Mama grijulie și atentă influențează decisiv inteligența copilului ei

Mama grijulie și atentă care oferă un permanent sprijin copilului și-l stimulează cognitiv, are un impact semnificativ asupra dezvoltării inteligenței acestuia și efectul se menține până la trecerea în adolescență. Este rezultatul unui studiu recent publicat în jurnalul de specialitate Intelligence.

Este actualmente destul de clar stabilit că diferențele între gradele de inteligență ale adulților se datorează în principal moștenirii genetice. Asta ar putea duce la concluzia eronată că familia nu contează și nici tipul de educație (parenting).

Dar pentru primele 2 decade de viață lucrurile nu stau așa, ne spun cercetătorii. Nu genetica influențează major abilitățile cognitive ale copilului, ci mediul înconjurător.

Familia, și mai ales mama, fac parte din factorii din mediul înconjurător care influențează hotărâtor dezvoltarea copiilor și a tinerilor adulți.

Pentru copiii mai puțin dotați genetic, mama și familia în general pot oferi un plus în ceea ce privește inteligența. Așa cum pentru copiii dotați genetic comportamentul familiei poate reduce din avantajul pe care l-au oferit genele.

De asemenea, se știe acum că influența mediului familial asupra inteligenței copilului se menține și la adolescență.

Mama care stimulează cognitiv copilul poate dezvolta inteligența acestuia oferind un plus față de genetică

În actualul studiu cercetătorii și-au propus să studieze efectul direct al comportamentului matern asupra potențialului intelectual al copilului.

Evaluarea comportamentului matern a fost făcută la 3 vârste diferite ale copiilor: 14 luni, 24 luni și 36 luni. Mamele au fost urmărite în timpul jocului cu diverse jucării dintre ele și copiii lor.

S-au analizat trei parametri care să caracterizeze cel mai bine gradul de suport oferit de mama: sensibilitatea parentală, stimularea cognitivă pe care o oferă mama în timpul jocului și interacțiunile pozitive cu copilul.

Abilitățile cognitive ale copiilor au fost evaluate la vârste diferite, de la 14 luni până la 10 ani. S-au analizat vocabularul, atât numărul de cuvinte știute, cât și înțelegerea cuvintelor, varietatea gesturilor și s-au parcurs și teste de dezvoltare mentală.

Studiul a mai luat în calcul și alte variabile, cum ar fi temperamentul copilului. Asta pentru că un copil jovial și extrovertit, de exemplu, ar putea stimula și mama să fie participativă și comportamentul ei să ofere mai mult suport.

Rezultatele au indicat clar că suportul matern oferit în primii ani de viață influențează inteligența generală a copiilor și tinerilor adulți.

”Sunt unele cercetări care arată că efectele suportului oferit de mama durează până la debutul vârstei adulte”, explică Dunkal, unul dintre autori. Aceasta este însă o perioadă importantă din viață în care performanța școlară poate fi mai bună (admiterea la diverse școli, de exemplu).

Da, la 40 ani, deja diferența de inteligență pare că depinde numai de genetică. Dar până atunci cursul vieții copilului poate fi influențat pozitiv de grija maternă.

Cum se dezvoltă creierul copilului până la 5 ani?

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente