Radonul poate fi eliminat din locuință cu ajutorul plantelor?

Radonul (Rn) este un gaz natural radioactiv și este principala sursă radioactivă la care se expune majoritatea populației. Radonul este totodată prima cauză a cancerului pulmonar la nefumători. Unele plante de interior sunt capabile să îndepărteze poluanții, dar în ce măsură pot îndepărta radonul?

Radonul derivă din uraniu și thoriu și se găsește la exterior, dar și în interiorul locuințelor. Este un inamic invizibil deoarece, deși este gaz, nu-l putem detecta cu mirosul.

Radonul este îndepărtat prin ventilația constantă a spațiului de locuit sau printr-un sistem de adsorbție a Rn pe cărbune activat.

Cum ajunge radonul în locuință?

Radonul se găsește natural în sol, sub și în jurul locuințelor noastre.

Fisurile din fundație și comunicările cu mediul interior favorizează acumularea radonului în locuință. Din acest motiv, pivnițele sunt încăperile cu concentrația cea mai mare de radon.

De asemenea, concentrația de radon este mai mare în locuințele la nivelul solului.

Izolarea excesivă a pereților care se practică astăzi blochează eficient ventilația care ar îndepărta radonul.

In ultimele decade, piatra decorativă este utilizată tot mai mult în interiorul locuințelor, pentru placarea podelei sau a pereților. Aceasta este una din sursele de radon.

Granitul și marmura sunt materiale de construcție valoroase, dar provin din scoarța terestră. Granitul în mod special, este o rocă bogată în uraniu și radon.

De ce trebuie îndepărtat radonul?

Rn este cauza numărul 1 de deces prin cancer pulmonar la persoanele nefumătoare și a doua cauză de deces cu cancer pulmonar în general.

La fumători probabilitatea unui cancer pulmonar este mult crescută având în vedere prezența simultană a doi factori de risc: fumatul și radonul.

Pot plantele de apartament să îndepărteze gazul toxic?

Tillandsia brachycaulos
Tillandsia brachycaulos

Plantele absorb dioxid de carbon și eliberează oxigen în procesul de fotosinteză ajutând la sporirea oxigenării locuinței.

Unele plante sunt chiar eficiente în îndepărtarea unor compuși volatili cum ar fi formaldehida, benzenul sau tricloretilena. Aceștia sunt cei mai comuni poluanți la interior provenind din materialele de construcție, mobilier, produsele de întreținere a curățeniei etc.

Planta păianjen, iedera și alte câteva plante sunt mai eficiente în îndepărtarea acestor poluanți. Și de aceea sunt recomandate ca purificatori naturali ai aerului.

Din ce se cunoaște până acum, plantele de apartament au o eficiență neglijabilă în îndepărtarea radonului.

Există și o excepție care merită luată în considerare. Este vorba despre
Tillandsia brachycaulos
care poate absorbi eficient radonul, conform unui studiu pe această temă.

Planta posedă pe tulpină, pe lângă frunze, o bogăție de perișori fini cu care mărește suprafața de absorbție a radonului și a altor poluanți.

Tillandsia aparține familiei Bromeliaceae foarte cunoscute la Tropice și denumite air plants. Actualmente sunt cultivate peste tot în lume.

Acest tip de plante absorb apa și nutrienții direct din atmosferă. De aceea, pot absorbi și poluanții și sunt adesea folosite pentru a monitoriza concentrația de metale grele din aer.

Autorii studiului publicat în Science of The Total Environment au concluzionat că Tillandsia este eficientă în reducerea radonului dintr-o încăpere și că rezistă timp îndelungat la toxicitatea acestuia. De asemenea, propun luarea în considerare a efectului plantei în conceperea unui sistem de purificare a aerului de interior.

În concluzie, ventilația încăperilor rămâne momentan cea mai eficientă metodă de îndepărtare a radonului. Plantele de apartament sunt utile pentru îndepărtarea celorlalți poluanți, cu excepția Tillandsia brachycaulos care are efecte promițătoare și în îndepărtarea radonului.

Citește mai departe…

10 plante de apartament care purifică aerul din casă
6 plante aromatice la ghiveci utile tot anul în bucătărie
Alicina din usturoi și leurdă: cum să obții toate beneficiile
Salvia: la ce ajută și ce precauții sunt necesare
Aloe vera: la ce ajută și cum să o folosești fără riscuri?

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.