Tratamentul infecției urinare

Tratamentul infecției urinare cu antibiotice nu este necesar totdeauna și nici nu este suficient dacă nu ne hidratăm corespunzător. În același timp, după tratarea unui episod acut de infecție urinară, sunt necesare măsuri preventive ca să împiedicăm reapariția infecției.

Infecția urinară este semnalizată de usturimi la urinat, senzație de arsură și durere. De foarte multe ori infecțiile urinare sunt simple și simptomele dispar cu hidratare corespunzătoare și antiinflamatoare.

Totuși, dacă simptomele nu dispar în 2 zile, pot fi necesare antibiotice. Infecția poate progresa de la vezica urinara la rinichi, ceea ce agravează situația.

Remediile naturale nu mai sunt suficiente în acest caz și continuarea aplicării lor poate crește riscul de complicații.

Tratamentul infecției urinare

Remedii pentru acasă

1. Hidratare suficientă

Hidratare suficientă înseamnă urină mai multă. Simplul fapt că aparatul urinar este ”spălat” cu un flux mai mare de urină, nu va da timp bacteriilor să se dezvolte.

Dacă, de obicei, ne hidratăm suficient cu aproximativ 8 pahare de apă/ zi, în cazul în care infecția urinară a apărut este necesară dublarea cantității de lichide consumate.

Aproximativ 16 pahare de apă vor asigura un flux de urină crescut.
Bacteriile gata formate pot fi îndepărtate, iar diureza crescută nu dă timp altor bacterii să crească.

Hidratarea suficientă este dovedită de cantitatea de urină/ 24 ore și de aspectul galben-pai al acesteia. Cantitatea de pahare de apă recomandată este doar orientativă.

Efectul și scopul hidratării abundente este producția cât mai mare de urină și ”spălarea” tractului urinar.

Este o măsură esențială în tratamentul infecției urinare. Medicii urologi o denumesc ”cura de diureză”. Fără această măsură, celelalte metode de tratament sunt mult mai puțin eficiente.

Află mai mult Infecție urinară: Simptome și complicații

2. Suc de merișoare

Sucul de merișoare întră în discuție datorită abilității sale de a împiedica fixarea bacteriilor pe pereții aparatului urinar.

Unii specialiști au dubii referitoare la eficiența sucului de merișoare în tratamentul infecției urinare.

Totuși, un studiu efectuat de Boston University School of Medicine a concluzionat că un pahar de suc de merișoare (aproximativ 240 ml) băut zilnic, timp de 24 de săptămâni, reduce cu 45% incidența reapariției infecției urinare.

Ghidurile europene de tratament al infecției urinare recomandă sucul de merișoare tot pentru prevenirea reapariției infecției urinare.

3. Evitarea băuturilor iritante

Lichidele care pot irita tractul urinar trebuie evitate în timpul infecției urinare: alcool, cofeină, sucuri de citrice.

Trebuie evitate în cursul infecției urinare pentru că accentuează senzația de micțiune frecventă.

4. Căldură locală

Comprese calde sau sticle cu apă caldă plasate pe abdomen ușurează disconfortul generat de infecție.

Se pot folosi compresele reutilizabile cu gel, ținute 15 min în apă fiartă.

5. Medicamente fără prescripție medicală

Sunt medicamente utilizate pentru a diminua disconfortul și durerea provocată de infecția urinară.
Nu tratează cauza infecției urinare, ci doar diminuează simptomele: usturimi la urinare, durere, febră.

În această categorie intră:

  • antiinflamatoare nesteroidiene tip ibuprofen
  • acetaminofen (paracetamol)

Aceste medicamente pot fi procurate fără rețetă, dar nu trebuie consumate fără să cunoaștem efectele lor secundare.

De asemenea, utilizarea lor nu poate înlocui antibioticul atunci când acesta este necesar.

6. Medicamente cu prescripție medicală

Medicul va alege prima linie de tratament pentru infecția urinară la prima manifestare, din următoarele antibiotice: nitrofurantointrimetoprim-sulfametoxazol sau fosfomicină.

Nitrofurantoin are o rată de succes a vindecării de 80-90%; acționează pe unele specii de E.Coli, dar nu pe toate; se urmează doza prescrisă de medic pentru 5 zile ( de obicei, 100 mg/zi)

Trimetoprim-sulfametoxazol ( mai cunoscut ca biseptol) are o rată de succes a vindecării de 90-100% și acționează pe microbii care dau de obicei infecții urinare; doza prescrisă de medic va fi urmată pentru 3 zile.

Fosfomicina are o rată de succes de 80-90%, dar acționează pe microbi care de obicei sunt rezistenți la celelalte antibiotice; se administrează o singură doză de 3 g

Dacă există alergii la unul din cele 3 antibiotice, medicul va decide altă alegere

Fluorquinolonele (ciprofloxacin, norfloxacin/ nolicin, etc) pe care obișnuim să ni le auto-administrăm când apar simptome, au efecte secundare cardiace importante. Și nu mai au eficiența pe care o aveau mai demult în tratarea infecției urinare.

Dacă infecția urinară este recidivată, cu episoade de cistită repetate, tratamentul antibiotic trebuie cât mai scurt posibil pentru a reduce la minim efectele secundare (nu mai mult de 7 zile)

Dacă infecția urinară recidivată nu răspunde la tratamentul cu antibiotice per os, se va apela la un tratament antibiotic pe cale intravenoasă, conform antibiogramei.

Dacă simptomele de infecție urinară persistă după antibiotice, urocultura trebuie repetată și stabilit un alt plan de tratament.

Dacă infecția urinară afectează și rinichii (pielonefrita) medicul poate indica antibiotice intravenos. Se folosesc: Penicilina, Amoxicilina, Augmentin (amoxicilina + acid clavulanic), Cefalosporine, Fluorchinolone.
Ideal, în acest caz, este ca alegerea antibioticului să fie ghidată de antibiogramă.

Pentru persoanele cu un sistem imunitar incompetent durata tratamentului cu antibiotice va fi prelungit până la 21 de zile.

Află mai mult Antiseptic urinar la fel de eficient ca antibioticele pentru infecția urinară

Tratamentul infecției urinare

Medicina complementară

Probiotice – nu și-au dovedit eficiența nici în tratarea, nici în prevenirea infecției urinare

Suplimente cu zinc au fost utilizate pentru presupusele lor efecte benefice.
Un studiu clinic publicat în Journal of Urology a concluzionat însă că suplimentele cu zinc, nu doar că nu au adus niciun beneficiu în tratarea infecției urinare, dar au generat complicații genitourinare.

Efectul altor remedii naturale ca usturoi, năsturel, salvia, coada calului nu a fost confirmat de studiile clinice. Nu și-au dovedit niciun beneficiu în tratarea infecției urinare.

Sucul de merișoare și suplimentele cu merișoare sunt indicate celor cu infecție urinară recidivată.

D-manoza

Este un supliment alimentar care conține un zahăr derivat din merișoare și din alte plante. Spre deosebire de alte zaharuri, D-manoza nu este metabolizată în organism, nu determină creșterea glicemiei și se elimină rapid (în 30-60 min).

Efectul D-manozei este de a tapeta tractul urinar și a împiedica atașarea bacteriilor.
Se știe că infecția urinară cu E. Coli recidivează datorită faptului că bacteria se cantonează în interiorul celulelor epiteliale ale tractului urinar; de aici se eliberează repetat atunci când există condiții favorabile (de exemplu, deshidratare).

Nu există dovezi că D-manoza poate trata infecția urinară. Dar, utilizarea ei zilnică s-a dovedit eficientă în prevenirea infecției urinare.

D-manoza poate provoca balonare, diaree sau scaune moi. Ca orice medicament sau supliment alimentar, nu este recomandabil a fi utilizat fără să întrebați medicul care cunoaște toate afecțiunile pe care le aveți.

Citește mai departe…

Pielonefrita: care sunt semnele că infecția a ajuns la rinichi?
Cum prevenim infecția urinară recidivată ?
Cum se transmite infecția urinară?
Infecția urinară la femei: 16 reguli de tratament
Infecția urinară la bărbați

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente