Beneficiile vitaminei D la menopauză

De vitamina D depinde absorbția calciului și păstrarea structurii oaselor, dar și multe alte procese chimice care au loc în organism. Beneficiile vitaminei D la menopauză sunt legate de prevenirea unor afecțiuni ca osteoporoza, diabetul sau infarctul miocardic. Vitamina D este implicată și în funcționarea sistemului imunitar dar te ajută să menții și greutatea corporală optimă.

Acțiunea vitaminei D nu este similară altor vitamine. Specialiștii consideră că funcționează asemănător hormonilor. Și, așa cum lipsa unor hormoni are implicații multiple, și lipsa vitaminei D are multiple consecințe.

Scăderea nivelului de estrogeni care se produce la menopauză are unele efecte pe care le putem combate menținând un nivel adecvat al vitaminei D, spun specialiștii. Multe studii clinice pe această temă arată legătura dintre scăderea vitaminei D și apariția unor neajunsuri ale stării de sănătate.

Articolul analizează simptome ale menopauzei care pot fi cel puțin diminuate prin menținerea unui nivel normal al vitaminei D în sânge.

Creșterea în greutate și rolul vitaminei D

La menopauză creșterea în greutate este una din consecințele cele mai supărătoare ale scăderii estrogenilor. Se modifică și distribuția grăsimii ceea ce duce la îngroșarea taliei. Ca o consecință, crește și riscul de boli cardiovasculare.

Cercetătorii au observat că femeile supraponderale au, de multe ori, și nivelul vitaminei D mai scăzut decât normalul.

Asocierea dintre obezitate și scăderea vitaminei D nu înseamnă neapărat că una o provoacă pe cealaltă. Sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens. Dar, oricum, prezența acestei asocieri face logică necesitatea corecției nivelului de vitamina D atunci când analizele arată un deficit.

Află mai mult Cum scapi de burtă la menopauză?

Vitamina D și bolile cardiovasculare

La menopauză, rolul protectiv al estrogenilor dispare și riscul bolilor cardiovasculare la femei devine similar bărbaților.

Pe de altă parte, la femei, simptomele unui infarct miocardic nu sunt totdeauna alarmante din prima clipă ceea ce întârzie prezentarea la medic.

Ca și în cazul obezității, de multe ori s-a observat că persoanele cu evenimente cardiace majore au și un nivel scăzut de vitamina D.

Un studiu clinic foarte recent care a inclus peste 21000 de persoane, a investigat în ce măsură suplimentarea vitaminei D poate reduce riscul de apariție a evenimentelor cardiace majore cum sunt infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Constatarea cercetătorilor a fost că suplimentarea aportului de vitamina D la persoanele peste 60 ani ar putea reduce riscul apariției infarctului miocardic.

Află mai mult Infarct miocardic la femei: semne particulare

Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune în care densitatea oaselor se reduce și riscul de fracturi osoase crește. Jumătate din femeile de peste 50 ani care suferă o fractură sunt afectate de osteoporoză.

Menopauza este în mare parte răspunzătoare de accelerarea degradării oaselor la menopauză. Se estimează că femeile pierd aproximativ 10% din masa osoasă în primii 5 ani de menopauză.

De aceea se recomandă mai întâi un aport adecvat de calciu, aproximativ 1300 mg/ zi. Asta înseamnă 3-4 porții de lactate (de exemplu, iaurt) zilnic. Alte surse bune de calciu sunt: tofu, migdalele, nuci braziliene, legume cu frunze verzi și peștele consumat cu oase, cum sunt sardinele.

Vitamina D ajută corpul nostru să absoarbă calciul pe care i-l punem la dispoziție. De aceea, nivelul vitaminei D ar trebui testat și corectat prin suplimentarea aportului dacă se constată o deficiență.

Află mai mult Tratamentul osteoporozei: medicamente, alimentație, exerciții fizice

Depresia

Majoritatea femeilor intră în menopauză fără să apară depresia. În schimb foarte multe constată schimbările bruște ale dispoziției psihice și iritabilitatea accentuată. Fluctuațiile nivelului de estrogeni explică aceste simptome.

Femeile cu antecedente de sindrom premenstrual sau cu depresie postpartum sunt mai expuse riscului de depresie la menopauză.

Studiile clinice arată că aportul adecvat de vitamina D reduce simptomele depresiei.

Diabetul, menopauza și vitamina D

Menopauza nu provoacă diabet. Dar modificările hormonale de la menopauză duc la creșterea în greutate, cu grăsime depusă preponderent în jurul taliei, și la creșterea tensiunii arteriale. Obezitatea și hipertensiunea, odată apărute, cresc riscul de diabet.

În acest context, lipsa vitaminei D este un factor de risc suplimentar pentru apariția diabetului.

Vitamina D este implicată foarte clar în abilitatea organismului de a folosi insulina corect. Nivelele scăzute de vitamina D duc la reducerea cantității de insulină produsă, dar și la un răspuns mai slab la acțiunea insulinei (rezistența la insulină).

Află mai mult Simptomele menopauzei: debut, durată, tratament, remedii

Testarea nivelului vitaminei D

Vitamina D nu este un panaceu universal. Nu înseamnă că dacă are roluri multiple poate corecta orice problemă de sănătate.

Administrarea vitaminei D este eficientă doar atunci când nivelul în sânge este scăzut sub valorile normale.

Lipsa vitaminei D în organism este destul de frecventă. De aceea, este recomandabil să verificăm 25(OH)vitamina D printr-o analiză de sânge înainte de a decide o corecție cu suplimente.

Un nivel țintă al 25(OH)vitamina D este peste 50 nmol/l sau peste 20 ng/ml.

Se consideră un deficit sever de vitamina D nivelul sub 30 nmol/l sau sub 12 ng/ml. La aceste valori crește dramatic riscul de îmbolnăvire.

Află mai mult Analize recomandate la menopauză

Corecția vitaminei D

Expunerea la soare, alimentele bogate în vitamina D și suplimentele cu vitamina D sunt cele 3 variante de corecție a nivelului vitaminei D.

Expunerea la soare este cea mai naturală și mai eficientă metodă de a corecta deficitul de vitamina D, dar în sezonul rece sau după aplicarea cremelor cu factor SPF pielea nu mai poate forma vitamina.

Preocuparea pentru apariția cancerului de piele este principalul motiv pentru care este evitată expunerea la soare. Cercetătorii sunt preocupați deja de faptul că expunerea insuficientă la soare devine o problemă de sănătate publică.

A fost sugerat chiar și faptul că ar fi bine să devină o recomandare medicală expunerea moderată la soare, fără provocare de arsuri și până la atingerea unui nivel de 30 ng/ml 25(OH)vitamina D.

Alimentele bogate în vitamina D nu sunt prea numeroase de aceea este dificil să corectăm un deficit doar prin alimentație:

  • pește
  • ficat de pește
  • nuci
  • brânză
  • ouă
  • ciuperci
  • ficat de vită

Suplimentele aduc fie vitamina D2 (ergocalciferol), fie vitamina D3 (colecalciferol), ultima fiind mai eficientă pentru corecție. Planul tipic de corecție a lipsei de vitamina D înseamnă administrarea a 50 000 UI săptămânal sau 6000 UI zilnic timp de 8 săptămâni și ulterior doze de 1000-2000 UI D2 sau D3 zilnic.

Cum îți dai seama de lipsa vitaminei D?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente