Un studiu recent scoate la iveală faptul că somnul deficitar la adulți afectează funcționarea sistemului glimfatic de care depinde eliminarea deșeurilor metabolice și a toxinelor de la nivelul creierului. Consecința dereglării sistemului glimfatic este creșterea riscului de afectare a memoriei.
Studiul aparține cercetătorilor de la Universitatea Hong Kong și oferă informații valoroase despre implicațiile somnului în dereglarea procesului de eliminare a deșeurilor cerebrale, unele din ele fiind responsabile de apariția bolilor neurodegenerative cum sunt boala Alzheimer sau boala Parkinson.
Studiul a inclus 72 de persoane și a implicat înregistrări ale somnului și scanări ale creierului cu ajutorul RMN.
Ce este sistemul glimfatic?
Sistemul glimfatic din sistemul nervos central este asemănător sistemului limfatic din restul corpului.
Sistemul glimfatic joacă un rol esențial în eliminarea toxinelor și a proteinelor dăunătoare, precum beta-amiloidul asociat bolii Alzheimer.
Sistemul glimfatic sau glial-limfatic este compus din celule gliale (alte tipuri de celule prezente în creier în afara neuronilor) și lichidul cefalo-rahidian care circulă printr-un spațiu special destinat de la creier până la măduva spinării.
Activitatea sistemului glimfatic este maximă în timpul somnului, ceea ce subliniază importanța odihnei pentru sănătatea creierului.
Anumite droguri cum sunt cele folosite pentru anestezie, dar și altele, influențează funcționarea sistemului glimfatic.
Sistemul glimfatic a fost descoperit abia în ultimul deceniu. Acesta a fost observat pentru prima dată la șoareci, cu ajutorul unor coloranți injectați în creierul acestora pentru a studia mișcarea fluidelor din creier.
De atunci, existența sistemului glimfatic a fost confirmată la om cu ajutorul scanărilor RMN.
Cum se produce eliminarea deșeurilor din creier?
Deoarece creierul este un țesut activ – cu multe procese metabolice și celulare care au loc în orice moment – acesta produce o mulțime de deșeuri. Aceste deșeuri sunt eliminate de sistemul nostru glimfatic.
Lichidul cefalorahidian este o parte esențială a sistemului glimfatic. Acest lichid înconjoară creierul, acționând ca o pernă lichidă care îl protejează de leziuni și îi oferă hrană, astfel încât creierul să poată funcționa normal.
Deși nu este în cantitate mare, lichidul cefalorahidian se primenește în permanență, eliminând deșeurile și toxinele.
Deșeurile care au fost eliminate ajung apoi în sistemul limfatic (o rețea de vase care merg paralel cu vasele sanguine), de unde sunt eliminate în cele din urmă din organism.
Somnul deficitar afectează eliminarea deșeurilor metabolice
Tulburările de somn pot contribui la debutul și evoluția demenței Alzheimer prin afectarea mecanismelor sistemului glimfatic și agregarea unor proteine neurotoxice.
Același efect are dereglarea ritmului somn-veghe (ritmul circadian).
Tratarea problemelor de somn și reglarea ceasului biologic sunt metode eficiente pentru a ne păstra performanțele cognitive timp îndelungat.
Nu poți dormi bine? Încearcă aceste metode
Exerciții care te ajută să adormi chiar dacă te trezești pe parcursul nopții:
Respirația profundă
- ține o mână pe stomac și una pe piept
- inspiră lent și profund
- expiră lent eliminând progresiv aerul din plămân
Scanarea corpului
- culcă-te pe spate cu mâinile pe lângă corp
- respiră profund și imaginează-ți că respirația parcurge întregul corp până la picioare
- la expir scanează corpul cu imaginația pe drumul invers, către cap
Respirația 4-7-8
- închide ochii și plasează vârful limbii în cerul gurii, în spatele dinților
- inspiră și numără până la 4
- ține-ți respirația și numără până la 7
- expiră și numără până la 8
- repetă exercițiul până adormi
Citește mai departe…
Somnul și tensiunea arterială
Boala Alzheimer: care sunt primele semne?
Somn insuficient: 5 consecințe pe termen lung
Bibliografie
- Effects of sleep on the glymphatic functioning and multimodal human brain network affecting memory in older adults. Molecular Psychiatry. 2024
- Sleep disorders and Alzheimer’s disease pathophysiology: The role of the Glymphatic System. A scoping review. Mechanism of Aging and Development. 2024