Ce lichide alegi este la fel de important ca și ceea ce mănânci atunci când ai diabet. Un singur pahar de suc de fructe poate influența semnificativ glicemia și poți observa efectul dacă monitorizezi valoarea glicemiei după ce consumi o băutură.
Ca regulă generală, ceea ce bem are un impact mai rapid asupra glicemiei decât ceea ce mestecăm.
Pe de altă parte, hidratarea este foarte importantă la diabet. Ne bazăm pe apă, dar uneori dorim să consumăm și alte lichide.
Ce lichide să consumi la diabet?
Apa
Apa este lichidul pe care-l poți consuma pe tot parcursul zilei fără să-ți influențeze glicemia.
Consumul de apă te ajută să te hidratezi, iar hidratarea corectă este o una din condițiile de bază ca să-ți menții glicemia.
Este mai greu de stabilit un necesar zilnic de apă. Regula celor 8 pahare este o recomandare mult sub necesarul zilnic. Dacă vrei să-ți apreciezi corect starea de hidratare, culoarea galben-pai a urinei și aspectul limpede este un criteriu mai bun.
Un pahar cu apă ar trebui să urmeze după fiecare alt tip de băutură care conține cofeină sau îndulcitori artificiali.
Află mai mult ⮕ Necesarul zilnic de apă în mod normal și după sport
Laptele de vacă
Laptele de vacă degresat este o opțiune bună de hidratare, dar contează la numărul total de calorii zilnice.
O cană de lapte aduce și 310 mg calciu, ceea ce înseamnă aproximativ 25% din necesarul zilnic.
Variantele de lapte ca laptele de migdale necesită precauții deoarece pot avea adaosuri de arome și îndulcitori.
Sucuri de fructe și legume
Totdeauna este mai bine să alegem fructele și legumele întregi pentru a beneficia de aportul de fibre.
Cercetările arată că un consum substanțial de fibre ajută la menținerea glicemiei persoanelor cu diabet tip 2. Organismul uman nu poate digera și absorbi fibrele și de aceea aportul de fibre nu crește glicemia și menține senzația de sațietate timp mai îndelungat.
Sucurile de fructe și legume pot avea însă beneficii legate de vitaminele și mineralele în cantitate mai mare pe care le consumăm cu un pahar de suc.
Pentru aportul de lichide la diabet, fără un conținut exagerat de carbohidrați, sunt de ales:
- suc de roșii
- suc de varză
- suc de morcovi
- suc de spanac
- suc de gref
- suc de kiwi
- suc de lămâie
- suc de portocale
- suc de pepene roșu
Sucul de legume este de preferat comparativ cu sucul de fructe. Fructele cele mai bogate în zaharuri sunt fructele tropicale: banane, mango, ananas.
Atâta vreme cât le preparăm în casă, suntem siguri că sunt 100% naturale și contabilizăm carbohidrații, putem consuma sucuri naturale, dar nu este recomandabil să înlocuim cu ele aportul de apă.
Află mai mult ⮕ 6 alimente care scad glicemia
Cafea și ceai verde
Cercetările arată că putem obține beneficii în controlul diabetului dacă folosim frecvent cafea și ceai verde, cu condiția să fie neîndulcite.
Până la 400 mg cofeină pe zi este un consum acceptabil pentru oricine. Unele studii clinice susțin efectul cofeinei în reducerea riscului de diabet tip 2.
Dacă deja ai diabet, cofeina poate influența efectul insulinei. Uneori poate fi urmată de hipoglicemie, alteori de hiperglicemie. Alteori cofeina nu are niciun efect asupra glicemiei. De aceea, persoanele cu diabet trebuie să urmărească prin controlul glicemiei felul în care reacționează la cofeină.
Ce lichide sunt de evitat la diabet?
Băuturile energizante
Băuturile energizante te revigorează pe moment datorită conținutului de zahăr, cofeină și altor aditivi. Dar pot avea și efecte negative: tulburări de ritm cardiac sau hipertensiune.
De exemplu, numai 300 ml de Red Bull conțin 26 g zahăr și 75 mg cofeină.
Dieteticienii recomandă băuturi energizante numai la atleți de performanță. Dacă practicăm sport de intensitate moderată, nu este necesar să consumăm băuturi energizante pentru refacere. Apa este suficientă.
Află mai mult ⮕ 10 rețete de băuturi energizante cu semințe și nuci
Alcoolul
Multe persoane cu diabet pot consuma cantități moderate de alcool dacă doresc și dacă medicul nu este de altă părere. Consum moderat de alcool înseamnă:
- 1 băutură alcoolică/ zi pentru femei
- 2 băuturi alcoolice/ zi pentru bărbați
Consumul de alcool poate provoca hipoglicemie timp de 24 h după ce l-am consumat. De aceea, după consum glicemia ar trebui verificată mai des decât într-o zi fără consum de alcool.
Băuturi sau ceaiuri îndulcite
Băuturile și ceaiurile îndulcite se absorb rapid în sânge. Și creșterea glicemiei este rapidă.
O băutură dulce tip cola la 330 ml conține 38,5 g carbohidrați ceea ce face dificil de controlat glicemia.
Lichide cu îndulcitori artificiali: sunt bune sau nu?
Băuturile cu îndulcitori artificiali sunt un subiect controversat.
Pe de o parte, lichidele cu îndulcitori pot fi o alternativă la băuturile îndulcite pentru că nu conțin carbohidrați, iar caloriile sunt puține.
Pe de altă parte, sunt studii clinice care au concluzionat că îndulcitorii artificiali cresc riscul de diabet.
Îndulcitorii artificiali sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul. De aceea, la consumatorii constanți, există și riscul să crească tentația de a consuma alimente dulci.
Alte cercetări pe temă au investigat și modificări ale creierului provocate de consumul de îndulcitori care pot avea ca și consecință tentația de a ne alimenta exagerat.
În concluzie, consumul de băuturi cu îndulcitori este de preferat celor îndulcite cu zahăr, dar nu pentru un consum regulat. Apa este cea mai bună alegere pentru hidratare.
Citește mai departe…
5 idei false despre diabet
Cum să menții glicemia normală când consumi carbohidrați?
Fructe indicate la diabet și dimensiunea porției
3 efecte ale insomniei în diabetul tip 2
Momordica (castravete amar) și alte adjuvante pentru diabet
Bibliografie
- Tomato juice consumption reduces systemic inflammation in overweight and obese females. Br.J.Nutrition 2013
- Tea consumption and long-term risk of type 2 diabetes and diabetic complications: a cohort study of 0.5 million Chinese adults. Am J Clinical Nutrition. 2021
- Associations Between Fruit Intake and Risk of Diabetes in the AusDiab Cohort. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 2021
- Beverages, carbonated, cola, regular. USDA. FoodData Central
- Changes in Consumption of Sugary Beverages and Artificially Sweetened Beverages and Subsequent Risk of Type 2 Diabetes: Results From Three Large Prospective U.S. Cohorts of Women and Men. Diabetes Care. 2019
- Artificial sweeteners produce the counterintuitive effect of inducing metabolic derangements. Trends Endocrinol. Metab. 2013