Infarct miocardic: cauze și prevenire eficientă

Infarct miocardic este termenul medical care se referă la reducerea sau întreruperea completă a aportului de sânge cu oxigen către mușchiul cardiac (miocard). Semnalul tipic este durerea în piept.

Prin întreruperea aportului de sânge, mușchiul cardiac se necrozează, își pierde capacitatea de contracție și de a pompa sângele, ceea ce ne pune viața în pericol.

Cauza tipică a infarctului miocardic este blocarea arterelor coronare – vasele de sânge care irigă inima. Acest blocaj se produce de regulă în timp în cadrul procesului de ateroscleroză în care plăci de colesterol sunt depozitate pe pereții vaselor de sânge îngustându-le.

Ce rol au arterele coronare?

Sistemul circulator este format din inimă și vase de sânge. Prin interiorul vaselor (artere, capilare, vene) circulă sângele care transportă oxigen, apă și substanțe nutritive către diferitele organe ale corpului.

Circulația sângelui este posibilă datorită activității de pompă a inimii, care împinge sângele către organe.

Aorta este artera cea mai mare și cea mai importantă care pornește din cord. Din aortă se desprind artere pentru fiecare organ al corpului. Tot din artera aortă pornesc arterele coronare prin care inima se hrănește pe ea insăși.

Află mai mult Inima și vasele de sânge: Cum funcționează?

De ce se blochează arterele coronare?

Arterele coronare se îngustează sau se blochează complet în procesul de ateroscleroză.

Ateroscleroza este fenomenul în care colesterolul, grăsimile și alte substanțe participă la constituirea unor plăci de aterom. Acestea sunt depuse pe pereții vaselor, ceea ce duce la îngustarea parțială sau blocarea totală a arterelor în care apar.

Ruptura acestor plăci generează alipirea trombocitelor (celulele răspunzătoare de formarea cheagului de sânge); cheagul format poate bloca  vasul de sânge sau poate porni în circulație generând accident vascular cerebral.

Arterioscleroza afectează toate arterele și, deci, și arterele coronare.

Inflamația pereților vasculari joacă un rol important în evoluția aterosclerozei. Combaterea inflamației poate deveni noua strategie de combatere a aterosclerozei, susțin ultimele cercetări publicate.

Află mai mult Ateroscleroza. Ghid complet

Când există risc crescut de infarct miocardic ?

Riscul de infarct miocardic este mai mare în anumite situații:

 • vârsta – bărbații peste 45 ani și femeile peste 55 ani au risc mai mare
 • fumatul timp îndelungat
 • tensiune arterială mare – în timp presiunea crescută a sângelui poate afecta și arterele coronare
 • colesterolul sau/și trigliceridele crescute – LDL colesterol crescut, trigliceridele crescute participă la formarea plăcilor de aterom
 • obezitatea – de obicei se asociază cu nivele crescute ale colesterolului, tensiune arterială mare și diabet.Toți acești factori favorizează arterioscleroza.
 • diabet – producția scăzută de insulină sau rezistența la insulină (incapacitatea de a răspunde corect la insulina) conduce la creșterea glicemiei. Crește, de asemenea, riscul de atac de cord
 • sindrom metabolic
 • membri de familie cu infarct miocardic sau boală coronariană
 • absența mișcării, a exercițiilor fizice zilnice
 • stresul psihic, emoțional, poate crea condiții favorabile apariției infarctului
 • bolile autoimune: artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic sunt afecțiuni autoimune în care apare și afectare a vaselor de sânge

Află mai mult LDL-colesterol: care sunt valorile periculoase?

Cum evităm pericolul de infarct miocardic?

Prevenirea unui infarct miocardic înseamnă alegerea la timp a unui stil de viață sănătos. Câteva dintre regulile unui asemenea stil de viață sunt importante în mod deosebit.

Întreruperea fumatului

La întreruperea fumatului, unele beneficii sunt imediate, altele apar în timp:

 • în 20 min pulsul se normalizează
 • în 24 ore nivelul de monoxid de carbon din sânge revine la normal
 • în 2-3 săptămâni riscul de infarct miocardic începe să scadă
 • după 1-9 luni respirația se îmbunătățește
 • după 1 an, riscul de boală coronariană este jumătate din cel al unui fumător

Alimentația sănătoasă

Alimentația sănătoasă este una din cele mai eficiente metode de prevenire a infarctului miocardic. Alimentele pe care alegem să le consumăm influențează factorii de risc pentru infarct: colesterolul, glicemia, tensiunea arterială, greutatea.

Alegerile optime sunt legumele și fructele, cerealele integrale, lactate degresate, carne slabă, pește, nuci și semințe, uleiuri vegetale non-tropicale.

De evitat sunt produsele procesate din carne, produsele cu zahăr adăugat, excesul de sare, grăsimile saturate și grăsimile trans.

O atenție în plus este recomandabilă pentru totalul zilnic de calorii pe care le consumăm.

Reglarea nivelului de colesterol și trigliceride

Reducerea aportului de grăsimi saturate și grăsimi trans împreună cu efortul fizic zilnic ajută substanțial la menținerea colesterolului și trigliceridelor în parametri normali.

Dacă nu este suficient, medicația poate face acest lucru.

Verificarea regulată a nivelului de colesterol și trigliceride ne indică riscul de arterioscleroză pe care îl avem. Mai nou, apolipoproteina B (apo B) este o analiză care apreciază și mai exact riscul cardiovascular.

Află mai mult Când sunt necesare statinele pentru reducerea colesterolului?

Reglarea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială trebuie menținută sub 140/ 90 mmHg. În caz contrar, riscul de accident vascular cu ruptura unui vas de sânge este crescută.

Reducerea consumului de sare, mișcarea și medicația antihipertensivă ne ajută să menținem tensiunea arterială în parametri normali.

Exerciții fizice zilnice

Mișcarea introdusă în rutina zilnică reduce substanțial riscul de infarct miocardic. Studiile clinice au dus la concluzia că sunt necesare minimum 150 min de activitate fizică intens-moderată pe săptămână.

Mersul pe jos care nu necesită un echipament special sau efortul de a merge la sala de sport, este metoda cea mai simplă de a face mișcare zilnic.

Mersul pe jos în ritm rapid aduce beneficii suplimentare pentru oxigenare, menținerea musculaturii și a greutății corporale și îmbunătățirea circulației sângelui.

Controlul diabetului

Diabetul este o afecțiune care crește riscul de infarct miocardic și accident vascular chiar și atunci când glicemia este ținută sub control.

Cu atât mai mult crește riscul atunci când ne expunem a la long la hiperglicemie.

Controlul regulat al glicemiei și hemoglobinei glicate HbA1c ne pot avertiza la timp dacă sunt necesare ajustări ale dietei, efortului fizic și medicației antidiabetice.

Află mai mult Ce valoare trebuie să aibă hemoglobina glicată ca să eviți complicațiile?

Bine de știut
Tensiunea arterială crescută, diabetul, colesterolul crescut, sunt afecțiuni care nu creează simptome observabile timp îndelungat. Controlul regulat al stării de sănătate și colaborarea cu medicul de familie pot preveni eficient infarctul miocardic

Somn suficient

Calitatea și durata somnului sunt vitale pentru sănătatea inimii. La adult, numărul de ore de somn trebuie să se încadreze între 7-9 ore/ noapte.

Putem îmbunătăți calitatea somnului fiind activi pe parcursul zilei și respectând rutina unui program cu aceleași ore de culcare și trezire, chiar și în week-end.

Reducerea stresului

Stresul ne împinge către obiceiuri nesănătoase pentru inimă: fumatul, alimentația excesivă, sedentarismul. Iar stresul cronic duce și la creșterea tensiunii arteriale.

Sunt metode să reducem stresul cronic. Unele dintre ele sunt chiar la îndemână: mișcarea și timpul petrecut cu familia sau prietenii.

Menținerea greutății corporale optime

Obezitatea crește riscul de infarct miocardic. Dar o scădere în greutate, chiar și numai cu 5-10%, reduce acest risc.

Dimensiunea taliei sau grăsimea abdominală te avertizează la timp despre riscul cardiovascular.

Află mai mult Ce spune dimensiunea taliei despre sănătatea ta?

Limitarea consumului de alcool

Principiul e simplu: dacă nu bei, nu este cazul să începi. Dacă bei, limitează-te la maximum o băutură alcoolică din când în când.

Ce înseamnă o băutură alcoolică:

 • 50 ml băutură spirtoasă
 • 150 ml vin
 • 360 ml bere

În unele țări, ceea ce depășește aceste cantități, este considerat exces.

Citește mai departe…

Mersul pe jos: 5 beneficii majore pentru inimă
5 metode ca să menții tensiunea normală
Cum îți dai seama de sănătatea inimii tale?
Preinfarct sau infarct miocardic silențios
Infarctul miocardic la femei: semne particulare

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente