Miopia afectează calitatea somnului

Miopia este cea mai frecventă afecțiune oculară la tineri. Persoanele cu miopie nu văd clar obiectele aflate la distanță. Vederea de aproape este însă foarte clară. Un studiu recent a arătat că adulții tineri cu miopie au un ritm circadian întârziat și secreția de melatonina modificată comparativ cu persoanele care văd normal. Din acest motiv este afectată calitatea somnului.

Cercetarea aparține Universității Flinders din Australia. În studiu au fost incluși adulți tineri (19-25 ani) cu miopie. Dar și persoane cu vedere normală pentru a putea face comparația.
La ambele categorii au fost măsurați parametri legați de calitatea somnului, dar și cantitatea de melatonină secretată.

Cercetătorii au constatat că la persoanele cu miopie:

  • secreția de melatonină este semnificativ întârziată
  • cantitativ, secreția de melatonină este mai redusă
  • ritmul circadian este întârziat: ora la care adorm este întârziată la miopi față de emetropi, somnul este de o calitate mai slabă și mai redus ca număr total de ore

Miopia afectează ritmul circadian

Melatonina este un hormon produs de glanda pineală, o mică glandă din creier.

Melatonina este secretată ca răspuns la apariția întunericului. De acest hormon depinde ciclul de trezire-somn sau ritmul circadian pe care îl parcurgem cu toții zilnic.

Melatonina are un rol esențial în apariția somnului. Dar și în menținerea somnului un anumit număr de ore și în trezire. Hormonul începe să se secrete imediat ce începe să se întunece. Și atinge un maxim între ora 2-4 a.m.

Studiul Universității Flinders a fost făcut într-un laborator special. Participanților le-a fost măsurată cantitatea de melatonină din salivă și urină din jumătate în jumătate de oră timp de 7h.

Au fost evaluați și parametri legați de calitatea somnului: ora la care participanții adorm, cât timp durează reprizele de somn, ora de trezire.

Cu cât miopia este mai severă (dioptrii mai mari), cu atât modificarea somnului este mai importantă.

Tinerii cu miopie au avut o secreție de melatonină semnificativ întârziată comparativ cu cei emetropi. Totodată, ritmul circadian a fost întârziat cu aproximativ 1h.

Consecința este că miopii au tendința de a adormi cu mai mult de o oră întârziere față de emetropi. Totodată se trezesc mai frecvent în timpul nopții și au o durată totală a somnului mai redusă decât emetropii.

Mecanismul exact prin care apare această dereglare nu este pe deplin înțeles. S-a observat însă că este necesar ca retina și creierul trebuie să funcționeze în tandem pentru a se menține un ritm circadian normal.

Află mai mult Ceasul biologic: cum îl reglezi ca să nu te îmbolnăvești?

Bine de știut

Miopia este o afecțiune complexă în care sunt implicați atât factori genetici, cât și factori de mediu.

Numeroase studii au arătat că miopia apare mai frecvent dacă există un istoric familial. Dar au un rol și presiunea educațională, statusul socioeconomic sau diminuarea timpului petrecut în aer liber.

În general, miopia apare la copiii școlari în preajma pubertății. În majoritatea cazurilor se stabilizează în jurul vârstei de 20 ani.

Este îngrijorător că se observă o creștere a incidenței miopiei în ultimii ani.
Cazurile severe de miopie cresc riscul unor complicații ulterioare. de exemplu, dezlipirea de retină, glaucomul sau cataracta.

Autorii studiului atenționează că:

  • Somnul este esențial pentru învățare, memorare, menținerea atenției, performanțele academice și starea generală de bine.
  • Ritmul circadian este important pentru sănătate în general, dar și pentru a ne conserva vederea.
  • Este posibil ca ora de culcare și numărul de ore de somn în perioada pubertății să influențeze apariția și agravarea miopiei.

Este important să limităm expunerea copiilor la dispozitive digitale mai ales seara, pentru a avea un somn de calitate și o vedere sănătoasă. – spune Dr. Ranjay Chakraborty, unul din autorii studiului.

La ce oră e bine să te culci seara?

Bibliografia

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente