Poți prepara retete de smoothie cu o varietate de ingrediente și arome naturale care te vor ajuta să consumi mai multe fructe și legume. Spre deosebire de sucuri care se obțin prin stoarcere, smoothiurile păstrează fibrele alimentare utile digestiei.
Smoothiurile sunt concentrate naturale cremoase de vitamine și minerale, dar trebuie să ții cont și de numărul de calorii pe care le aduce o rețetă. Poți depăși ușor cantitatea de calorii pe care ți-ai propus-o pentru o zi atunci când ești atent la greutate.
Ca să obții un smoothie nutritiv, delicios și care să arate și bine, să fie apetisant trebuie să știi câteva mici secrete. Și, evident, să ai la îndemână un blender.
Care sunt componentele unei retete de smoothie?
Componentele de bază ale unui smoothie sunt: lichidul, sursa de proteine, fructele și legumele, grăsimile sănătoase, aromele naturale.
Lichidul
Poți folosi lapte degresat sau nu, lapte de soia, lapte de migdale sau suc de fructe. Poți opta și pentru iaurt sau kefir dacă vrei ca retete de smoothie utile în mod special florei intestinale.
Totul este să apreciezi corect cât lichid pui pentru a obține consistența dorită. De exemplu, dacă folosești un fruct foarte apătos cum este pepenele, va fi nevoie de mai puțin lichid sau va fi mai util iaurtul grecesc.
Sursa de proteine
Când urmărești un aport crescut de proteine pentru a te reface după sport sau pentru a-ți crește masa musculară, sursa de proteine pe care o conține rețeta de smoothie devine importantă.
Poți folosi: tofu, nuci și semințe (migdale, fistic, nuci macadamia etc), unt de arahide, unt de migdale ș.a. Și iaurtul grecesc degresat sau nu vine cu o cantitate de proteine.
Fructe și legume
Combinația de fructe și legume este practic nelimitată și ține până la urmă de imaginație.
Adaosul de legume ar putea să-ți strice aspectul rețetei, mai ales dacă folosești frunze verzi cum este spanacul. Dar nu uita că un smoothie total neaspectuos poate avea un gust grozav pe lângă beneficiile pentru sănătate.
Dacă folosești fructe și legume congelate, textura va fi mai cremoasă. De aceea se folosește și gheața ca adaos la retete de smoothie cu fructe proaspete.
Grăsimi sănătoase
Ai de ales: seminte chia, semințe de dovleac, semințe de in măcinate proaspăt în preaalabil, avocado, toate tipurile de nuci (alune, migdale, caju etc).
Arome și îndulcitori naturali
Sunt câteva ingrediente care aduc un plus de gust și de aspect: scorțișoara, pudra de cacao, mierea, sirop de arțar ș.a.
Poți folosi și ingrediente cu proprietăți antiinflamatoare care sporesc aroma: turmeric sau ghimbir, de exemplu.
Află mai mult ⮕ Smoothie: rețete cu ingrediente antiinflamatoare
Retete de smoothie sub 300 cal
Dacă ești atent la numărul de calorii consumate, atunci alegerea ingredientelor trebuie să ai idee despre conținutul nutritiv al diferitelor variante de ingrediente.
Smoothie cu pepene galben și kiwi
Ingrediente:
- 1 cană cu bucăți de pepene galben
- 1 cană iaurt grecesc degresat
- 1 kiwi curățat de coajă
- 1 lingură de miere
- 1/2 linguriță de scorțișoară
Pepenele galben și kiwi fac parte din fructele bogate în vitamina C. Iaurtul aduce calciu și proteine. Iar scorțișoara, pe lângă aromă, poate fi utilă la reglarea glicemiei pentru persoanele cu diabet.
Nutriție:
- 285 cal
- 19g proteine
- 51g carbohidrați
- 5g fibre
- 1g grăsimi
Smoothie cu zmeură și unt de arahide
Ingrediente:
- 1/2 banană
- 1 cană de zmeură și afine
- 1 cană de lapte de migdale
- 1 lingură de unt de arahide
- 4-5 cuburi de gheață
Zmeura este bogată în fibre și vitamina C. Afinele sunt bogate în antioxidanți. Iar untul de arahide aduce plusul de proteine foarte potrivit la micul dejun.
Nutriție:
- 270 cal
- 7g proteine
- 38g carbohidrați
- 11g fibre
- 12g grăsimi
Află mai mult ⮕ Aronia: beneficii pentru sănătate și rețete de smoothie
Smoothie cu mango și zucchini
Ingrediente:
- 1 cană kefir
- 1/2 cană cu bucăți de mango
- 1/2 cană cu bucăți de zucchini
- 1/2 cană fructe de pădure congelate (afine, mure, aronia)
- 1/2 avocado
- 1 lingură de semințe chia
Ingredientele sunt special destinate combaterii constipației: fibre, grăsimi aduse de avocado, apa (fructe și zucchini) și probiotice (kefir).
Mango are o cantitate importantă de zaharuri naturale ceea ce contrabalansează gustul celorlalte. De aceea reteta de smoothie nu este doar utilă, ci și gustoasă.
Nutriție:
- 230 cal
- 8g proteine
- 19g carbohidrați
- 2g fibre
- 15g grăsimi
Află mai mult ⮕ Retete de slăbit: 10 greșeli frecvente
Smoothie verde cu spanac și ananas
Ingrediente
- 1/2 banană
- 1/2 cană cu ananas bucăți sau mango sau căpșuni
- 1 cană cu frunze de baby-spanac
- 1 cană cu lapte de vacă degresat sau lapte de migdale
- 1 lingură de nuci prăjite și zdrobite
- 1 lingură de miere
Spanacul este o sursă de fier non-hem. Spre deosebire de sursele hem (surse animale), sursele de fir non-hem trebuie asociate cu vitamina C ca fierul să se absoarbă optim. Combinația spanac cu mango îndeplinește această calitate.
Dacă nu îți place spanacul prea mult, poți folosi în schimb frunze de măcriș. Aduce, pe lângă fier, mult potasiu și vitamina A.
Nutriție:
- 200 cal
- 3g proteine
- 30g carbohidrați
- 3g grăsimi
- 5g fibre
Află mai mult ⮕ 10 fructe cu carbohidrați puțini pentru diete de slăbit și diabet
Smoothie cu piersici și dovleac copt
Ingrediente
- 1 cană de iaurt grecesc
- 1 cană cu bucăți de piersică
- 4-5 linguri de dovleac copt în prealabil
- 2 linguri cu fulgi de ovăz
- 4-5 cuburi de gheață
Dovleacul este bogat în beta-caroten care este convertit în organism în vitamina A și aduce beneficii vederii. Este o bună sursă de fosfor, potasiu și vitamina C. În plus, are un indice glicemic scăzut: nu provoacă fluctuații mari ale glicemiei.
Nutriție
- 250 cal
- 7g proteine
- 30g carbohidrați
- 5g fibre
- 5g grăsimi
⮕ Căpșuni: Vitamine, Calorii și Rețete de smoothie
Surse
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. Pineapple, raw. October 30, 2020.
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. Raspberries, raw. October 30, 2020.
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. Peanut butter. October 30, 2020.
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. Banana, raw. October 30, 2020.
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. Orange, raw. October 30, 2020.
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. Cherries, raw. October 30, 2020.
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. Blueberries, raw. October 30, 2020.
- Baby B, Antony P, Vijayan R. Antioxidant and anticancer properties of berries. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. Watermelon, raw. October 30, 2020.
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. Honey. April 1, 2019.
- U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. Strawberries, raw. December 16, 2019.