DURERE DE SPATE: 10 metode de tratament după cauză

Există tratament pentru durere de spate, dar și măsuri preventive ale apariției durerii și măsuri simple, de aplicat acasă, care permit recuperarea în câteva săptămâni. Intervenția chirurgicală este rar necesară. Află 10 metode de tratament pentru durere de spate în funcție de cauză.

Durerea de spate (durerea lombară joasă) este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care ne adresăm la medic și care ne pune în situația de a nu ne putea desfășura activitatea normal.

Durerea de spate care iradiază în picior, care se agravează la mers sau la ședere prelungită, care cedează în pat – sunt principalele caracteristici. Cauzele sunt diferite: oase, mușchi, tendoane, ligamente, dar și organe interne.

tratament pentru durere de spate

În articolul precedent am urmărit 10 cauze frecvente pentru durerea de spate la care aici încercăm să detaliem măsurile  de prevenire și posibilitățile de tratament pe care este bine să le cunoaștem.

10 metode de tratament pentru durere de spate

1. SCIATICA

Prevenție

exerciții fizice regulat; în special cele care exersează musculatura abdominală și cea a spatelui, mențin alinierea corectă a vertebrelor

poziție corectă la șederea prelungită pe scaun, cu un bun suport al spatelui (eventual o pernă mică în zona lombară pentru a menține curbura corectă)

la ridicarea greutăților: evitați ridicare și răsucire simultan; țineți spatele drept și îndoiți doar genunchii; lăsați picioarele să facă efortul maxim, mișcările fiind pe axa verticală în sus și în jos, iar greutatea cât mai aproape de corp

Tratament prescris de medic

medicamente: antiinflamatoare, relaxante musculare, antidepresive triciclice, anticonvulsivante.

kinetoterapie, dacă a trecut faza acută: exerciții care corectează postura, antrenează mușchii ce susțin coloana vertebrală, îmbunătățesc flexibilitatea.

infiltrații cu corticosteroizi: sunt indicate uneori în zona rădăcinii nervoase afectate (RMN va vedea această zonă); corticosteroizii sunt antiinflamatoare puternice care pot reduce inflamația nervului; efectul bun poate dura câteva luni.

intervenția chirurgicală este indicată numai atunci când compresia nervului este importantă, provocând slăbiciune musculară, incontinență (imposibilitatea reținerii materiilor fecale/ urinei), sau când durerea se agravează în loc să cedeze cu celelalte tratamente.

Măsuri de autoîngrijire pentru durerea de spate

Ca și tratament pentru durerea de spate, măsurile de autoîngrijire pot fi o metodă pentru tratarea episoadelor de sciatică:

repaus câteva zile, dar nu mai mult, deoarece inactivitatea poate agrava situația

pungă cu gheață, învelită într-un prosop și aplicată pentru 20 de minute pe zona dureroasă (reduce inflamația)

pungă cu apă calda/o lampă care încălzește pot ajuta începând din ziua 3-4; dacă nu ameliorează durerea, încercați să alternați aplicațiile calde cu cele reci

plasturii cu capsaicină (cu ”ardei iute”) aplicați pe zona dureroasă pot reduce durerea

antiinflamatoare nesteroidiene de tipul ibuprofen, diclofenac, ketoprofen, mai ales sub formă de supozitoare, vor reduce durerea

Medicina alternativă:

Acupunctura – unele studii susțin efectele pozitive, altele nu; dacă optați pentru această variantă, verificați calificarea celui care o practică

Chiropractica – reprezintă ajustarea aliniamentului coloanei vertebrale prin manipulare; pare să fie eficientă în tratamentul durerii de spate, dar nu și în situația în care durerea iradiază în picior; verificați, de asemenea, calificarea celui care efectuează această manoperă

Află mai mult? Lombosciatica: Ghid complet de simptome, exerciții, tratament

2. SACROILEITA

Prevenție

exerciții fizice regulat; în special cele care exersează musculatura abdominală și cea a spatelui, mențin alinierea corectă a vertebrelor

poziție corectă la șederea prelungită pe scaun, cu un bun suport al spatelui (eventual o pernă mică în zona lombară pentru a menține curbura corectă)

la ridicarea greutăților: evitați ridicare și răsucire simultan; țineți spatele drept și îndoiți doar genunchii; lăsați picioarele să facă efortul maxim, mișcările fiind pe axa verticală în sus și în jos, iar greutatea cât mai aproape de corp

Tratamente prescrise de medic

medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene / Paracetamol, relaxante musculare

injecții intraarticulare cu corticosteroizi

denervarea cu radiofrecvență – cu scopul distrugerii nervului care transmite durerea (atunci când nicio altă metodă nu este eficientă)

intervenția chirurgicală, extrem de rar practicată; fuzionarea a două vertebre cu o piesă de metal cu scopul reducerii durerii prin menținerea axului corect al coloanei

Măsuri de autoîngrijire pentru durerea de spate

Ca și tratament pentru durerea de spate, măsurile de autoîngrijire pot fi:

 • analgetice: antiinflamatoare (ibuprofen, ketoprofen, etc.) și Paracetamol
 • repaus, cu evitarea mișcărilor ce agravează durerea
 • aplicații reci și calde alternativ (vezi sciatica)

Află mai mult Sacroileita: de ce apare durerea de spate și de șold?

3. ARTRITA REUMATOIDĂ

Prevenție

Evitarea factorilor de risc este opțiunea care ne stă la îndemână, având în vedere că nu se cunoaște cauza exactă a acestei afecțiuni autoimune:

 • fumatul crește riscul dacă există și predispoziția genetică
 • obezitatea crește de asemenea riscul și greutatea ar fi bine să fie ținută sub control; dieta mediteraneană adoptată ca mod de viață și nu drept cură de slăbire poate fi soluția ideală
 • expunerea la azbest și siliciu crește riscul de boli autoimune și deci și de artrită reumatoidă.Explicația exactă nu e cunoscută.

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la fortificarea musculaturii din jurul articulațiilor afectate; înotul este util

Tratamentul prescris de medic

Antiinflamatoare nesteroidiene reduc durerea și inflamația

Corticosteroizii (Prednison ș.a.) sunt antiinflamatoare puternice și pot încetini degradarea articulațiilor

Medicamentele antireumatice modificatoare ale bolii (DMARD) pot încetini progresia bolii și afectarea permanentă a articulațiilor și a altor organe.

Aici sunt incluse: Metotrexat, Leflunomida, hidroxiclorochina, sulfasalazina.Efectele secundare: afectare hepatică, inhibarea măduvei osoase, infecții pulmonare severe.

Tratamente biologice/modificatoare ale răspunsului biologic. Aceste medicamente țintesc sistemul imunitar și încearcă blocarea inflamației care duce la distrugerea articulațiilor.

În această categorie sunt incluse: etanarcept (Enbrel), adalimubab (Humira), certolizumab (Cimzia), infliximab (Remicade) ș.a. Sunt maxim eficiente în asociere cu DMARD. Cresc riscul de infecții.

Fizioterapia condusă de un specialist duce la deprinderea tipurilor de exerciții optime și ajută astfel la menținerea unor articulații flexibile

Tratamentul chirurgical este uneori indicat; mai ales când se pune problema unei articulații mari degradate (umăr, șold, genunchi) și care pot necesita protezare.

Află mai mult Artrita reumatoidă: de ce se deformează degetele și ce putem face?

4. LITIAZA RENALĂ și 5. PIELONEFRITA

Rinichii sunt situați în zona lombara, sub nivelul coastelor. De aceea durerea de rinichi poate fi confundată cu durerea lombara datorată problemelor coloanei vertebrale.

Sunt totuși caracteristici ale durerii și semne însoțitoare care ne ajută să deosebim cauza. Și mai ales să știm când este nociv să înghițim calmante fără să mergem la doctor.

Infecția tractului urinar ajunsă până la rinichi este o situație gravă care poate compromite funcția rinichiului.

Durerea de spate provocată de problemele renale se tratează la urolog prin metode specifice.

Vrei să știi mai mult? Diferența durere de rinichi vs durere lombară

10 metode de tratament pentru durere de spate

6. OSTEOPOROZA

Prevenire

Alimentația corespunzătoare și mișcarea țin oasele sănătoase.

Proteinele sunt esențiale pentru păstrarea structurii osului; dacă suntem vegetarieni sau vegani, atunci trebuie apelat la surse ca: soia, nuci, ouă și lactate, fasole.

Calciu. Necesarul de calciu al unui adult între 18-50 ani este de 1000 mg/zi. Acest necesar crește la 1200 mg/zi la femeia peste 50 ani și bărbatul peste 70 ani.

Nu este recomandabil să consumăm suplimente cu calciu care conțin peste 2000 mg doză zilnică. De asemenea, suplimentele s-a dovedit a fi legate de apariția calculilor renali.

Sursele alimentare la care e bine să facem apel sunt: lactatele, vegetale cu frunze verde închis (brocoli, etc.), somon și sardine cu oase, produse de soia, suc de portocale, cereale îmbogățite cu calciu.

Vitamina D. Îmbunătățește capacitatea organismului de a absorbi calciul. Expunerea la soare este cea mai bună sursă de vitamina D. Dar nu beneficiază de ea persoanele care locuiesc la mari altitudini, cele care stau mai mult în casă sau cele care folosesc creme solare protectoare.

Doza optimă zilnică este de 600- 800 UI. Se poate obține natural (soare, alimente ca: somon, macrou și mai puțin ton, ou, lactate) sau din suplimente alimentare.

Exercițiile fizice pot încetini pierderea de masă osoasă. Ar fi bine să le practicăm regulat pe tot parcursul vieții. Înotul, bicicleta, exercițiile cu diferite aparate sunt benefice pentru sănătatea oaselor.

Tratament prescris de medic pentru durerea de spate

Prescrierea unui tratament pentru durerea de spate, în acest caz, se face după estimarea riscului de fracturi osoase cu testul pentru densitate osoasă. Dacă riscul este mare, medicul va prescrie:

Biofofonați: Alendronat( Fosamax), Risedronate ( Actonel) ș.a.Sunt utilizate atât la femei cât și la bărbați

Terapie homonală. La femeile cu debut precoce al menopauzei, prescrierea de estrogeni poate ajuta la menținerea densității osoase.

La bărbați, osteoporoza poate fi legată de fenomenul de îmbătrânire și de scăderea nivelului de testosteron, dar suplimentarea testosteronului fără medicamentele specifice pentru osteoporoză, nu este eficientă.

Află mai mult Osteoporoza: medicamente, alimentație, exerciții fizice

7. SPONDILITA ANKILOZANTĂ

Prevenire

Boala nu poate fi prevenită, având în vedere că are o determinare genetică (gena HLA-B27).

În schimb, unele măsuri pot ajuta la menținerea mobilității și la diminuarea durerii:

 • exercițiile fizice regulate, constante
 • aplicații calde și reci alternativ, la nivelul articulațiilor dureroase.Aplicațiile cu gheață la nivelul articulațiilor inflamate reduc procesul inflamator
 • întreruperea fumatului

Tratament prescris de medic

Scopul tratamentului este diminuarea durerii și a rigidității coloanei vertebrale. Pe cât posibil se încearcă întârzierea apariției complicațiilor și a deformării coloanei.

Tratamentul este mai eficient înaintea apariției modificărilor ireversibile ale articulațiilor. Vizează inflamația, durerea și rigiditatea articulară.

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt principala clasă de medicamente utilizate pentru a diminua inflamația și durerea

Tratamente biologice/ modificatoare ale răspunsului biologic (vezi mai sus ”Tratament – Artrita Reumatoidă”)

Kinetoterapia este o parte importantă a tratamentului și poate aduce multe benefici. Îmbunătățește flexibilitatea, dar contribuie și la diminuarea durerii.

Somn odihnitor, poziția corectă în pat, dar și exercițiile fizice pentru musculatura abdominală și cea a spatelui, vor ajuta la păstrarea staturii verticale.

Tratamentul chirurgical este rar indicat. În cazul afectării unei articulații mari, cum este articulația șoldului, de exemplu, chirurgia oferă posibilitatea protezării.

Află mai mult Spondilita: Ghid complet de simptome și tratament

8. OBEZITATEA

Prevenire

Exerciții fizice: regulate, moderate ca intensitate (mersul rapid și înotul sunt două exemple care se încadrează aici); 150- 300 de minute săptămânal este ”doza” recomandată.

Dieta trebuie orientată către alimente cu calorii puține și bogate în nutrienți.

Monitorizarea frecventă a greutății: un semnal de alarmă la timp, ne scutește de eforturi mai mari atunci când kilogramele s-au adunat prea multe.

Păstrarea unei conduite sănătoase nu doar în timpul săptămânii, dar și în weekend sau vacanțe

Tratament

Ideal este să colaborăm cu medicul nutriționist care va stabili un plan de urmat. Principalele arme cu care putem lupta cu obezitatea sunt:

 • dieta
 • exercițiile fizice
 • medicamente
 • tratament chirurgical

Atenție! Primele două măsuri le vor însoți totdeauna pe ultimele două. Niciun tratament pentru durerea de spate nu face minuni fără respectarea unui mod sănătos de alimentație. Este bine să nu ne lăsăm păcăliți de reclamele unui tratament pentru durerea de spate de tip minune.

9. FIBROMIALGIA

Fibromialgia este o afecțiune caracterizată prin dureri de mușchi și oase difuze, însoțite de oboseală, tulburări ale somnului, memoriei și modificări ale dispoziției.

Simptomele pot apărea după o traumă fizică, intervenție chirurgicală, infecție sau stres psihic marcat. Alteori nu are un factor declanșator.

Tratamentul fibromialgiei este combinat. Se apelează la modificări ale stilului de viață, dar și la medicamente.

Află mai mult Fibromialgia: de ce am durere peste tot?

10. ENDOMETRIOZA

Tratamentul medicamentos

Antiinflamatoare nesteroidiene pentru dureri de spate și abdominale în timpul ciclului

Tratament hormonal. Ajută uneori la reducerea durerii; previne formarea de țesut endometrial, care este caracteristica acestei boli. Se folosesc de exemplu, contraceptive în acest scop, dar și alte terapii.

Află mai mult Endometrioza: simptome care te trimit la medic

Tratamentul chirurgical

Se pune în discuție numai atunci când tratamentul medicamentos dă greș:

 • chirurgie conservatoare –  se pune problema unei intervenții chirurgicale în care ovarele rămân pe loc și este îndepărtat numai țesutul endometrial format anarhic
 • histerectomia totală – se îndepărtează ovarele și uterul

Durere de spate: 10 cauze majore și cum să le recunoști

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente