Simptomele menopauzei: debut, durata, tratament și remedii

Menopauza, oprirea completă a ciclului menstrual, este precedată de o perioadă de tranziție în care producția de hormoni estrogeni scade progresiv. Fluctuațiile hormonale explică simptomele menopauzei și perimenopauzei (perioada de dinaintea instalării complete a menopauzei). Simptomele menopauzei variază de la persoană la persoană, dar în mod frecvent apar bufeuri, creștere în greutate și cicluri menstruale neregulate până la oprirea completă.

La majoritatea femeilor menopauza se instalează între 45-55 ani. Se consideră că ai intrat în menopauză după 12 luni consecutive de oprire a ciclului menstrual. Simptomele menopauzei sunt specifice mai ales perioadei de dinaintea instalării complete a menopauzei.

Fiecare femeie are altă constelație de simptome de menopauză care pot fi mai mult sau mai puțin supărătoare.

Simptomele menopauzei

Menopauza se instalează când ovarele încetează să mai producă hormonii (estrogeni și progesteron) care reglează ciclul menstrual.

cicluri menstruale neregulate

Ciclurile menstruale devin neregulate, mai abundente sau mai puțin abundente, înainte de a se opri complet (amenoree).

Bine de știut
Dacă apare sângerare semnificativă la menopauză ar trebui să mergi la medic. Poate fi vorba de hiperplazie de endometru (îngroșarea mucoasei uterine) sau de apariția unui polip uterin sau cervical.

bufeuri

Bufeurile se mai numesc și simptome vasomotorii și se traduc prin senzația bruscă de căldură resimțită mai ales în partea superioară a corpului, cu durata de câteva minute și însoțite de transpirații. Cauza este tot modificarea nivelului de estrogeni din sânge.

uscăciune vaginală

Scăderea estrogenilor duce la apariția uscăciunii vaginale. Mucoasa (stratul de celule care tapetează vaginul) devine ușor iritabilă și apare senzația de durere la contact sexual și crește riscul infecțiilor vaginale.

simptome emoționale

Hormonii influențează statusul psihic al femeilor. Modificările hormonale explică schimbările bruște de dispoziție psihică, anxietatea și chiar apariția depresiei.

insomnia

Scad calitatea și durata somnului odată cu scăderea estrogenilor, iar bufeurile pot produce întreruperea bruscă a unui ciclu de somn.

creșterea în greutate

Estrogenii reglează ciclul reproductiv al femeii, dar influențează și alte organe și sisteme. Scăderea nivelului de estrogeni poate duce la creșterea în greutate deoarece se modifică metabolismul, apetitul și distribuția grăsimii.

Află mai mult Cum scapi de burtă la menopauză?

La ce vârstă se instalează menopauza?

Menopauza se instalează în jurul vârstei de 51-52 ani, dar este perfect normal oricând între 40-58 ani.

Vârsta de debut a menopauzei depinde de mai mulți factori:

ereditatea

vârsta la care apare prima dată ciclul menstrual – cu cât apare mai devreme, cu atât menopauza se instalează mai devreme

contraceptivele orale – menopauza apare mai târziu la femeile care folosesc anticoncepționale

vârsta primei sarcini – cu cât este mai avansată, cu atât menopauza se instalează mai târziu

indicele de masă corporală (BMI). La BMI sub 18,5 (subponderal) menopauza apare mai rapid. La BMI peste 30, menopauza apare mai târziu.

fumatul – menopauza apare cu aproape 3 ani mai devreme la femeile care fumează mai mult de 14 țigarete pe zi.

În afara situațiilor în care menopauza apare natural, există și posibilitatea instalării bruște în urma unei intervenții chirurgicale (histerectomie) sau după chimioterapie și radioterapie.

În unele boli autoimune, menopauza se poate instala prematur, înaintea vârstei de 40 ani.

Află mai mult Analize și investigații recomandate la menopauză

Cât timp durează simptomele menopauzei?

Ca și vârsta la care se instalează simptomele, și durata lor variază. S-a constatat că simptomele pot dura între 7 și 14 ani.

Dintre factorii care influențează durata perimenopauzei, cel mai important pare să fie vârsta la care a apărut menarha (primul ciclu menstrual).

Un studiu din 2017 al Universității Michigan arată că dacă menarha apare foarte devreme, crește durata simptomelor menopauzei.

Tratamentul simptomelor menopauzei

Menopauza nu este o boală, în ciuda existenței simptomelor supărătoare provocate de scăderea nivelului estrogenilor. Dacă simptomele sunt suportabile nu sunt necesare alte măsuri decât cele legate de schimbarea stilului de viață.

Terapia de substituție hormonală aduce estrogeni și este cea mai eficientă metodă de combatere a bufeurilor și chiar a osteoporozei. Efectele adverse nu sunt absente de aceea medicul trebuie să urmărească tratamentul.

Estrogeni vaginal, sub formă de cremă, gel sau supozitor ajută în cazul dispareuniei (durerea la contact sexual).

Pentru bufeuri se mai prescriu: gabapentin, clonidină sau antidepresive.

Află mai mult Cum să treci cu bine pragul de 50 ani?

Remedii pentru acasă

Simptomele menopauzei diminuează dacă reușim să facem câteva modificări ale stilului de viață.

Dieta echilibrată cu grăsimi mai puține și aport mai mare de proteine și alimente cu calciu este recomandabilă. Unii specialiști recomandă dieta mediteraneană pentru a reduce și riscul de afecțiuni cardiace care crește odată cu instalarea menopauzei.

Activitatea fizică trebuie să includă pe lângă exerciții aerobice și antrenament muscular deoarece mușchii se reduc în dimensiuni odată cu diminuarea nivelului de hormoni.

Vitamina D și calciu sub formă de suplimente pentru a preveni osteoporoza.

Remediile naturiste, ca, de exemplu, black kohosh, kava, ginseng utilizate pentru a trata bufeurile nu au eficiență și siguranță dovedite.

În schimb, acupunctura, ședințe de 15 min o dată pe săptămână s-a dovedit eficientă și este demnă de a fi luată în calcul pentru tratamentul standard al simptomelor menopauzei.

Salvia este un alt remediu naturist care este tradițional folosit pentru reducerea simptomelor menopauzei.

Femeia la 50 ani: 3 schimbări obligatorii de dietă

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente