Dereglari hormonale in sarcina care afecteaza mama si copilul

Oare dacă am conștientiza clar că faptul că vopsirea părului în sarcină afectează copilul am mai face-o? Expunerea la substanțe care produc dereglari hormonale în sarcină pot provoca probleme de sănătate de lungă durată atât la mamă, cât și la copil.

Aceste substanțe se găsesc în cosmetice, ambalaje de plastic sau jucării. Din păcate suntem slab avizați despre aceste substanțe. Și, uneori, pe nedrept neinteresați.

Un grup de cercetători canadieni a realizat o sinteză a rezultatelor mai multor studii despre substanțele care produc dereglari hormonale. S-au concentrat în special pe cele care afectează sistemul reproducător, metabolism și dezvoltarea glandelor mamare.

Sarcina este o perioadă în care deciziile greșite pot afecta două persoane, și mama și copilul.

Modificările fiziologice în sarcină sunt complexe. Toate aceste modificări sunt reglate de hormoni.

Placenta este bariera esențială. Integritatea ei asigură siguranța fătului. Placenta reglează și fiziologia mamei și dezvoltarea fătului. Produce hormonii necesari evoluției normale a sarcinii.

Dar, placenta este în mod deosebit sensibilă la substanțele care produc dereglari hormonale.

Orice alterare a funcției placentare afectează și mama și copilul pe termen mediu și lung. Efectele afectării placentei nu sunt neapărat vizibile imediat, dar sunt implicate în apariția diabetului, a obezității și altor boli cronice mai târziu în viață.

Cercetătorii canadieni semnalează, de exemplu, că alterarea funcției placentare datorată substanțelor ce dereglează hormonii influențează dezvoltarea glandelor mamare la făt și pot crește riscul de cancer mamar când copilul devine adult.

De asemenea, aceste substanțe sunt implicate și în apariția cancerului de prostată la viitorul adult.

Un alt studiu științific realizat în 2019 a analizat efectele folosirii de către mame a substanțelor chimice care produc dereglări hormonale asupra inteligenței copiilor.

Copiii care au avut o expunere la un mix de 26 asemenea substanțe în primul trimestru al sarcinii au avut și o scădere de IQ cu 1,9 puncte evaluată la vârsta de 7 ani.

Află mai mult La ce să fii atentă în primul trimestru de sarcină?

Care sunt substanțele ce pot produce dereglari hormonale în sarcină?

Substanțele care produc dereglari hormonale sunt sute, dar despre unele sunt dovezi științifice clare și ar fi înțelept să facem modificări ale stilului de viață măcar pe parcursul sarcinii.

” Multe femei cred că sunt avizate despre substanțele ce produc dereglari hormonale și despre efectele asupra sănătății, dar puține fac modificări ale stilului de viață. De exemplu, unele nu se mai machează în sarcină, dar continuă să vopsească părul sau să folosescă creme și loțiuni de corp”, spune Isabelle Plante, unul din autori.

Cele mai cunoscute 3 substanțe care produc dereglari hormonale:

Bisfenol A – compus chimic folosit la fabricarea plasticului și aflat în toate ambalajele din plastic pentru băuturi sau alimente, dar și pentru produse nealimentare.

Când a fost aprobată utilizarea acestei substanțe nu era cunoscut faptul că poate produce dereglări hormonale. Sunt influențate secreția de testosteron, estrogeni, hormoni tiroidieni ș.a.

Ftalații – compuși chimici folosiți la fabricarea plasticului.

Cel mai frecvent venim în contact cu ftalații prin alimentele ambalate în plastic.

Se găsesc ftalați în multe din obiectele pe care le folosim zilnic: cosmetice, șampoane, săpunuri, jucării, dispozitive mediale, mobilier ș.a.

Ftalații pot provoca:

  • dereglari hormonale, mai ales ale glandei tiroide
  • scăderea fertilității
  • toxicitate hepatică și renală
  • creșterea riscului pentru unele tipuri de cancere: tiroidian sau cancer de sân

Parabenii – substanțe chimice folosite pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor în produsele cosmetice.

Utilizarea parabenilor a devenit controversată când s-a descoperit prezența lor în interiorul celulelor de la un cancer mamar.

Sunt cercetări care atrag atenția despre faptul că parabenii pot provoca dereglari hormonale. Acestea afectează ulterior colesterolul, glicemia, funcționarea tiroidei și a sistemului imunitar.

Află mai mult La ce să fii atentă în trimestrul al-II-lea de sarcină?

Ce obiceiuri să adopți în sarcină ca să ajuți și copilul?

Câteva modificări simple ale stilului de viață pot fi instituite din perioada sarcinii și menținute ulterior, fără să devenim neapărat obsedați de prezența substanțelor chimice în produsele cu care venim în contact.

Renunță la plastic atunci când este posibil

  • nu consuma lichide calde din recipiente de plastic
  • nu consuma alimente din vase de plastic încălzite la microunde
  • consumă lichidele și alimentele din vase de sticlă
  • evită alimentele ambalate în caserole de plastic
  • achiziționează un filtru de apă mai bine decât să cumperi apa îmbuteliată

Renunță la produsele care parfumează

Aromele se găsesc nu doar în parfumuri, dar și în produsele cu care limpezim hainele, de exemplu. Majoritatea produselor cu parfum conțin ftalați care produc dereglari hormonale.

Data viitoare când hainele miros bine să știi că inhalezi ftalați.

Renunță măcar la unele dintre produsele care îți ușurează viața

De exemplu, oalele și tigăile care nu lipesc sunt o sursă cunoscută de substanțe ce produc dereglări hormonale. La fel obiectele rezistente la murdărie.

Renunță la machiaj și vopsirea părului măcar în sarcină

Produsele cosmetice cum sunt rimelul sau fondul de ten, mai ales cele rezistente la apă, conțin substanțe care produc dereglari hormonale.

Chiar dacă decizi să-ți asumi acest risc pentru tine, este bine ca pe perioada sarcinii să le eviți pentru a nu afecta sănătatea copilului.

Substanțe toxice găsite în fond de ten și alte cosmetice

Surse

- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

fit sau forma fizică

Află dacă ești fit. 8 teste necesare măcar o dată pe an

0
De ce ne străduim să fim fit sau în formă fizică bună? Fie din motive estetice, pentru că ne dorim să arătăm mai bine. Fie în scopuri funcționale: ne dorim să fim mai puternici,...
hipertensiunea arterială renală

Hipertensiunea arterială renală. Rinichii pot fi cauza tensiunii prea mari

0
Hipertensiunea arterială renală sau hipertensiunea renovasculară reprezintă creșterea peste valorile normale a tensiunii arteriale cauzată de îngustarea (stenozarea) arterelor renale care transportă sânge către rinichi. În 80% din cazuri ateroscleroza este cauza stenozei arterelor...
kiwi fruct

Un fruct care ne crește rapid tonusul și buna dispoziție

0
Cercetătorii au descoperit că dispoziția psihică se poate schimba în bine dacă zilnic consumăm kiwi, un fruct bogat în vitamina C. Efectele sunt vizibile mai ales la persoanele cu deficit de vitamina C. Studiul a...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -