții.

Tusea este însoțită de wheezing: un sunet tip șuierat care apare în timpul expirului.

Dacă tratamentul specific de astm nu duce la dispariția tusei, medicul trebuie să investigheze atent și să găsească altă cauză care produce tusea. Înseamnă că nu astmul este de vină.

Află mai mult Wheezing la copii: ce trebuie să știe părinții?

5. reflux gastro-esofagian

Secreția gastrică de acid clorhidric refluează din stomac în esofag și urcă spre corzile vocale declanșând tusea, pe lângă senzația de arsuri gastrice/ arsuri pe piept.

Refluxul secrețiilor gastrice poate ajunge în gură și apare senzația de ”gust metalic”; dar și în nas cu rinoree/ rinită.

Lichidul de reflux ajuns la nivelul urechii prin trompa lui Eustachio generează simptome de tipul durere și tinitus (țiuituri în urechi)

Pe de altă parte, tusea persistentă accentuează refluxul gastroesofagian și se creează un cerc vicios.

Tratarea bolii de reflux gastro-esofagian întrerupe acest cerc vicios.

Află mai mult Esofagita de reflux: Simptome și tratament

6. bronșita non-astmatică eozinofilică

Această afecțiune explică 13-33% din cazurile de tuse.

Modificările observate în tractul respirator sunt asemănătoare celor din astm, doar că nu există factorii declanșatori specifici astmului (praf, polen, alergeni) și nici nu apare obstrucția exagerată a căilor aeriene.

Acest tip de tuse răspunde foarte bine la corticosteroizi inhalatori.

Tuse seacă: 10 Remedii naturale pentru acasă

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente