Cum ajuți bacteriile intestinale dacă ai colon iritabil?

Un studiu recent arată că bacteriile intestinale au o legătură clară cu simptomele colonului iritabil. Persoanele cu sindrom de colon iritabil au o diversitate mai redusă a bacteriilor florei intestinale decât oamenii sănătoși.

Colonul iritabil este o afecțiune a cărei cauză nu este lămurită și, de aceea, nici tratamentul nu este eficient în toate cazurile.

În mod normal, intestinul nostru este populat cu peste 10 000 de bacterii. La persoanele cu colon iritabil, cercetătorii au găsit o situație diferită.

Numărul speciilor bacteriene este mai mic la cei cu colon iritabil și chiar dacă nu poate fi încă demonstrat că aceasta este cauza colonului iritabil, este o ipoteză solidă.

Studiul apărut recent în Microbiology Spectrum vine să susțină suplimentar date ale altei cercetări care a observat că administrarea de probiotice la persoanele cu colon iritabil are efecte benefice.

Este colonul iritabil o boală?

Colonul iritabil este considerat o tulburare funcțională a axei microbiom-intestin-creier.

Persoanele cu colon iritabil au dureri abdominale, balonare, flatulență, diaree sau constipație, fără să poată fi depistată o cauză structurală sau analize modificate.

Una din ipoteze este că un episod de gastroenterită acută poate genera o inflamație a mucoasei intestinale care persistă și provoacă simptomele.

De exemplu, o infecție intestinală cu E.coli sau Campylobacter generează inflamație și simptomele colonului iritabil chiar și la 2 ani după infecție.

Pe de altă parte, faptul că alimentația și antibioticele influențează simptomele colonului iritabil subliniază și mai mult că bacteriile intestinale au un rol important în apariția acestei afecțiuni.

Află mai mult Colonul iritabil: simptome și complicații

Ce subliniază noul studiu despre bacteriile intestinale și colonul iritabil?

Distrugerea echilibrului florei intestinale (disbioza) poate fi factorul declanșator al colonului iritabil.

Pe de altă parte, comunicarea deja dovedită între microbiom (flora intestinală) și creier cunoscută sub numele de axa microbiom-intestin-creier influențează funcțiile gastro-intestinale, secrețiile intestinale și contribuie la hipersensibilitatea colonului.

Distrugerea echilibrului florei intestinale afectează si modul in care funcționează această axă și duce la apariția simptomelor digestive.

Ce este disbioza?

Sunt mai multe tipuri de disbioză. Unele persoane au prea multe bacterii nocive în sistemul digestiv, în timp ce altele nu au destule bacterii bune.

Disbioza este deci un dezechilibru al florei intestinale.

Sunt multe afecțiuni în care disbioza joacă un rol important:

 • boli inflamatorii intestinale
 • obezitate
 • diabet tip 2
 • dermatita atopică
 • poliartrita reumatoidă
 • sindrom metabolic ș.a.

Disbioza este legată și de creșterea în greutate. Unele studii au constatat o legătură între obezitate și anumite tipuri de bacterii din intestin.

Cum apare disbioza?

O serie de factori sunt cunoscuți pentru influența negativă pe care o au asupra florei intestinale:

 • tratamentele cu antibiotice
 • alimentația modernă
 • stresul fizic
 • stresul psihic
 • radiațiile

Află mai mult Dieta low FODMAP pentru colon iritabil

Cum putem ajuta bacteriile intestinale bune?

Bazat pe ceea ce se știe până acum despre flora intestinală, câteva sfaturi practice sunt utile.

1. Evită pe cât posibil consumul de antibiotice

Dacă medicul indică antibiotice înseamnă că apreciază că sunt necesare, dar pentru infecții virale nu ar trebui să insistăm să fie prescrise.

2. Consumă alimente fermentate

Alimentele fermentate cresc numărul și diversitatea bacteriilor intestinale.

Dr. Sonnenburg și Dr. Chris Gardner de la Stanford au realizat o cercetare asupra acestei ipoteze. Participanții la studiu au adoptat o dietă bazată pe fructe și legume în care au fost încorporate zilnic și alimente fermentate.

Flora intestinală a devenit mai diversă, iar markerii inflamatori (analizele care certifică prezența inflamației în organism) au scăzut.

Alimente fermentate utile: iaurt, kefir, lapte covăsit, zeama de varză, murături.

Bine de știut
Alimentele fermentate din magazin care au și stabilizatori pentru a rezista mai mult timp pe rafturi, nu au același efect ca alimentele fermentate preparate în casă, fără adaosuri.

Află mai mult Zeama de varză: ce beneficii aduce?

3. Evită alimentele procesate ca să protejezi bacteriile bune

Aditivii alimentari prezenți în alimentele procesate pot afecta mucoasa intestinală. În studiile pe animale s-a constatat că emulsificatorii utilizați în alimentele procesate reduc diversitatea bacteriilor intestinale și induc inflamația, cresc depozitele de grăsime și determină apariția rezistenței la insulină.

Alimentația modernă, cu multe alimente procesate, nu oferă nutrienții potriviți bacteriilor intestinale.

Când dieta este bazată pe fructe și legume, bacteriile intestinale produc compuși de fermentație favorbili mucoasei intestinale.

Află mai mult Kiwi pentru constipație și colon iritabil

4. Prebiotice și probiotice

Probioticele sunt bacterii sau ciuperci vii care pot coloniza intestinele.

Prebioticele sunt fibrele fermentabile din dietă care constituie hrană pentru bacteriile bune.

Ambele, și pre- și probiotice, îmbunătățesc sănătatea și diversitatea florei intestinale.

Află mai mult Probiotice și prebiotice naturale utile florei intestinale

5. Nu steriliza mediul în care trăiești

Microbii pe care îi pierdem printr-un consum de antibiotice pot fi readuși prin contactele cu mediul, spune dr. Sonnenburg, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Stanford.

Expunerea la microbii din mediul înconjurător înseamnă și educarea sistemului imunitar pentru a fi pregătit când este nevoie.

Microbiomul intestinal se populează și din interacțiunile noastre cu mediul. Strângerea mâinilor, contactul fizic, contactul cu iarba sau cu praful fac parte din aceste contacte.

Este bine să fim atenți la microbii care pot provoca afecțiuni grave sau la substanțele chimice cum sunt pesticidele sau ftalații, dar nu trebuie să devenim obsedați de curățenie până la a steriliza mediul în care trăim.

Citește mai departe…

Flora intestinală: cum ne influențează și cum o influențăm?
Ai colon iritabil și nu mai știi ce să mânânci ca să fie bine?
Smoothie cu kefir și mango pentru flora intestinală
Cum alegi regimul alimentar cel mai potrivit pentru colon iritabil?
Balonare: cauze, prevenire, remedii

Bibliografie
 • Van der Geest AM et al. Comparing probiotic and drug interventions in irritable bowel syndrome: A meta-analysis of randomised controlled trials. Benef Microbes. 2022 (Jul 18). Doi: 10.3920/BM2021.0123
 • Gun-Ha Kim, Kihyun Lee, Jung Ok Shim, Walaa Mousa. Gut Bacterial Dysbiosis in Irritable Bowel Syndrome: a Case-Control Study and a Cross-Cohort Analysis Using Publicly Available Data Sets. Microbiology Spectrum, 2023; DOI: 10.1128/spectrum.02125-22
 • Black CJ, Ford AC. Global burden of irritable bowel syndrome: trends, predictions and risk factors. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente