Hepatita C este cea mai frecventă formă de hepatită care evoluează cronic conducând la ciroză și transplant hepatic. Pentru hepatita C există astăzi tratament și evoluția nefastă a bolii poate fi preîntâmpinată.
În faza acută, hepatita C este, de obicei, asimptomatică. În cele mai multe cazuri evoluează spre hepatită cronică dacă nu urmăm tratamentul specific.
Hepatita C poate rămâne timp de 20-25 de ani asimptomatică, dar ulterior conduce la ciroză hepatică într-un procent de 20-30 % din cazuri.
Transmiterea acestei afecțiuni se produce în urma contactului cu sânge infectat, în urma unei transfuzii cel mai frecvent. Această modalitate de transmitere a fost mult diminuată de când s-a introdus (în anii 1990) testarea sângelui donat.
O altă modalitate de transmitere este utilizarea drogurilor intravenoase sau transmiterea verticală de la mamă la făt.
Hepatita C se poate vindeca și de la sine, cu ajutorul propriului nostru sistem imunitar. Dar când acest lucru nu se întâmplă, trebuie apelat la tratament farmacologic.
Pentru hepatita C se folosesc actual inhibitori de polimerază (sofosbuvir, grazoprevir) în combinație cu inhibitori de protează (elbasvir, valpatasvir, lepidasvir). Aceste medicamente sunt cunoscute ca antivirale cu acțiune directă și au reprezentat o revoluție în tratament la momentul introducerii lor.
Datorită acestor antivirale, hepatita C este astăzi o boală curabilă.

Nutriția în hepatita C: recomandări și principii de bază
Fructe și legume 5 porții/ zi
Alimentația bogată în fructe și legume aduce antioxidanți, vitamina C și betacarotenul fiind în mod special utile funcției hepatice.
Cinci porții de fructe și legume pe zi este un obiectiv esențial în alimentația persoanelor cu hepatită.
O porție poate fi:
- un fruct proaspăt: măr, banană, pară, portocală sau piersică
- 2 fructe mai mici: prune, kiwi
- o felie de pepene
- o mână de cireșe, boabe de struguri
- un bol mare cu căpșuni, zmeură sau fructe de pădure
- un pahar de suc de fructe
- 3 linguri de legume gătite
- o salată de dimensiuni medii din mix de legume
Alimentația cu grăsimi puține
Hepatita cronică C crește riscul apariției steatozei hepatice (ficat gras).
O dietă în care numai 23% din calorii provin din grăsimi contribuie la reducerea transaminazelor hepatice (TGO, TGP) și a mecanismelor imunologice care accentuează inflamația hepatică.
Dacă în paralel cu hepatita C există și obezitate, ficat gras sau nivel crescut de colesterol, reducerea aportului de grăsimi se impune pentru a evita complicațiile.
Aportul de proteine
Carnea slabă (pui, curcan), peștele, ouă, soia, semințe și nuci sunt surse bune de proteine și pentru persoanele cu hepatită C.
Regimul alimentar în hepatita C nu necesită un aport mai mare de proteine decât la persoanele fără această boală.
Află mai mult ⮕ Necesarul zilnic de proteine și sursele cele mai indicate
Evitarea alimentelor bogate în fier și a suplimentelor cu fier
Preluarea fierului de către ficat declanșează un lanț de reacții care duce la progresia hepatitei C spre complicații.
O dietă care evită alimentele bogate în fier ajută la reducerea riscului de carcinom hepatocelular, una din posibilitățile de evoluție a hepatitei C.
Află mai mult ⮕ 10 alimente bogate în fier
Aport adecvat de vitamina D
Deficitul de vitamină D apare frecvent la persoanele cu boli cronice hepatice. Cu cât viremia este mai mare, cu atât deficitul vitaminei D este mai mare.
Totodată, cu cât deficitul vitaminei D este mai mare, cu atât răspunsul la unele tratamente este mai slab. Suplimentele cu vitamina D îmbunătățesc și răspunsul la tratament.
Află mai mult ⮕ Cum îți dai seama de lipsa vitaminei D?
Evitarea excesului sau deficitului de vitamină B12
Un nivel adecvat de vitamină B12 favorizează reușita tratamentului pentru hepatita C.
Pe de altă parte, excesul vitaminei B12 favorizează replicarea virală și creșterea viremiei.
Află mai mult ⮕ Lipsa vitaminei B12: cauze, semne, corecție
Consumul de cafea
Consumul de cafea poate fi benefic pentru reducerea stresului oxidativ și reducerea gradului de fibroză, știut fiind că fibroza țesutului hepatic conduce la ciroză, hipertensiune portală și necesitatea transplantului hepatic.
Este recomandabil să consumăm cafea neîndulcită, fără alte adaosuri și în cantități moderate.
Află mai mult ⮕ Pot să beau cafea dacă am probleme cu ficatul?
Fără consum de alcool
Alcoolul este complet prohibit dacă ai hepatită C. Progresia bolii spre ciroză hepatică este mai rapidă sub influența consumului de alcool.
Citește mai departe…
Hepatita C: cum scăpăm de infecție?
Ciroza hepatică: de ce apare și cum poate fi evitată?
Regim pentru ciroză: ce alegem? ce evităm?
Ascita: de ce se acumulează lichid în abdomen?
Hepatita A și hepatita B: simptome, contaminare, prevenire
Bibliografie
- Centers for Disease Control and Prevention. The ABCs of Hepatitis – for Health Professionals.
- World Health Organization. Hepatitis C.
- Torres DM, Harrison SA. Is it time to write a prescription for coffee? Coffee and liver disease. Gastroenterology. 2013
- Mechie NC, Goralzcyk AD, Reinhardt L, et al. Association of serum vitamin B12 levels with stage of liver fibrosis and treatment outcome in patients with chronic hepatitis C virus genotype 1 infection: a retrospective study. BMC Res Notes. 2015
- Villar LM, Del Campo JA, Ranchal I, et al. Association between vitamin D and hepatitis C virus infection: a meta-analysis. World J Gastroenterol. 2013
- Maggio R, Viscomi C, Andreozzi P, et al. Normocaloric low cholesterol diet modulates Th17/Treg balance in patients with chronic hepatitis C virus infection. PLoS ONE. 2014
- Yasutake K, Kohjima M, Nakashima M, et al. Nutrition therapy for liver diseases based on the status of nutritional intake. Gastroenterol Res Pract. 2012