Chist ovarian rupt: cauze, simptome, complicații

Un chist ovarian este un săculeț plin cu lichid aflat în interiorul unui ovar. Chistul ovarian intact nu creează, de obicei, probleme. În schimb, ruptura chistului ovarian este însoțită de durere ascuțită în partea inferioară a abdomenului sau în spate și este imposibil să treacă nesesizată.

Cele mai multe chisturi ovariene apar în perioada reproductivă a femeii, nu produc simptome și trec de la sine. Când provoacă simptome acestea pot fi întârzieri ale ciclului menstrual sau crampe menstruale neobișnuit de dureroase.

  • Chisturile ovariene pot fi de mai multe tipuri, în funcție de cauză:
  • Chist funcțional. Se formează la ovulație și dispar pe parcursul a 2-3 cicluri menstruale.
  • Chist dermoid. În interiorul acestui tip de chist se găsesc diferite tipuri de țesut (păr, piele etc)
  • Chist endometriozic. În interiorul lui există țesut similar mucoasei uterului.
  • Sindrom de ovare polichistice. În acest caz chisturile sunt multiple, ovarele cresc în dimensiuni, ovulația poate să nu se producă, acesta fiind motivul infertilității.

Află mai mult Sindromul ovarelor polichistice: 10 semne ușor de identificat

Chist ovarian rupt: simptome caracteristice

Ruptura unui chist ovarian de mici dimensiuni nu provoacă, de regulă, durere. Chisturile de dimensiuni mai mari care se rup produc o durere bruscă, ascuțită, în partea inferioară a abdomenului sau în spate. Durerea seamănă foarte mult cu cea din apendicită și predomină de partea ovarului în care este localizat chistul.

Chistul ovarian rupt mai poate genera și alte simptome în afară de durere:

  • balonare
  • grețuri și vărsături
  • sângerare din vagin
  • febră
  • amețeală

Cauza rupturii chistului ovarian nu este totdeauna foarte clară. Uneori activitatea fizică intensă sau contactul sexual pot provoca ruptura.

Cât de periculoasă este ruptura chistului ovarian?

Ruptura chistului ovarian nu pune viața în pericol. Se poate vindeca și de la sine, dar poate necesita și apelarea la un medic în urgență.

Complicațiile posibile după ruptura chistului ovarian:

  • infecții
  • torsiune de ovar
  • hemoragie importantă

Infecția după ruptura chistului ovarian apare mai frecvent la persoanele la care chistul a apărut pe fondul unei alte infecții cum sunt gonorrhea sau chlamidia.

Torsiunea de ovar. Un chist ovarian, rupt sau nu, poate provoca uneori răsucirea ovarului cu întreruperea aportului de sânge ce hrănește țesutul. Consecința este distrugerea definitivă a țesutului ovarian. Pentru a împiedica acest lucru se intervine chirurgical imediat.

Hemoragia importantă apare dacă la ruperea chistului, se rupe și un vas de sânge mai mare. Netratată, această situație conduce la hemoperitoneu cu acumulare de sânge în abdomen. Rezolvarea este tot chirurgicală.

Află mai mult Chisturile ovariene: pot deveni cancer ovarian?

Cum se tratează ruptura chistului ovarian?

Durerea abdominală care semnalează ruptura chistului ar trebui să ne trimită la medic unde diagnosticul poate fi confirmat printr-o ecografie.

Alte afecțiuni care pot provoca simptome asemănătoare pot fi:

Totodată, medicul va putea constata dacă este vorba despre sindromul ovarelor polichistice sau despre endometrioză, ambele afecțiuni putând crea probleme de fertilitate.

Conduita corectă în rupturii chistului ovarian este observația atentă și medicamentele analgezice. Se recomandă repaus câteva zile.

Dacă ruptura chistului ovarian este însoțită de hemoragie importantă, este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală pentru a se opri hemoragia.

Când este necesară operația pentru chist ovarian?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente