Medicamente pentru reflux. Efecte secundare bine de știut

Inhibitorii de pompă de protoni (pantoprazol, omeprazol, esomeprazol, lansoprazol și altele) sunt cele mai eficiente medicamente pentru hiperaciditate și reflux gastric. Sunt folosite de peste 30 ani și sunt considerate sigure. Fiind așa de larg folosite, efectele adverse trebuie cunoscute pentru că sunt rezolvabile sau se pot evita.

Majoritatea efectelor adverse apar la folosire prea îndelungată, mai mult de cât este recomandabil.

Dar puțini dintre noi știu că putem folosi asemenea medicamente pentru reflux, care tamponează acidul gastric, în maximum 3 reprize de câte 14 zile într-un an.

Cum acționează inhibitorii de pompă?

Inhibitorii de pompă de protoni (PPI) sunt folosiți pentru a preveni sau a trata gastrita și ulcerul, dar și pentru afecțiunea numită reflux gastroesofagian în care acidul gastric refluează în esofag și poate provoca esofagita de reflux.

Tot aceste medicamente sunt folosite și în combinație cu antibioticele în tratamentul infecției cu Helicobacter pylori care stă la originea majorității cazurilor de ulcer.

PPI acționează pe celulele mucoasei gastrice care produc acidul clorhidric utilizat de stomac pentru digestia alimentelor. Scăzând cantitatea de acid din stomac se oferă timp mucoasei gastrice să se vindece de ulcer sau gastrită.

De asemenea, scade cantitatea de acid care provoacă simptomele de reflux: senzația de arsuri gastrice sau arsuri pe piept.

Efectul PPI este intens, inhibarea secreției de acid este completă și o doză de medicament are efect timp de 72 ore.

Se folosesc diferite medicamente din această clasă, unele de generație mai nouă și cu prețuri mai mari. Realitatea este că nu s-a confirmat o eficiență superioară a inhibitorilor de pompă noi față de generația mai veche.

Exemple:

  • omeprazol
  • lansoprazol
  • pantoprazol
  • rabeprazol
  • esomeprazol
  • dexlansoprazol

Efecte secundare la utilizarea pe termen scurt

Aproximativ 1-2 % dun persoanele care folosesc PPI pe termen scurt pot sesiza efecte secundare de tipul:

  • durere de cap
  • durere abdominală
  • diaree
  • constipație
  • balonare

Majoritatea acestor efecte secundare pot fi combătute schimbând medicamentul pe care îl luăm, cu altul din aceeași clasă. De exemplu, dacă am folosit pantoprazol și am observat efecte secundare, îl putem schimba cu omeprazol.

Sfatul medicului este totdeauna util în asemenea situații.

Află mai mult Reflux gastroesofagian și arsuri la stomac: cauze și complicații

Medicamente pentru reflux utilizate pe termen lung

Corect, inhibitorii de pompă de protoni (PPI) se folosesc in reprize de maximum 14 zile. Și nu mai mult de 3 asemenea reprize pe an.

Se adună tot mai multe date din studii clinice care atrag atenția asupra posibilității apariției unor efecte adverse importante.

risc crescut de fracturi osoase

Unele studii clinice au observat o asociere a folosirii PPI cu creșterea riscului de fracturi, mai ales fractura de șold.

Ipoteza este că se produce o scădere a absorbției calciului care crește riscul de osteoporoză și poate explica incidența mai mare a fracturilor osoase.

risc crescut de diabet tip 2

Mai multe studii clinice care au inclus numeroase persoane atrag atenția asupra creșterii riscului de apariție a diabetului de tip 2.

Riscul este mai mare la persoane care au folosit PPI timp îndelungat (8 săptămâni-6 luni). De aceea, nu este recomandabilă folosirea îndelungată. Simptomele de reflux pot fi combătute și cu metode mai simple fără a apela totdeauna la PPI.

infecția cu Clostridium difficile

Infecția cu Clostridium apare, de obicei, în spital, după folosirea antibioticelor cu spectru larg în tratamentul diferitelor infecții. Echilibrul florei intestinale normale este modificat de antibiotice și este, astfel, favorizată înmulțirea bacteriei Clostridium.

Infecția cu Clostridium poate provoca diaree, dar situația se poate complica și poate pune viața în pericol, mai ales la persoane cu afecțiuni concomitente.

Nu există o dovadă clară că tratamentul cu PPI ar provoca apariția infecției cu Clostridium, dar se consideră că inhibarea secreției de acid creează condiții mai favorabile acestei bacterii pentru a se dezvolta.

scăderea absorbției fierului și vitaminei B12

Acidul gastric participă la absorbția fierului și vitaminei B12. Din acest motiv inhibitorii de pompă care reduc producția de acid ar putea contribui la reducerea absorbției fierului și vitaminei B12.

Cercetările arată însă că se produce numai o scădere ușoară a absorbției de fier și vitamina B12 sub influența PPI.

boala cronică renală

Studii recente anunță că la consumatorii cronici de inhibitori de pompă există un risc mai mare de boală renală cronică cu 20-50% față de populația generală.

Cum se pot evita medicamentele pentru reflux?

Nu pentru fiecare senzație de arsură gastrică trebuie luat un medicament. Există 5 măsuri simple care reduc cu 50 % probabilitatea de apariție a refluxului.

  • întreruperea fumatului
  • mai puțin de 2 cafele/ zi (sau băuturi carbogazoase)
  • dietă prudentă cu consum crescut de fructe, legume, pește și carne slabă
  • peste 30 min/ zi activitate fizică moderat-intensă
  • menținerea unei greutăți corporale normale (BMI sub 25)

Tratamentul refluxului gastrointestinal

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente