Berberina: este un fel de ozempic natural util la diabet și obezitate?

Berberina este o substanță prezentă în mai multe plante tip arbust și care este folosită ca remediu natural în medicina Ayurvedică și cea chineză. Mai nou berberina a devenit populară pentru presupusul ei efect benefic în controlul mai bun al glicemiei la diabetici și, mai ales, pentru efectul de scădere în greutate.

Cele 2 presupuse beneficii ar fi similare ozempicului (semaglutide), medicamentul standardizat care se recomandă persoanelor cu diabet. Atuul berberinei ar fi că poate face același lucru ca și ozempicul, dar fiind un remediu natural ar putea să ne scutească de efectele secundare ale ozempicului. În plus, prețul berberinei este mult mai accesibil decât al ozempicului.

Ne putem baza pe această idee devenită populară?

Ce este berberina?

Berberina este un supliment nutritiv. Conform cu ceea ce scrie pe cutiile în care este comercializată ar trebui să conțină berberină, substanța naturală extrasă din mai multe plante, cum ar fi Berberis aristata, Coptis chinensis, Rhizoma coptidis, Berberis vulgaris și altele.

Recomandările sunt să ținem cont că niciun supliment nutritiv nu este conceput pentru a trata sau a preveni vreo boală. De asemenea, să avem în vedere și faptul că niciun for autorizat european sau american nu certifică momentan compoziția vreunui supliment nutritiv și, din acest motiv, ceea ce consumăm odată cu suplimentele nutritive este pe propria răspundere.

Berberina și scăderea în greutate

Suplimentele cu berberină au început să fie studiate ca terapie complementară, adjuvantă, la diabetul tip 2.

O sinteză a mai multor studii clinice publicată în 2022 a inclus 18 studii cu efectele berberinei asupra greutății corporale și 23 de studii clinice cu efectele asupra indexului de masă corporală (BMI). Concluzia a fost că scăderea în greutate după consumul de suplimente cu berberină este semnificativă.

Efectele au fost constatate la persoane care au luat doze de berberină mai mari de 1 / zi și pe o durată mai lungă de 8 săptămâni.

Cu toate acestea, berberina nu este inclusă în recomandările medicale pentru tratamentul obezității deoarece sunt îndoieli legate de modul în care au fost desfășurate studiile clinice.

În primul rând că aprecierea efectului berberinei este dificilă având în vedere că în fiecare studiu clinic s-a folosit alt tip de capsule. Concentrațiile de substanță activă folosite sunt diferite și dozajul de asemenea.

În al doilea rând, unii din participanții la studiu aveau și alte afecțiuni (diabet, ficat gras ș.a.) fapt care pot influența rezultatele obținute.

În concluzie, până la efectuarea unor cercetări mai ample și standardizate, berberina nu poate fi recomandată ca tratament pentru scădere în greutate.

Află mai mult Arderea grăsimilor sau cum să faci mișcare ca să slăbești

Ce efecte are berberina la diabet?

Diabetul este o afecțiune frecventă, iar tratamentele antidiabetice fac mereu subiectul cercetărilor.

Un studiu clinic triplu-orb (Sanjari M. 2020) a arătat că berberina ajută la un control mai bun al nivelului glicemiei persoanelor cu diabet.

Într-un studiu triplu orb, participanții, clinicienii și cei care analizează datele nu sunt informați care dintre participanți a primit capsule cu substanța activă și care a primit placebo (o capsulă care nu conținea nicio substanță activă). Această procedură este menită să ducă la obținerea unor rezultate cât mai de încredere.

La cei care au primit berberină s-au folosit doze de 480 mg pe zi. După 12 săptămâni de tratament, s-a constatat o scădere a glicemiei la persoanele cu diabet tip 2. Efectul a fost similar metforminului.

Cercetările necesită încă studii suplimentare de confirmare.

Află mai mult Adjuvante în tratamentul diabetului

Ce efect are berberina asupra nivelului de colesterol?

Deși sunt multe studii clinice care au examinat efectele berberinei asupra profilului lipidic, multe din ele au fost efectuate pe șoareci și doar câteva la oameni.

Într-unul din aceste studii (Pirillo A. 2015) persoanele au primit o doză de 500 mg berberină de 2-3 ori/ zi timp de 3 luni. Colesterolul total a scăzut cu 29%, iar LDL-colesterol cu 21%.

Rezultatele par promițătoare, dar totuși sunt necesare studii clinice care să le confirme. Din acest motiv, berberina nu este momentan recomandată în ghidurile medicale pentru reducerea nivelului de colesterol.

Află mai mult LDL-colesterol: care sunt valorile periculoase?

Ce alte efecte ale berberinei mai sunt în studiu?

Berberina mai este studiată și pentru alte efecte:

Toate aceste direcții de cercetare nu sunt finalizate, rezultatele sunt încă inconsistente și berberina nu face parte din tratamentele recomandate pentru afecțiunile menționate.

Dozaj

Dozele folosite în studiile clinice au variat de la 0,3 la 3 g pe zi. Dar nu este clar ce doze trebuie folosite pentru fiecare obiectiv de tratament: diabet, obezitate, hipertensiune.

Nu există recomandări în ghiduri medicale pe care să ne putem baza. Și asta pentru că studiile clinice nu sunt considerate cu rezultate definitive.

Ce precauții sunt necesare?

Sunt raportate mai ales simptome gastrointestinale la persoanele care consumă berberină: greață, balonare, dureri abdominale, constipație sau diaree.

Nu se administrează berberină la femeile însărcinate sau care alăptează. La nou-născuți poate provoca creșteri ale bilirubinei cu icter și afectarea creierului.

Este posibil ca berberina să interacționeze cu unele medicamente din tratamentele cronice pentru diferite afecțiuni. De exemplu, a fost demonstrată interacțiunea cu ciclosporina, un medicament folosit pentru a bloca rejetul de organe transplantate.

Aceste interacțiuni cu alte medicamente nu se cunosc în amănunt.

O atenție deosebită trebuie să aibă persoanele cu tratamente pentru diabet sau hipertensiune. Berberina poate acționa similar cu aceste medicamente accentuând efectul.

Citește mai departe…

Ozempic (semaglutide) este medicament pentru slăbit?
Analize utile când nu poți să slăbești
Colesterol și trigliceride crescute: ce este de făcut?

Bibliografie
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

antiinflamatoare

Antiinflamatoare. Efecte secundare, precauții, sfaturi practice

0
Dureri musculare și articulare, dureri de cap, crampe menstruale, dureri postoperatorii sau durere de dinți, toate sunt situații în care folosim antiinflamatoare. Inflamația provoacă durere și febră. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) au și proprietăți analgezice...
febra musculară

Febra musculară. De ce apare și cum te recuperezi rapid?

0
Febra musculară se manifestă prin dureri musculare și rigiditate care apar la o zi sau două după ce ne-am antrenat mai intens. Este considerată un răspuns normal de adaptare a musculaturii și survine atunci...
fit sau forma fizică

Află dacă ești fit. 8 teste necesare măcar o dată pe an

0
De ce ne străduim să fim fit sau în formă fizică bună? Fie din motive estetice, pentru că ne dorim să arătăm mai bine. Fie în scopuri funcționale: ne dorim să fim mai puternici,...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -