Nu este întâmplător că atunci când îmbătrânești ți se spune peiorativ că te-ai oxidat. Antioxidanti sunt denumite moleculele care protejează celulele de efectele reacției de oxidare. Oxidarea poate degrada proteine vitale din organism, inclusiv ADN-ul celular. Iar distrugerea proteinelor celulare duce progresiv la moartea celulei.
De aceea sunt importanți antioxidanții. Pot preveni degradarea și moartea celulară.
Și tot din acest motiv sunt promovate unele alimente ca superalimente: au conținut ridicat de antioxidanți.
Antioxidanti sunt molecule care au ajuns în atenția publicului la începutul anilor 90.
Oamenii de știință au observat atunci efectul radicalilor liberi în debutul arteriosclerozei. Ulterior s-a demonstrat și implicarea lor în apariția cancerului, pierderii vederii și altor afecțiuni.
Ce sunt radicalii liberi și de ce apar?
Radicalii liberi sunt atomi prezenți în celule și care conțin un număr impar de electroni. Acest fapt îi face extrem de instabili.
Radicalii liberi au permanent tendința de a capta un electron pentru a-și stabiliza structura.
Numai că în urma acestui proces poate fi afectat ADN-ul și alte componente ale unei celule.
Așa se explică parțial apariția cancerului și a altor afecțiuni.
Radicalii liberi pot proveni din reacțiile chimice ale metabolismului normal al celulelor. Sau pot apărea prin expunere la substanțe numite ”carcinogene”.
Acumularea unei cantități mari de radicali liberi în organism se numește stres oxidativ.
Radicalii liberi produși de metabolism
Organismul nostru produce radicali liberi în cursul reacțiilor metabolice de degradare a nutrienților pentru generarea de energie.
Sunt reacții normale. Dar, cu avansarea în vârstă, efectul negativ al radicalilor liberi devine important.
Radicalii liberi datorați substanțelor carcinogene
Expunerea la anumite substanțe poate crește producția de radicali liberi.
De exemplu: fumul de tutun, radiațiile ultraviolete, substanțe chimice din mediu (azbest, clorura de vinil), aerul poluat
Antioxidanti: Cum se opun stresului oxidativ?
Organismul nostru nu este complet fără apărare la acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Producem multe molecule capabile să anihileze radicali liberi.
Dar extragem molecule utile și din alimente. Acestea sunt antioxidanții.
Antioxidanții acționează oferind radicalilor liberi electronul de care au nevoie pentru a-și stabiliza structura.
Tot antioxidanții intervin și în repararea ADN-ului celular și menținerea sănătății celulelor.
Află mai mult ⮕ Seleniul: poate preveni bolile care apar odată cu vârsta?
Care sunt cei mai cunoscuți antioxidanti?
Sunt sute sau mii de molecule care acționează ca antioxidanti. Cei mai celebri sunt:
∎ vitamina C
∎ vitamina E
∎ beta-caroten și alți carotenoizi
∎ seleniu
∎ zinc
∎ mangan
∎ antocianine
∎ glutation
∎ coenzima q10
∎ quercetina
∎ acid lipoic
∎ flavonoide
∎ fenoli
∎ polifenoli
∎ fitoestrogeni
![antioxidanti](https://servusmed.ro/wp-content/uploads/2021/03/PIN-2-29-683x1024.png)
Surse naturale de antioxidanti
Studiile clinice au dovedit că aportul crescut de fructe și legume bogate în antioxidanți reduce stresul oxidativ.
Se reduce și riscul de boli datorate acestuia: boli cardiovasculare sau cancer.
Antioxidanții se opun și declinului cognitiv și pierderii vederii. În general, combat fenomenul de îmbătrânire celulară.
Vitamina C: brocoli, varza de Brussels, conopida, grepfrut, sfecla roșie, kiwi, lămâi, portocale, papaya, căpșuni, cartofi dulci, roșii, ardei gras, pepene galben
Vitamina E: migdale, avocado, legume cu frunze verzi, spanac, semințe de floarea soarelui, ardei gras roșu, ridichi, sfecla
Carotenoizi, inclusiv beta-caroten și licopen: caise, piersici, sparanghel, sfecla roșie, ardei gras, mango, portocale, grepfrut, dovleac, spanac, cartofi dulci, roșii, pepene verde
Seleniu: nuci braziliene, pește, carne de vită, carne de pui, orz, orez brun
Zinc: carne de vită, carne de pui, stridii, semințe de susan, semințe de dovleac, năut, linte, caju
Compuși fenolici:
∎ quercetina – mere, vin roșu, ceapă
∎ catehine – ceai, cacao, fructe de pădure
∎ resveratrol – vin roșu și alb, struguri, fructe de pădure
∎ acid cumaric – fructe de pădure, condimente
∎ antocianine – afine, căpșuni
Află mai mult ⮕ De ce să consumi fructe și legume de culoare violet?
Suplimentele cu antioxidanti nu au aceleași efecte benefice
Este dovedit că alimentația bogată în fructe, legume, cereale integrale are efecte benefice în ceea ce privește efectul antioxidant.
Dar nu este demonstrat același efect benefic pentru suplimentele alimentare cu antioxidanți.
Una din explicații ar fi că antioxidanții acționează benefic în combinație cu alți nutrienți pe care îi conțin sursele naturale.
De exemplu:
∎ 1 cană cu căpșuni proaspete are 80 mg de vitamina C cu efect puternic antioxidant
∎ 1 tabletă cu 500 mg vitamina C nu conține și polifenolii naturali ai căpșunilor (flavonoide, antocianine) care să acționeze împreună cu vitamina C
De aceea, utilizarea unui supliment alimentar nu are același efect antioxidant ca și hrana naturală și variată.
Află mai mult ⮕ Cătina: beneficii datorate efectului antioxidant
Antioxidanti pentru tratarea cancerului
Cancerul apare ca urmare a unei serii de mutații genetice. În urma acestor mutații are loc proliferarea necontrolată a unor tipuri de celule.
Stresul oxidativ este un factor important în apariția mutațiilor genetice.
De aceea, alimentația pe bază de fructe și legume care aduc antioxidanți este utilizată în prevenirea cancerului.
Aportul de suplimente cu antioxidanți nu are același efect. Majoritatea medicilor oncologi recomandă surse naturale.
În plus, unele suplimente cu vitamine și minerale pot influența negativ tratamentul pentru cancer.
Există superalimente?
Denumirea de superalimente nu este una științifică. Este, mai degrabă, un concept de marketing.
Definiția de dicționar a superalimentelor: ”alimente (ca somon, brocoli, afine) bogate în compuși (ca antioxidanți, fibre, fenoli) considerați benefici pentru sănătate”.
Alimentele bogate în antioxidanți se încadrează deci în definiția de superalimente.
⮕ Riscul de cancer și alimentația. Află ce greșeli să nu faci
Surse
Harvard School of Public Health. Superfoods or Superhype?
National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH). Antioxidants: In Depth
Medicinal prospects of antioxidants: A review. European Journal of Medicinal Chemistry. 2019
The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition journal. 2010
Resveratrol levels and all-cause mortality in older community-dwelling adults. JAMA internal medicine. 2014
Antioxidant Supplementation and Breast Cancer Prognosis in Postmenopausal Women Undergoing Chemotherapy and Radiation Therapy. The American Journal of Clinical Nutrition. 2019
The Effects of Dietary Supplements on Asthma and Lung Cancer Risk in Smokers and Non-Smokers: A Review of the Literature. Nutrients. 2019.