Hiperaciditate: cauze, simptome, complicații, tratament

Hiperaciditate sau excesul de acid din stomac provoacă senzația de arsuri gastrice însoțite uneori de durere de stomac și balonare. Cauzele sunt multiple, fie este vorba de o infecție cu Helicobacter, fie de stres sau apare ca efect al unor tratamente cronice.

Mucoasa gastrică, stratul de celule care tapetează stomacul, produce acid clorhidric indispensabil pentru digerarea alimentelor și transformarea lor în componente pe care organismul să le poată prelua.

Simptomele de hiperaciditate apar când acidul clorhidric este în exces și se produce și în absența existenței alimentelor în stomac. Una din consecințe este refluxul acidului în esofag, tubul conductor al alimentelor dintre gură și stomac. Resimțim atunci arsurile pe piept (pirozis).

Hiperaciditate: cauze

Excesul de acid gastric apare în diverse situații, unele din ele necesitând tratament, iar pentru altele fiind nevoie numai de modificări ale stilului de viață.

  • Helicobacter pylori

Helicobacter este o bacterie care infectează mucoasa stomacului și a duodenului (prima porțiune de intestin care urmează după stomac). În infecția acută, secreția de acid gastric este în exces.

  • stresul

Stresul este incriminat deoarece poate duce la golirea mai lentă a stomacului de acidul produs. În același timp, stresul reduce și secreția de prostaglandine, substanțe care ar trebui să protejeze mucoasa gastrică. De aceea, când stresul este prelungit, cronic, avem risc mai mare de a face ulcer.

  • sindromul Zollinger-Ellison

Sindromul Zollinger-Ellison este o afecțiune digestivă rară în care apar tumori numite gastrinoame ce produc în exces gastrina. Hiperaciditatea poate fi rezultatul excesului de gastrină care stimulează prea mult producția de acid gastric.

  • medicamentele

Tratamentul îndelungat cu medicamente care blochează secreția de acid gastric (famotidina, omeprazol, esomeprazol, etc) poate avea ca efect hiperaciditate atunci când le întrerupem brusc.

Află mai mult Medicamente pentru reflux: efecte secundare bine de știut

Simptome de hiperaciditate

Simptomele excesului de acid gastric includ:

  • arsuri gastrice
  • arsuri pe piept
  • gust acru în gură
  • respirație urât mirositoare
  • răgușeală
  • balonare
  • greață

Află mai mult Esofagita de reflux: simptome și complicații

Hiperaciditatea: complicații

Prea mult acid în stomac împiedică prostaglandinele să acționeaze. Prostaglandinele sunt substanțe care diminuează inflamația mucoasei gastrice și o protejează de acțiunea acidului.

Când prostaglandinele sunt depășite apar complicațiile hiperacidității.

Excesul de acid clorhidric provoacă eroziuni ale mucoasei gastrice și duodenale care generează gastrita și ulcerul peptic cu durere de stomac ce se agravează noaptea și dimineața.

  • Reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian reprezintă refluarea acidului din stomac în esofag cu senzație de arsuri pe piept, tuse seacă, răgușeală și dificultăți la înghițirea alimentelor.

Hemoragia digestivă apare când eroziunea provocată de acid include și pereții unui vas de sânge mai mare. De obicei, sângerarea apare în contextul existenței ulcerului peptic.

Află mai mult Durere de stomac: este ulcer sau gastrită?

Hiperaciditatea: Tratament

Pentru tratamentul arsurilor gastrice se folosesc medicamente antiacide. Este recomandabil ca medicul să ghideze tratamentul cu antiacide.

Hiperaciditatea nu se tratează înainte de a lămuri cauza. Dacă este vorba despre Helicobacter, tratamentul presupune o combinație de antibiotice pe lângă medicamentele antiacide. Dacă sunt alte cauze și acestea trebuie cunoscute.

  • Blocanții H2

Blocanții de receptori histaminici H2 sunt o grupă de medicamente antiacide care include: famotidina, cimetidina ș.a. Acționează rapid blocând secreția gastrică în 15-30 min, iar efectul ține aproximativ 12 ore.

  • Inhibitorii de pompă de protoni

Inhibitorii de pompă sunt o altă clasă de antiacide foarte potente. Efectul lor durează mai mult decât al blocanților H2: pot inhiba complet secreția de acid pentru 24 ore. Efectul este mai pronunțat când sunt administrați câteva zile la rând. Exemple: omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, dexlansoprazol, pantoprazol ș.a.

Studiile clinice efectuate în ultima decadă au arătat că nu este recomandabilă administrarea inhibitorilor de pompă fără pauză, ani la rând, pentru protecția gastrică. Curele de tratament nu trebuie să depășească 14 zile/ cură și de maximum 3 cure/an.

În afara tratamentului medicamentos, câteva măsuri care țin de stilul de viață sunt esențiale pentru a preveni hiperaciditatea:

  • menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare înălțimii
  • întreruperea fumatului
  • toracele mai ridicat în timpul somnului
  • evitarea poziției orizontale imediat după masă

De reținut

Excesul de acid gastric timp îndelungat poate conduce la complicații cum sunt gastrita, ulcerul, refluxul gastroesofagian sau chiar hemoragia digestivă.

Hiperaciditatea poate avea o cauză ușor de corectat prin măsuri legate de stilul de viață și administrarea de antiacide, dar cauza trebuie mai întâi lămurită cu medicul.

Arsuri gastrice: remedii pentru acasă

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente