Ce este migrena?

Migrena este durerea de cap ce apare periodic, este frecvent unilaterală, pulsatilă, cu durata obișnuită între 4-72 ore și cu simptome asociate. Acest tip de durere apare mai frecvent între 22-55 ani și de cele mai multe ori predispoziția este transmisă genetic.

Migrena nu este o durere de cap obișnuită. În 15-30% din cazuri durerea este însoțită de greață, sensibilitate excesivă la lumină și alte tulburări vizuale. Este vorba în acest caz de migrena cu aură.

Există și migrena fără aură, respectiv fără fenomene neurologice și vizuale însoțitoare.

Care sunt factorii favorizanți pentru migrenă ?

S-a observat că migrena apare mai frecvent la cei cu un anumit tip de personalitate: meticuloși, hiperatenți la curățenie, irascibili, cu tendința de a fi obsedați de rutina zilnică sau care nu fac față stresului zilnic.

Cu alte cuvinte, persoanele anxioase, la care îngrijorarea normală depășește limitele, sunt cele mai expuse.

Dar factorii favorizanți de care trebuie ținut cont sunt:

 • sexul – 60-70% dintre pacienții cu migrenă sunt femei
 • vârsta – după 40 ani scade frecvența și intensitatea crizelor
 • ereditatea – se transmite predispoziția

Cum se declanșează migrena?

Factori care pot declanșa migrena:

 • privarea de somn sau somnul în exces
 • modificările hormonale, atât cele endogene (ex.: la menstruație), cât și cele exogene (utilizarea contraceptivelor orale)
 • consumul de alimente bogate în tiramina (de ex.: pește afumat, carne cu conservanți, carne congelată timp îndelungat, brânză maturată, anumite tipuri de bere, ciocolată, alcool)

Află mai mult Cele mai frecvente 3 tipuri de durere de cap

Migrena: cele 4 faze

Migrena poate parcurge toate cele 4 faze dar nu este obligatorie această asociere la fiecare pacient.

1. Faza premonitorie – cu ore/zile înaintea cefaleei; se caracterizează prin modificări de dispoziție și comportament: depresie, irascibilitate, oboseală sau, din contră, euforie și hiperactivitate

2. Aura – se instalează cu aproximativ 1 oră inaintea cefaleei și constă în fenomene neurologice cauzate de ischemia anumitor regiuni cerebrale:

 • aura vizuală constă în modificări ale câmpului vizual: scotoame (puncte în câmpul vizual) sau vedere în mozaic (zig-zag în câmpul vizual)
 • aura auditivă ia forma unei hipersensibilități la sunete
 • aura olfactivă presupune perceperea unor mirosuri care în realitate nu există sau hipersensibilitate la mirosuri normale (ex.: cafeaua)

Este important de știut că migrena poate evolua fără aură sau cu aură prelungită (peste 24ore).

Acestea din urmă sunt persoane care prezintă riscul unor deficite neurologice permanente. Factorii de risc pentru această situație sunt hipertensiunea arterială, fumatul și contraceptivele orale.

3. Faza dureroasă – cefaleea are următoarele caracteristici:

 • unilaterală (desi poate schimba partea afectată la fiecare episod);
 • pulsatilă
 • moderată sau severă ca intensitate;
 • periorbitală sau retroorbitală de obicei (adica în jurul și în spatele ochilor);
 • agravată de activități ale rutinei zilnice (urcatul scărilor, întoarcerea capului);
 • acompaniată de alte simptome: greață, vomă, fotofobie (sensibilitate exagerată la lumină), fonofobie (sensibilitate exagerată la sunete), osmofobie (sensibilitate exagerată la mirosuri), anorexie (lipsa poftei de mancare), vedere încețoșată, crampe abdominale, poliurie (diureză frecventă și în cantitate mare) sau paloare

4. Faza de rezoluție – se instalează odată cu dispariția durerii și poate fi urmată de oboseală, iritabilitate, sensibilitate la nivelul scalpului sau, din contră, unele persoane pot fi revigorate și euforice după încetarea atacului.

Află mai mult Hemicrania continuă: durerea de cap pe o singură parte

Când trebuie să mergi la doctor?

Dacă ai frecvent semne și simptome de migrenă, încearcă să ții un jurnal al acestor atacuri și a felului în care le-ai tratat.

Durerea de cap poate însoți și alte afecțiuni: nevralgia occipitală, spondiloza cervicală sau fibromialgia sunt câteva dintre ele. Doar 1% dintre tumorile cerebrale se însoțesc de durere de cap, deci nu la tumoare ne gândim prima dată în caz de cefalee.

Mergi la doctor imediat, în urgență, dacă apar următoarele semne și simptome ce pot indica o problemă medicală mai serioasă

 • durere bruscă și severă
 • durere însoțită de febră, rigiditatea musculaturii cefei, confuzie, convulsii, vedere dublă, slăbiciune și probleme de vorbire
 • durere după o lovitură la cap
 • durere cronică care se agravează cu tusea, exercițiile fizice și mișcările bruște
 • durere aparută recent, dacă ai vârsta peste 50 ani

Află mai mult Când este durerea de cap o urgență medicală?

Cum poți preveni migrena?

Unele modificari ale stilului de viață te pot ajuta să reduci numărul și severitatea atacurilor de migrenă:

Program zilnic regulat. Stabilește-ți rutina zilnică cu ore fixe de somn și de masă. În plus, încearcă să controlezi stresul. Ajută la prevenirea migrenei.

Reducerea efectului estrogenilor. Dacă ești femeie cu atacuri de migrenă și iei anticoncepționale, discută cu medicul o altă metodă contraceptivă decât pilulele.

Program regulat de exerciții fizice. Exercițiile aerobice regulate reduc senzația de tensiune și pot ajuta la prevenirea migrenei.

Mai poți lua în considerare mersul pe jos, înotul și ciclismul. Ai grijă să faci încălzire progresiv pentru că exercițiile fizice intense și incepute brusc pot provoca durerea de cap.

Efortul fizic te ajută să pierzi greutate sau să menții greutatea optimă. Obezitatea este considerată unul din factorii implicați în migrenă.

Învață să faci fața durerii. Cercetările recente arată că strategia numită „Learning to cope” (LTC) poate ajuta la prevenirea durerii. Această strategie constă în expunerea gradată la factorii declanșatori ai cefaleei pentru a te ajuta să te desensibilizezi.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a se înțelege mecanismul prin care LTC este eficientă.

Stimularea transcutanată a nervului supraorbital (T-SNS). Un dispozitiv numit Cefaly, care constă într-o bandă cu electrozi atasată pe scalp, a fost aprobată recent de Food and Drug Administration ca terapie preventivă pentru migrenă.

Studiile au arătat că cei care folosesc acest dispozitiv au reușit să reducă numărul atacurilor dureroase.

Ce tratament există pentru migrenă?

Scopul tratării definitive a migrenei nu este realist. Dar, de obicei, este bine ținută sub control de cei în cauză. Tratamentul este, deci, adresat simptomelor.

Medicamentele folosite pentru combaterea migrenei se impart în 2 categorii:

1. Analgezice pentru migrena

Analgezicele trebuie luate la primele semne că migrena va apărea, pentru a le crește eficiența.

Se folosesc frecvent:

 • Antiinflamatoare nesteroidiene : aspirină, ibuprofen și altele din această categorie
 • Acetaminofen (paracetamol)
 • Combinații speciale: acetaminofen+aspirină+cafeină (excedrinil). Acestea ajută dacă durerea este moderată dar nu sunt suficiente singure pentru atacurile severe.
 • Triptanii – sunt o clasă de medicamente cu efect de vasoconstricție și blocare a căilor de transmitere a durerii în creier. Exemple din această clasă: sumatriptan, rizatriptan, almotriptan, eletriptan. Efectele secundare principale sunt: greață, amețeală și slăbiciune musculară. Nu sunt recomandate celor cu risc de accident vascular sau infarct de miocard.
 • Ergotamina și dihidroergotamina – mai puțin eficiente decât triptanii

2. Medicația profilactică cu scopul reducerii severității și frecvenței atacurilor dureroase.

Clasele de medicamente folosite pentru migrenă sunt beta-blocante, calciu-blocante, antidepresive, anticonvulsivante, injectările cu Botox.

Este nevoie de medicația profilactică dacă:

 • ai mai mult de 4 atacuri dureroase pe lună
 • atacurile țin mai mult de 12 ore
 • analgezicele nu folosesc
 • semnele și simptomele de migrenă includ o aură prelungită

Bine de știut

Poate fi dificil să-ți dai seama dacă durerea ta de cap este migrenă sau un alt tip de durere de cap severă.

Migrena provoacă o durere puternică, pulsatilă, localizată frecvent unilateral, dar nu totdeauna. Este suficient de severă încât să-ți afecteze activitatea zilnică. Și este adesea însoțită de greață, vărsături și tulburări vizuale.

Migrena se tratează cu combinații de analgezice (de exemplu ibuprofen plus triptani), dar necesită și alte măsuri cum ar fi odihna într-o cameră întunecoasă până ce se atenuează simptomele.

Dacă suntem suficient de atenți la factorii declanșatori ai durerii (alimente, mirosuri etc) putem reduce frecvența atacurilor de migrenă.  

Ai dureri de cap frecvente? Ce remedii pot înlocui calmantele?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente