Ce antibiotice cresc riscul de pietre la rinichi?

Consumul de antibiotice pe cale orală crește riscul de litiază renală sau pietre la rinichi. Este concluzia mai multor cercetări din ultima vreme. Ce antibiotice sunt mai frecvent implicate?

Litiaza renală este o afecțiune complexă. Sunt factori multipli care contribuie la apariția calculilor renali, cum sunt factorii de mediu, stilul de viață sau cauzele genetice.

Incidența a crescut cu 70% în ultimele 3 decade, ne informează cercetătorii americani.

Modificarea dietei, creșterea procentului de persoane obeze, cu sindrom metabolic sau diabet, sunt factori care contribuie la creșterea numărului de cazuri de litiază.

La acești factori se adaugă și consumul de antibiotice pe cale orală.

Unul din studiile științifice a inclus peste 25 000 persoane cu calculi renali, pe care i-a urmărit timp de 5 ani.

La ce antibiotice să fii atent?

5 clase de antibiotice cresc evident riscul de litiază renală: trimetoprim/ sulfametoxazol, cefalosporine, fluorquinolone, nitrofurantoin și peniciline cu spectru larg

Exemple de antibiotice consumate frecvent și care se încadrează în aceste categorii: biseptol, ciprofloxacina, nolicin sau norfloxacina, cefuroxim și altele

cea mai afectată categorie este cea a copiilor și tinerilor

prescripția antibioticelor a fost, cel mai frecvent, pentru tuse și amigdalită, infecții ale căilor aeriene sau infecții urinare

acest tip de atitudine terapeutică a dus la creșterea cazurilor de litiază renală la copii, situație care înainte era rară

efectul este similar și la adulți

Află mai mult Antibiotice la copii: De unde știm când sunt necesare?

Cum se explică legatura antibiotice – litiaza renală

Microbiomul este comunitatea de bacterii pe care intestinul nostru le găzduiește. Există 500-1000 de specii de bacterii care ne populează intestinul.

Cercetătorii au comparat microbiomul persoanelor cu litiază renală cu al celor fără calculi:

anumite bacterii din intestin ( Bifidobacterium, E.coli, Lactobacillus, Oxalobacter ș.a) pot degrada oxalatul

astfel scade cantitatea de oxalat care poate fi absorbită în sânge

se explică astfel scaderea materialului necesar formării calculilor; 70% dintre calculii renali sunt cei de oxalat de calciu

dacă populația de bacterii funcționează normal, riscul de litiază scade semnificativ

administrarea de antibiotice pe cale orală distruge populația de bacterii și efectul durează câteva luni după consumul de antibiotice.

Află mai mult Prebiotice naturale: 8 alimente cu efect antiinflamator și antitumoral

De reținut

Indicația administrării de antibiotice trebuie bine cântărită, în special la copii.

Răcelile sunt infecții virale, chiar și cele cu manifestări digestive (enteroviroze); virusurile nu răspund la tratamentul cu antibiotice.

Este periculoasă autoadministrarea de antibiotice, fără indicație de la medic; atitudinea nu este lipsită de riscuri.

Litiaza renală ca urmare a afectării microbiomului este unul dintre efectele nedorite care pot apărea.

Nu este dovedit științific faptul că administrarea de probiotice împiedică efectele secundare ale antibioticelor.

Flora intestinală: cum ne influențează și cum o influențăm?

Surse

- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

efectele cafelei

Efectele cafelei asupra rinichilor

0
Consumul de cafea în cantități moderate aduce cantități importante de polifenoli (un tip de antioxidanți) care se asociază cu un risc mai mic de afecțiuni cum ar fi bolile de inimă, diabetul sau cancerul....
efectele vitaminei C asupra pielii

Efectele vitaminei C asupra pielii

0
Efectele vitaminei C (acid ascorbic) asupra sistemului imunitar sunt bine cunoscute, dar efectele asupra pielii, mai puțin. Vitamina C este un antioxidant puternic și de aceea poate stimula producția de colagen și poate atenua...
alimente bogate in vitamina c

6 alimente bogate în Vitamina C în afară de citrice

0
Imunitatea ne preocupă, de obicei, doar în sezonul rece. Atunci ne gândim că ar trebui să facem rezerve de vitamina C. Alimente bogate în vitamina C putem consuma însă pe tot parcursul anului, nu...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -