Litiaza renală: 10 metode de prevenire

Litiaza renala și litiaza vezicală apar atunci când urina nu este suficient de fluidă sau când există un surplus de minerale și săruri care se aglomerează formând pietre. Colica renală este durerea de rinichi sau durerea lombară care apare când calculul începe să se deplaseze către vezica urinară.

Care sunt principalele metode de prevenire pentru pietre la rinichi este o întrebare pe care o pun, de obicei, persoanele ce au avut calculi renali o dată sau de mai multe ori.

Există metode moderne de diagnostic și tratament, dar prevenția este importantă.
Multe dintre concepțiile despre metodele de prevenire a formării calculilor sunt greșite. Articolul nostru se bazează pe analiza rezultatelor mai multor studii științifice.

Principalele tulburări metabolice care duc la formarea de calculi renali, și, implicit, la căutarea de metode de prevenire pentru pietre la rinichi, sunt:

 • creșterea concentrației de calciu în urină (hipercalciuria)
 • scăderea concentrației de citrat în urină
 • creșterea concentrației de acid uric în urină (hiperuricozurie)
 • creșterea concentrației de sodiu în urină (hipernatriurie)
 • creșterea concentrației de oxalat în urină (hiperoxaluria)
 • pH urinar scăzut

Litiaza renala: 10 metode de prevenire

1. Hidratare

Chiar dacă ești sănătos, dieta ta poate favoriza formarea de pietre la rinichi. În top este consumul redus de apă. Asta aduce după sine o cantitate mică de urină și condiții favorabile pentru formarea calculilor.

Cantitatea de lichide recomandabilă pentru 24 de ore este diferită în funcție de vârstă, sex, efortul fizic, temperatura ambiantă.

De asemenea, necesarul de lichide crește în condiții de febră, diaree sau vărsături. Ca și metodă de prevenire pentru pietre la rinichi, este necesar să consumăm o cantitate de lichide care să producă 2,5 litri urină/zi.

Copiii se deshidratează cel mai ușor și pierderile trebuie înlocuite.

Toate lichidele (ceai, cafea, sucuri, vin, bere) se contabilizează ca aport, nu doar apa, dar unele nu sunt recomandate.

De exemplu, sucul de roșii este bogat în sodiu și cel de grapefruit în oxalați. De aceea, nu este bine să facem exces. Apa rămâne alegerea optimă când vrem să obținem un anumit debit urinar fără efecte secundare.

Băuturile de tip cola conțin cantități mari de fructoză și fosfați și pot conduce la formarea de pietre la rinichi. De aceea nu ajută ca metodă de prevenire pentru pietre la rinichi.

Este bine să  consumăm de apă cu lămâie ca metodă de prevenire pentru pietre la rinichi?

Sunt încurajați să bea apă cu lămâie cei care consumă de obicei apă puțină; apa cu lămâie este mai ușor de consumat.

Vitamina C și acidul citric ajută la dizolvarea sau prevenirea formării calculilor (este vorba de vitamina C din lămâie, nu cea din suplimente!)

Are și alte beneficii de care putem profita:

stimulează secrețiile digestive ale stomacului

prin conținutul de vitamina C și antioxidanți este favorabilă aspectului pielii (mai ales în procesul de îmbătrânire)

un pahar de apă cu lămâie consumat înainte de masă va reduce cantitatea de alimente consumată; obiceiul este bun dacă vreți să pierdeți kilograme

aportul de magneziu și potasiu ajută inima să funcționeze normal

unele cercetări susțin efectul vitaminei C în menținerea unui nivel normal al glicemiei, efect de reținut la persoanele cu diabet; lămâia este o bună sursă de vitamina C

efectul antiinflamator al vitaminei C este susținut de unele cercetări (Oregon State University); consumul de lămâie, pe lângă celelalte principii ale dietei antiinflamatoare, poate fi de folos persoanelor cu dureri articulare sau cu alte afecțiuni însoțite de inflamație

Află mai mult Deshidratarea: câtă apă să bem în mod normal și la efort?

2. Acid citric

Consumul de suc de fructe (citrice, în mod special) previne formarea calculilor nu doar pentru că menține un anumit flux urinar, dar și prin conținutul de potasiu și acid citric. 

Citratul este recomandat ca metodă de prevenire pentru pietre la rinichi deoarece previne formarea calculilor prin două mecanisme:

 • se leagă de calciul din urină și previne, deci, acumularea unui surplus de calciu din care s-ar putea forma pietre
 • se leagă și de oxalatul de calciu (care compune pietrele deja formate) și împiedică calculul renal să crească în dimensiuni

Cantitatea mică de citrat în urină este ceea ce au 60% dintre pacienții cu calculi pe bază de calciu.

De aceea, un consum crescut de suc de citrice le este indicat pentru a preveni formarea sau creșterea în dimensiuni a calculului.

Este dovedit că un consum zilnic de 120 ml suc de lămâie crește semnificativ citratul în urină. Variante: suc de portocale, suc de pepene galben.

Află mai mult Calculi renali: cum ne dăm seama că există?

3. Alimente mai acide

Carnea, peștele, brânza, ouăle – adică proteinele de origine animală, au o încărcătură acidă mai mare. Consecințe:

Toate aceste consecințe favorizează apariția calculilor renali sau creșterea în dimensiuni.

De aceea este recomandat să adoptăm un consum de 0,8-1 g proteine/kg corp/zi.

De asemenea, sunt de preferat sursele vegetale de proteine (fasole, linte, etc), pentru că determină o urină mai puțin acidă.

Află mai mult 10 alimente bogate în proteine în afară de carne

4. Calciu

Este o concepție greșită că scăderea aportului de calciu va reduce riscul de formare de calculi renali.

În realitate, studiile științifice au demonstrat contrariul: dacă nu este destul calciu în tractul digestiv pentru a se lega de oxalat, va crește eliminarea de oxalat în urină. Va crește astfel riscul de pietre la rinichi.

Surse de calciu: produse lactate, suc de portocale, lapte de soia, tofu, anumite cereale, sardinele cu oase.

Este preferat calciul din surse naturale, deoarece suplimentele alimentare cu calciu se asociază cu creșterea riscului de calculi renali. Dacă este absolut necesară administrarea de calciu, va fi preferat Calciu citrat și nu Calciu carbonat.

Necesarul de calciu este de 1.200 mg/zi , echivalentul a 8 pahare de 120 ml de lapte.

Este ideal să combinăm aportul de produse alimentare cu calciu cu o dietă săracă în sare (sodiu puțin). Pentru fiecare 2.300 mg de sare (1 linguriță) crește cu 23 mg calciul eliminat în urină. Crește, deci, riscul de litiază renală și vezicală.

Regula celor 5 degete: dacă între primele 5 ingrediente ale unei rețete se află sarea sau sodiul, atunci acea mâncare trebuie evitată. 
Pizza este dintre mâncărurile care conțin sare multă.

Află mai mult 10 surse de calciu în afară de lactate

5. Oxalat

Aport crescut de oxalat înseamnă oxalat crescut în urină. Consecința: creșterea riscului de litiaza renala.

Dar, având în vedere că multe alimente considerate benefice pentru inimă, au conținut mare de oxalat, studiile științifice recomandă reducerea consumului acestor alimente doar dacă se dovedește în analiza urinei concentrația mare de oxalat.

Surse de oxalat : spanac, cartofi, nuci, ciocolată.

Dacă ați avut calculi de oxalat sau aveți oxalat crescut în urină trebuie să urmăriți atent consumul de alimente bogate în acest compus.

Află mai mult Pietre la rinichi: cum prevenim litiaza prin alimentație?

Litiaza renala: 10 metode de prevenire

6. Vitamine

Vitamina C din suplimente crește concentrația de oxalat (deoarece în tablete vitamina este supradozată, iar vitamina C se metabolizează în oxalat).

Vitamina B6 poate reduce oxalatul și formarea de calculi. Sursele alimentare mai importante sunt: banane, avocado, mango, ovăz, soia.

Dacă se utilizează suplimente, atunci dozele sunt de 50 mg până la 200 mg vitamina B6; doza se crește în acest interval până ce se obține scăderea oxalatului urinar.

7. Ulei de pește

Consumul de 1.200 mg/zi ulei de pește scade semnificativ concentrația de calciu și oxalat în urină. Crește și citratul – efect benefic.

Surse importante de ulei de pește: somon, ton, macrou, sardine.

Află mai mult 7 tipuri de pește bogat în omega-3

8. Medicamente folosite pentru a preveni litiaza renala

Diuretice tiazidice, de exemplu: hidroclorotiazidă (25mg x 2/zi), clortalidona (24 mg/zi), indapamid (1,25-2,5mg/zi).

Aceste medicamente au ca efect reducerea formării de calculi renali cu 29%,  așa cum susțin studiile științifice, cu urmărire timp de 3 ani a persoanelor litiazice participante.
De aceea, diureticele tiazidice sunt indicate la cei cu calciu crescut în urină și care au avut calculi în mod repetat.

Potasiu citrat reduce formarea de calculi la cei la care se demonstrează citratul urinar scăzut. Efectul lui este semnificativ : 41% scădere a formării de pietre la rinichi.

Allopurinol previne formarea de acid uric. Studii importante susțin reducerea cu 22% a formării de calculi la cei cu acid uric mare în urină și calciu normal în urină.

Află mai mult 10 obiceiuri care ne pot afecta rinichii

9. Calculi de cistina

Cistinuria (cantitate crescută de cistină în urină) se datorează unei afecțiuni transmise genetic. Acest defect conduce la formarea de calculi de cistină.

Singura metodă de prevenire a formării acestui tip de litiaza renala este diluarea cât mai mult posibil a cistinei prin creșterea consumului de lichide (cel puțin 3 litri/zi).

Este bine să se asocieze și cu:

 • restricția de sare (creșterea eliminării de sodiu din sare, crește și eliminarea de cistină)
 • scăderea consumului de proteine animale; carnea este bogată în cisteină și metionină care se transformă în cistină
 • potasiu citrat la doze care să mențină pH urinar de 7
 • medicamente din grupa Tioli pe care le va recomanda medicul urolog

Consumul crescut de lichide este esențial ca metodă de prevenire pentru litiaza renala.

10. Calculi de acid uric

Reprezintă 15% din totalitatea calculilor renali. Acidul uric provine din surse interne ale organismului și din surse externe: proteinele animale.

Peștele este o sursă importantă care trebuie evitată de către persoanele cu calculi de acid uric.

Alte surse care trebuie evitate: organe, suc de carne, glande provenind din sursă animală. Proteinele din sursă vegetală sunt de preferat, dar nu toate. Se vor elimina: ciuperci, mazăre, spanac.

Menținerea urinei la un pH alcalin prin creșterea consumului de fructe și legume este tot o metodă de prevenire, deoarece calculii de acid uric se formează la pH acid (urină acidă).

Potasiu citrat este prima linie de tratament medical deoarece duce la formarea de urină alcalină. Ținta este pH urinar de 6.

Allopurinol nu ajută la dizolvarea calculilor formați deja, dar ajută la prevenire. Este de administrat la cei la care sfaturile legate de dietă nu au dat rezultate și au acid uric în urină de peste 900 mg/zi.

Acidul uric crescut în sânge mai poate genera și un tip particular de artrită: guta

Calculii renali de dimensiuni medii/mari, odată formați, se vor preta altor metode de tratament.

Infecția tractului urinar (ITU) este una dintre complicațiile frecvente ale litiazei și, de regulă, este dificil de tratat dacă nu se îndepărtează calculii. Metodele de prevenire pentru pietre la rinichi sunt utile, în acest caz, pentru a împiedica recidiva litiazei.

Citește mai departe…

Acid uric crescut: semne, depistare, tratament
Litiaza vezicală (pietre în vezica urinară)
Litiaza renală și riscul de osteoporoză
Pietre la rinichi: ce alimente ar trebui să eviți?
Ce antibiotice cresc riscul de pietre la rinichi?

Bibliografie
 • J.Urology – ”Medical management of kidney stones” – 2014 (PubMed)
 • J.Endourology – ”Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice and commercially – available fruit juice product” – 2008 (PubMed)
 • Korean J Urology – ” Medical and Dietary Therapy for Kidney Stone Prevention” – 2014

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente