Infecția urinară. Este contagioasă?

Infecția urinară apare mai frecvent la femeile active sexual. Și totuși, infecțiile urinare nu sunt considerate boli cu transmitere sexuală. De ce apare infecția urinară mai frecvent după contact sexual și cum poate fi evitată?

Infecția urinară este provocată de bacterii și, de aceea, se tratează cu antibiotice.

Oricare din segmentele tractului urinar poate fi afectat de infecție, de la rinichi și până la vezica urinară.

Cele mai frecvente simptome care te anunță că ai putea avea o infecție urinară sunt:

 • senzația frecventă de a urina
 • durere abdominală în partea inferioară
 • urină tulbure și urât mirositoare
 • sânge în urină

Dacă infectia afectează și rinichii, apare pielonefrita cu:

 • febră și frison
 • durere lombară
 • greață și vomă

Află mai mult Infecția urinară: simptome și complicații

Poate fi transmisă infecția urinară de la un partener la altul?

Infectia urinară este fără discuție legată de cât de frecvente sunt contactele sexuale la femei. Cu cât mai multe contacte, cu atât mai mare riscul de infecție urinară.

Unul din motive este faptul că activitatea sexuală pune presiune pe uretră (conductul prin care urina se elimină din vezică la exterior). Pe de altă parte, uretra se află în vecinătatea vaginului la femei, iar bacteriile din zonă pot migra cu ușurință în uretră.

Se recomandă evitarea contactelor sexuale până la tratarea infecției urinare deoarece este favorizată pătrunderea mai multor bacterii în uretră. Se agravează astfel iritația tractului urinar și simptomele.

Infectia urinară nu se transmite de la un partener la altul, nu este contagioasă, dar actul sexual agravează simptomele partenerului infectat.

Partenerul sexual al unei persoane infectate nu necesită, de obicei, tratament.

Află mai mult Igiena după contact sexual. Reguli de bază

Cum să previi infecția urinară?

Infecțiile urinare sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbați deoarece uretra, prin care se golește vezica la exterior, este mult mai scurtă și bacteriile pot ajunge mai ușor în vezica urinară.

Aproximativ 80% din infecțiile urinare sunt produse de bacteria numită E.coli. Bacteria colonizează mai întâi uretra; sursa este tractul gastrointestinal.

Ulterior E.coli ajunge în vezică, se fixează pe suprafața celulelor epiteliale (care tapetează vezica) și celulele o înglobează în interiorul lor.

Ultimele cercetări arată că E.Coli este capabilă să inactiveze mecanismele de apărare ale acestor celule în care pătrunde. Poate rămâne astfel în interior și se poate multiplica acolo nestingherită.

Bacteria formează așa-numitele comunități bacteriene intracelulare și din când în când, aceste comunități sunt eliberate din nou în vezica urinară, reinfectând tractul urinar.

Aceasta este motivul pentru care apare reinfectarea, infecția urinară recidivată cu E. coli. Unele persoane ajung la 5-6 episoade de infecție urinară pe an.

Măsuri utile pentru a preveni infectarea și reinfectarea:

 • mergi la baie și golește vezica înainte și după contact sexual
 • folosește hârtia igienică doar cu mișcări din față în spate
 • hidratează-te suficient pentru că infecția urinară este mai frecventă la persoanele deshidratate
 • evită dușurile intravaginale
 • discută cu medicul oportunitatea unei alte metode de profilaxie: antiseptice și antibiotice, sucul de merișoare, probioticele

Unele metode contraceptive, cum sunt spermicidele, cresc riscul de reapariție a infecției urinare.

Partenerii sexuali multipli și contactele sexuale frecvente (mai mult de 10/ lună) cresc riscul de infecție urinară.

Află mai mult Cum prevenim infecția urinară recidivată?

Poți face infecție urinară dacă folosești toaleta publică?

Ca să se producă infecție urinară, bacteriile din toaletă ar trebui să ajungă cumva în contact cu organele genitale și uretra.

Nu este deci imposibil să faci infecție urinară după ce ai folosit toaleta publică, dar nu se întâmplă frecvent. Bacteriile nu supraviețuiesc timp îndelungat pe colacul de veceu, iar sistemul imunitar ar trebui să anihileze bacteriile chiar dacă contactul are loc.

Nu ar trebui să folosești toaleta dacă nu există posibilitatea acoperirii complete a colacului de veceu cu o protecție de unică folosință.

Nu ar trebui să folosești hârtia igienică din toaletă dacă aceasta nu este complet protejată într-o carcasă de metal sau de plastic.

Un studiu recent arată că de câte ori tragem apa la toaletă, un nor de particule pornește din apă și infectează aerul din jur. Aerosolul cu picături infectate atinge o viteză de 2 m/ sec și o înălțime de 1,5 m.

Există astfel pericolul transmiterii infecțiilor respiratorii și digestive prin inhalarea sau înghițirea particulelor infectate.

Norul de particule infectate a fost pus în evidență cu ajutorul laserului. Și concluzia a fost că nu este deloc o idee bună să intri la toaletă imediat după cineva care a tras apa fără să coboare capacul veceului.

În băile publice, chiuveta s-a dovedit rezervorul cel mai bogat de bacterii deoarece mediul umed este prielnic.

Spălarea corectă a mâinilor rămâne o metodă de protecție eficientă. După ce te-ai spălat, deschide ușa cu ajutorul unui șervețel ca să eviți contaminarea mâinilor.

Ce trebuie să știi despre infecțiile transmise sexual?
Acest simptom semnalează infecția urinară în 83% din cazuri
Infecția urinară la bărbați
Infecția urinară cu E.coli. De ce reapare după ce ne-am tratat?
Infecție urinară la femei: 16 reguli de tratament

Bibliografie
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

efectele cafelei

Efectele cafelei asupra rinichilor

0
Consumul de cafea în cantități moderate aduce cantități importante de polifenoli (un tip de antioxidanți) care se asociază cu un risc mai mic de afecțiuni cum ar fi bolile de inimă, diabetul sau cancerul....
efectele vitaminei C asupra pielii

Efectele vitaminei C asupra pielii

0
Efectele vitaminei C (acid ascorbic) asupra sistemului imunitar sunt bine cunoscute, dar efectele asupra pielii, mai puțin. Vitamina C este un antioxidant puternic și de aceea poate stimula producția de colagen și poate atenua...
alimente bogate in vitamina c

6 alimente bogate în Vitamina C în afară de citrice

0
Imunitatea ne preocupă, de obicei, doar în sezonul rece. Atunci ne gândim că ar trebui să facem rezerve de vitamina C. Alimente bogate în vitamina C putem consuma însă pe tot parcursul anului, nu...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -