Temperamentul. Care din cele 4 tipuri ți se potrivește?

Temperamentul ne face să reacționăm și să ne comportăm într-un anume mod în diferitele situații în care suntem implicați. Este felul nostru natural de a fi. Definește modul în care interacționăm cu lumea.

Temperamentul este considerat înnăscut și influențat în mare parte de genetică. De aceea observăm asemănarea temperamentului cuiva cu al unui părinte sau bunic.

Faptul că gemenii identici care cresc la distanță unul de altul se aseamănă mult ca temperament, este încă o dovadă a rolului pe care îl au genele.

Totuși, genetica nu răspunde în totalitate de caracteristicile temperamentului.

Factorii externi și experiențele pozitive sau negative din copilărie modelează temperamentul.

La copiii care cresc într-un mediu neprielnic, cu situații de abuz și violență, este mai probabil să se activeze un anumit set de gene care vor determina un temperament impulsiv.

Similar, la copiii crescuți într-un mediu pozitiv și în siguranță, este activat un alt set de gene, iar temperamentul este mai probabil calm și stăpânit.

Cel mai frecvent specialiștii descriu 4 tipuri de temperament:

Temperamentul sanguin

Extrovertiți și sociabili, care văd ușor partea plină a paharului și interacționează ușor cu oamenii. Vorbăreți și plini de energie, cei cu temperament sanguin sunt plăcuți în preajmă.

Sanguinii nu au numai calități. Aceleași valențe de temperament care îi fac agreabili, îi fac și irascibili, impulsivi sau indeciși uneori.

Temperamentul coleric

Colericii sunt persoane care comunică, de regulă, convingător și eficient. Îi domină pe ceilalți și știu care le sunt obiectivele.

Sunt persoane care obțin rezultate excelente de la școală până la job și adesea ajung în poziții de conducere.

Spre deosebire de sanguini, colericii sunt foarte deciși, dar pot fi foarte încăpățânați. Obiectivele pe care și le setează sunt, de obicei, mai presus de criticile celorlalți sau de valoarea relațiilor sociale pe care le au.

Află mai mult Cum stai cu inteligența emoțională?

Temperamentul flegmatic

Relaxat este primul cuvânt care vine în minte când este vorba despre flegmatici. Nu-și fac griji și nu sunt supărăcioși.

Caută să evite conflictele cu orice preț chiar dacă pentru asta trebuie să facă unele compromisuri. De aceea, uneori pierd oportunități pentru că nu se pun în valoare.

Flegmaticul exteriorizează foarte puțin ceea ce simte și de aceea poate părea insensibil în interacțiunile sociale.

Temperament melancolic

Melancolicul este rezervat, gânditor, sensibil. De aceea uneori poate părea trist, lipsit de bucuria vieții.

La lucru, este analitic, metodic și pentru asta este adesea foarte apreciat. Doar că preferă să lucreze singuri și nu în echipă. Devin anxioși când lucrurile nu merg în direcția pe care și-o doresc.

Află mai mult Cum stai cu echilibrul psihic?

Care este diferența între temperament, caracter și personalitate?

Temperamentul se referă la tendința naturală a fiecăruia dintre noi de a răspunde într-un mod specific în contact cu mediul. Reprezintă reacțiile noastre automate, instinctive la situațiile zilnice.

Temperamentul este în mare parte determinat genetic și reflectă caracteristicile pe care le moștenim de la înaintași. Încă din primii ani de viață ne putem da seama despre temperamentul unui copil.

Caracterul reflectă în ce mod factorii culturali și sociali ne influențează temperamentul. Persoanele, evenimentele, mediul în care ne dezvoltăm influențează felul în care gândim și percepem lucrurile, chiar dacă avem o predispoziție genetică numită temperament.

Caracterul nu este așa de fix și stabil ca temperamentul. Se construiește prin învățare din experiențe și contacte sociale. De aceea, nu este evident din primii ani de viață ce caracter va avea copilul. Doar la adolescență putem trage niște concluzii referitoare la caracter.

Personalitatea este un mix între temperament și caracter. Este o sumă a ceea ce moștenim genetic plus obiceiurile pe care le dobândim prin învățare plus efectul interacțiunilor sociale.

Toate acestea influențează nu doar felul în care ne comportăm, dar și felul în care gândim, felul în care procesăm informațiile și felul în care ne simțim.

Personalitatea se schimbă și se adaptează. Mai ales în copilărie și adolescență. Apoi se stabilizează. După aceea, schimbarea este posibilă, dar este puțin probabilă.

Și totuși, este mult mai probabilă o schimbare de personalitate ca urmare a experiențelor vieții decât o schimbare de temperament.

Care sunt cele 5 tipuri de personalitate și unde te încadrezi?

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente