ALOE VERA: la ce ajută și cum să o folosești fără riscuri?

Aloe Vera este o plantă suculentă veșnic verde care provine din Peninsula Arabică. Frunzele plantei conțin un gel clar pentru care, actualmente, Aloe Vera este cultivată global în climatul subtropical și folosită la diferite produse cosmetice și medicinale.

Extractele de Aloe Vera conțin o serie de compuși bioactivi (glicani) cu potențiale efecte benefice la aplicare locală sau prin consum oral. Unele date sugerează că Aloe Vera ar putea fi utilă în rezolvarea unor afecțiuni dermatologice, dar și a unora sistemice cum sunt disfuncțiile sistemului imunitar sau reglarea glicemiei.

Extractele de Aloe conțin și substanțe cu potențial alergen, dar și unele cu risc de toxicitate. Printre aceste substanțe se găsesc aloin și antracenii. Concentrația compușilor toxici scade la prelucrarea plantei. Procesul de decolorare controlată reduce substanțial concentrația acestor substanțe.

La ce ajută Aloe Vera și pentru ce poate fi folosită în siguranță?

Două tipuri de produse se obțin, în principal, din Aloe Vera: gelul și latexul.

Gelul se folosește în creme și unguente pentru a trata arsuri și afecțiuni dermatologice precum psoriazis sau acnee. Unele firme producătoare recomandă gelul pentru utilizare orală. Latexul are efect laxativ și este promovat pentru combaterea constipației.

În timp ce gelul este relativ sigur, folosirea orală a latexului pune probleme de siguranță. O doză de 1 g/ zi latex din Aloe Vera luat câteva zile la rând poate duce la afectarea rinichilor.

Aloe Vera aplicată local sub formă de gel, cremă sau unguent

Studiile clinice confirmă următoarele utilizări ale gelului de aloe și ale cremelor și unguentelor pe bază de aloe:

Arsuri și răni. Aplicarea directă a gelului de aloe favorizează vindecarea rănilor și arsurilor, chiar și în cazul arsurilor de gradul 2 și 3. Ajută, de asemenea, la vindecarea arsurilor solare.

Acnee. Gelul de aloe, aplicat dimineața și seara, în completarea tratamentului cu tretinoin pentru acnee, ar permite vindecarea mai rapidă a leziunilor decât dacă folosim numai tretinoin.

Psoriazis. Extractul de aloe poate reduce roșeața, mâncărimile și escoriațiile leziunilor din psoriazis. Efectele benefice se observă la aplicarea cremelor cu aloe de mai multe ori pe zi, cel puțin o lună.

Eczema. Un studiu în care s-a folosit o cremă pe bază de aloe și ulei de măsline pentru tratarea eczemei a dovedit efecte benefice comparabile cu ale corticosteroizilor.

Herpes oral. Aplicarea unguentelor cu aloe ar putea duce la vindecarea mai rapidă a leziunilor produse de virusul herpes simplex.

Lichen plan oral. Este o afecțiune inflamatorie autoimună în care leziunile apar pe mucoasa bucală. Aplicarea gelului de Aloe de două ori pe zi timp de 8 săptămâni ajută la ameliorarea simptomelor și reducerea inflamației.

Efecte anti-aging. Cremele cu aloe au un bun efect emolient. Un studiu clinic a pus în evidență chiar și creșterea producției de colagen și elastină cu efecte anti-aging.

Aplicarea locală a produselor pe bază de aloe este considerată sigură.

Află mai mult Remedii naturiste pentru care există dovezi științifice

Aloe Vera gel sau latex pe cale orală

Gelul de Aloe ar putea fi relativ sigur la administrare orală (înghițit) în doze potrivite și pentru perioade scurte de timp. Trebuie avute în vedere interacțiunile cu diferitele tratamente cronice.

Și totodată faptul că studiile clinice care afirmă anumite efecte necesită încă confirmări suplimentare și nu includ suficienți participanți.

Latexul din Aloe este considerat nesigur. În doze de 1 g/ zi pentru câteva zile la rând poate provoca insuficiență renală acută și chiar deces. Are, de asemenea, un potențial risc cancerigen.

Aloe Vera – gel sau latex – este considerată nesigură pentru femeile gravide sau care alăptează. La fel și pentru copiii sub 12 ani.

Prediabet și diabet. Unele studii clinice, puține și cu număr relativ mic de participanți, au reușit să demonstreze că gelul de aloe vera poate contribui la un mai bun control al glicemiei. Efectul ar putea fi luat în considerare ca adjuvant la tratamentul antidiabetic, dar necesită confirmări suplimentare.

Scade tensiunea arterială. Aloe Vera nu poate substitui efectul tratamentului antihipertensiv.

Un studiu cu 90 de participanți care au primit capsule cu gel de aloe zilnic a ajuns la concluzia că aloe vera poate să ducă la reducerea tensiunii arteriale. Dar American Heart Association atrage atenția că sunt și efecte secundare cum ar fi scăderea nivelului de potasiu din sânge la valori periculoase.

Colon iritabil. Trei studii clinice (totalizând 236 de participanți) au evaluat efectele Aloe Vera pe cale orală în sindromul de colon iritabil.

Un studiu a concluzionat efecte benefice, iar celelalte două nu au notat niciun beneficiu.

Colita ulcerativă. Un studiu cu numai 44 de participanți a constatat reducerea simptomelor colitei ulcerative la 50% din participanți după o lună de tratament.

Află mai mult Laxative naturale ca să scapi de constipație

Cu ce medicamente interacționează Aloe administrată oral?

Anticoagulante și antiagregante. Preparatele cu aloe pot crește tendința la sângerare.

Digoxin. Aloe scade nivelul potasiului din sânge și crește toxicitatea digoxinei.

Antidiabetice. Administrate în paralel, preparatele cu aloe pot accentua scăderea glicemiei.

Alte medicamente administrate oral. Aloe poate reduce absorbția acestora cu diminuarea efectelor scontate.

Află mai mult Fructele goji: ce efecte au dacă le consumăm regulat?

De reținut

Aloe Vera este o plantă cu proprietăți terapeutice din care se prepară gel sau latex ce pot fi consumate pe cale orală. Latexul nu prezintă siguranță putând duce la insuficiență renală. Gelul administrat oral are unele efecte benefice încă neconfirmate.

Verificarea preparatelor de Aloe Vera ar trebui să specifice dacă sunt eliminați prin prelucrare compușii nocivi, unii cu efect cancerigen, ceea ce, din păcate, nu se întâmplă.

Produsele cu Aloe Vera pentru aplicare pe piele sau mucoase este, în general, sigură.

Măceșele. Încearcă-le dacă îți plac remediile naturale

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente