La prediabet și diabet tip 2, putem folosi ceaiuri și infuzii din plante recunoscute pentru scăderea glicemiei. Nu se pune problema înlocuirii tratamentului antidiabetic cu ceaiuri din plante, dar efectul medicamentelor poate fi potențat de efectul hipoglicemiant natural al plantelor dacă ceaiurile se consumă neîndulcite.
În diabetul tip 2 și prediabet, glicemia crește fie printr-o secreție insuficientă de insulină (hormonul care reglează glicemia), fie printr-o sensibilitate mai redusă a celulelor la acțiunea insulinei (rezistența la insulină) sau prin ambele mecanisme.
Alimentele și băuturile pe care le alegem influențează efectul tratamentului și capacitatea de reglare a glicemiei. Dar, studiile clinice asupra efectelor ceaiurilor nu sunt suficient de concludente. De aceea, nu ne putem baza numai pe ceaiuri pentru scăderea glicemiei.
Ceaiuri și infuzii din plante pentru scăderea glicemiei
Ceai verde
Efecte: ceaiul verde conține L-teanina și alți compuși benefici care contribuie la scăderea glicemiei și creșterea sensibilității celulelor la insulină.
Mai multe studii clinice au demonstrat reducerea glicemiei pe nemâncate și a hemoglobinei glicate HbA1C la consumatorii de ceai verde.
Preparare: frunzele de ceai verde se lasă la infuzat 1-3 min în apa fierbinte care nu ar trebui să depășească 70 ℃.
Sunt recomandate 3-4 căni de ceai verde pe zi pentru scăderea glicemiei.
Bine de știut
Ceaiul verde scade eliminarea urinară de oxalați și formarea calculilor de oxalat de calciu. Efectul inhibitor al ceaiului verde asupra litiazei de oxalat de calciu este foarte probabil datorat efectului antioxidant.
Află mai mult ⮕ Glicemia: valori normale, valori la prediabet și diabet
Ceai de hibiscus
Efecte: Hibiscus sabdariffa este planta ale cărei flori se folosesc la ceai și care conține o varietate de polifenoli cu efect antioxidant și antiinflamator.
Consumul regulat al ceaiului de hibiscus are efect antiinflamator și reduce tensiunea arterială.
Persoanele cu diabet tip 2 au mai frecvent hipertensiune arterială.
Un studiu clinic care a inclus 60 de persoane cu diabet ce au consumat zilnic 240 ml (o cană) de ceai de hibiscus timp de 1 lună, a observat o scădere semnificativă a tensiunii sistolice comparativ cu consumatorii de ceai negru. Cercetarea a inclus persoane cu hipertensiune moderată sau oșoară.
Preparare: 1-2 linguri de petale de hibiscus se lasă la infuzat într-o cană de apă fiartă, timp de 5-10 min.
Află mai mult ⮕ Diabetul la limită: ce este bine să afli?
Ceai de turmeric
Efecte: curcumina este principalul component activ al turmericului și care a fost studiată pentru scăderea glicemiei.
Studiile sugerează că poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină a celulelor ceea ce contribuie la reglarea nivelului glucozei în sânge.
Ceaiul se poate prepara din pudra de turmeric pe care o găsim în magazin la condimente. Se știe că piperina este un compus chimic ce crește efectul curcuminei. Adăugând un praf de piper în ceai putem obține beneficii maxime.
Preparare: La 500 ml de apă fiartă se folosesc pentru infuzie:
- 1 lingură de pudră de turmeric
- 1 vf de cuțit de piper
- coaja rasă de la o lămâie bio
- 2 felii de lămâie
Ceai de scorțișoară
Efecte: Scorțișoara poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și ajută la reglarea glicemiei. Un studiu recent arată că la un consum de 6 g pudră de scorțișoară zilnic, timp de 40 zile, glicemia pe nemâncate scade semnificativ.
Preparare: Pentru ceai se folosește un baton de scorțișoară sau o linguriță de scorțișoară pudră într-o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat 10-15 minute.
Află mai mult ⮕ Scorțișoara: câtă să folosești pentru reglarea glicemiei?
Ceai de mușețel
Efecte: Mușețelul poate contribui la scăderea glicemiei, dar și la îmbunătățirea nivelului de colesterol și combaterea stresului oxidativ ceea ce este benefic la persoanele cu diabet.
Un studiu clinic a inclus 64 de participanți cu diabet care au consumat câte 3 căni de ceai de mușețel zilnic timp de 8 săptămâni. Ceaiul a fost preparat din 3g de mușețel/ cană.
Rezultatele au fost îmbucurătoare observându-se scăderea semnificativă a hemoglobinei glicate HbA1C după 8 săptămâni.
Preparare: Infuzia se prepară din 3g de mușețel care se lasă în apă fiartă 10 min și ulterior se strecoară înainte de consum.
Ceai de afine (frunze)
Efecte: Frunzele de afin conțin antioxidanți care pot ajuta la reducerea glicemiei și la îmbunătățirea metabolismului glucozei.
Preparare: Ceaiul se prepară din frunze de afin uscate peste care se toarnă apă fiartă și se lasă timp de 5-10 minute la infuzat, apoi strecoară.
Află mai mult ⮕ Afinele: la ce ajută și ce precauții sunt necesare?
Ceai de urzică
Efecte: Urzica poate provoca scăderea glicemiei suficient cât să provoace hipoglicemie dacă e folosită în paralel cu tratamentul antidiabetic.
În schimb, când glicemia nu este menținută la normal cu tratamentul, ceaiul de urzică poate ajuta.
Preparare: Se lasă la infuzat în 250 ml apă fiartă, 1 lingură de frunze uscate de urzică și, apoi, se strecoară ceaiul.
Ceai de ginseng
Efecte: Ginsengul poate reduce glicemia prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și prin încetinirea absorbției carbohidraților.
Preparare: Fierbe o linguriță de rădăcină de ginseng uscat în 250 ml de apă timp de 5-10 minute și strecoară ceaiul.
Ceai de păpădie
Efecte: Proprietățile antidiabetice și antiinflamatoare ale păpădiei se datorează componentelor sale bioactive care au fost studiate clinic: acid cicoric, taraxasterol, acid clorogenic, quercitina și altele.
Păpădia este cunoscută ca și plantă medicinală și este folosită și pentru alte efecte:
- efectul antihipertensiv datorat conținutului important de potasiu
- efectul diuretic
- reducerea trigliceridelor și a LDL-colesterol
Frunzele de păpădie se folosesc la salată. Sunt bogate în vitamina A și C și K. La ceai se folosește rădăcina uscată de păpădie.
Preparare: Se fierbe o linguriță de rădăcină de păpădie uscată în 250 ml de apă timp de 10-15 minute.
Pentru rezultate bune este recomandat consumul de 2-3 căni/ zi, pe perioade îndelungate.
Efectul diuretic al păpădiei este semnificativ și se poate suprapune peste efectul medicamentelor diuretice crescând exagerat cantitatea de urină/ 24 ore.
Ceai de salvie
Efecte: Salvia poate ajuta la scăderea glicemiei și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, fiind recomandată în special persoanelor cu diabet de tip 2.
Preparare: Infuzează o 2 lingurițe cu frunze de salvie uscată în apă fierbinte timp de 5-10 minute.
Ceai de ghimbir
Efecte: Ghimbirul poate contribui la reglarea glicemiei și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Preparare: Fierbe câteva felii de ghimbir proaspăt în 250 ml de apă timp de 10-15 minute, apoi strecoară și savurează ceaiul sau vezi mai jos cum se pregătește un ceai de ghimbir eficient.
De reținut
Ceaiurile din plante care pot avea ca efect scăderea glicemiei nu pot înlocui tratamentul corect al prediabetului și diabetului.
Efectul lor este impredictibil și nu putem lăsa boala să evolueze bazându-ne pe un efect care nu poate fi contabilizat corect.
În schimb, putem folosi ceaiurile din plante ca adjuvante ale tratamentului prescris de medic pentru tratarea diabetului sau prevenirea prediabetului.
Citește mai departe…
Ce lichide poți consuma dacă ai diabet?
Ceai de ghimbir: cum să-l prepari ca să fie eficient?
Salvia: la ce ajută și ce precauții sunt necesare?
Turmeric: la ce ajută și cum să-l incluzi în alimentație?
5 idei false despre diabet
Berberina: este utilă la diabet?
Bibliografie
- Stinging nettle. Mount Sinai
- Ginseng and Diabetes: The Evidences from In Vitro, Animal and Human Studies. J. Ginseng. Res. 2012
- Chamomile tea improves glycemic indices and antioxidants status in patients with type 2 diabetes mellitus. Nutrition 2016.
- PREVENTIVE EFFECTS OF GREEN TEA ON RENAL STONE FORMATION AND THE ROLE OF OXIDATIVE STRESS IN NEPHROLITHIASIS. J. of Urology. 2005
- Effect of Salvia officinalis on diabetic patients. J. Renal
- The effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on hypertension in patients with type II diabetes. J. Hum. Hypertens. 2009
- The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes. Rev. Diabet Stud. 2016