Migrena cu aură și riscul de accident vascular

Nu orice durere de cap este migrenă. Și nu toate migrenele sunt migrena cu aură. Aura totalizează fenomenele vizuale și auditive care însoțesc migrena: fotofobie cu accentuarea durerii de cap la lumină și fonofobie cu accentuarea durerii de cap la sunete puternice.

Durerile de cap pot fi provocate de iritarea fibrelor nervoase ale scalpului sau pot fi cauzate de afectarea vaselor sanguine și a țesuturilor din zona capului.

Cefaleea (durere de cap) poate fi percepută deasupra ochilor sau urechilor, în zona cefei și gâtului. Poate fi continuă sau nu.

Există aproximativ 22 de tipuri diferite de cefalee, dar 4 dintre ele sunt mai frecvente:

  • durerea de cap tip tensiune: durere ușoară/ moderată, ca o bandă strânsă în jurul capului
  • durerea de cap tip ”ciorchine”: frecvent de o singură parte a capului (hemicranie); durere este foarte puternică, resimțită și la nivelul ochilor; nu este însoțită de greață, vărsături sau sensibilitate crescută la lumină și sunete
  • durerea de cap sinusală: provocată de sinuzită – inflamația și infecția sinusurilor; durerea este ușoară/ moderată și se accentuează la apăsarea sinusurilor
  • durerea de cap de cauză hormonală: apare în timpul ciclului menstrual, sarcină, menopauză; dar poate apărea și la femeile care consumă contraceptive orale; caracteristicile durerii sunt asemănătoare migrenei sau cefaleei tip tensiune.

Cum recunăști migrena?

Migrena este o durere de cap puternică, pulsatilă, frecvent unilaterală (o jumătate de cap), însoțită frecvent de greață, vărsături și sensibilitate extremă la lumină și sunete.

Persoanele cu migrenă au simptome vizuale și auditive care compun așa-numita aură, înainte, în timpul sau după migrenă. Durerea este puternică, constantă, sâcâitoare și afectează negativ activitatea persoanei afectate.

Dacă durerea apare brusc și este foarte puternică, ar putea fi vorba despre o urgență și nu despre migrena cu care sunteți obișnuiți.

Migrena se deosebește de alte dureri de cap prin faptul că poate avea 3 din următoarele 5 caracteristici:

  • durere moderată sau severă
  • durere pulsatilă
  • durere frecvent unilaterală (de o singură parte a capului sau hemicranie)
  • durere însoțită de greață sau vărsături
  • fotofobie (accentuarea durerii la lumină) și fonofobie (accentuarea durerii din cauza sunetelor)

Află mai mult Ce este migrena?

Migrena cu aură crește riscul de accident vascular

Mai multe studii științifice apărute în ultimii ani avertizează despre faptul că persoanele cu migrenă au risc crescut pentru multe dintre bolile cardiovasculare:

Cercetările științifice au implicat urmărirea persoanelor cu migrenă perioade îndelungate (19 ani într-un studiu apărut în 2018 în British Medical Journal).

S-a constata că riscul de accident vascular este mai mare în primul an de la diagnosticarea migrenei. De asemenea, riscurile sunt mai mari dacă migrena este însoțită de aură.

Medicul ar trebui să ia în considerare administrarea profilactică de Aspirină sau Clopidogrel la pacienții cu migrenă pentru a încerca reducerea riscului cardiovascular. Efectul preventiv al acestei terapii urmează și el a fi evaluat.

De asemenea, controlul nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale cu medicația corespunzătoare, este esențial. Dacă în afară de migrenă există și alți factori de risc cardiovascular cum este LDL-colesterolul crescut, atunci riscul de complicații cardiace crește și mai mult.

Accident vascular hemoragic: semne, consecințe, prevenție

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente