Câte trepte să urci zilnic pentru o inimă sănătoasă?

Contează câte trepte ai urcat azi. Urcatul scărilor este o modalitate foarte accesibilă și complet necostisitoare de a face mișcare, dar și de a menține sănătatea inimii pe termen lung. O analiză comparativă a nouă studii clinice pe această temă au fost prezentate de Societatea Europeană de Cardiologie la Conferința pentru Cardiologie preventivă și rezultatele sunt importante pentru viața de zi cu zi.

Cele 9 studii clinice analizate au inclus aproape o jumătate de milion de persoane, cu vârste între 35 și 84 de ani.

Analiza rezultatelor acestor studii a dus la concluzia că urcatul scărilor scade riscul de deces prin afecțiuni cardiovasculare cu 39%. Între afecțiunile cardiovasculare sunt incluse: infarctul, insuficiența cardiacă și accidentul vascular.

În plus, riscul unui deces prematur de orice cauză scade cu 24% la cei care fac efortul regulat de a urca trepte față de cei care nu fac mișcare.

Urcatul și coborâtul scărilor nu necesită echipament special, nici abonament la sală. Este suficient să stai la bloc sau într-o casă cu scări.

Cum explică cercetătorii beneficiile urcatului scărilor?

În ultimele decade, în afara regimului alimentar nesănătos, a crescut foarte mult și comportamentul sedentar. Datorită confortului domestic oferit de tehnologie prin utilizarea diferitelor echipamente casnice la treburile uzuale, dar și a computerului la locul de muncă, petrecem jumătate din zi stând pe scaun.

Afecțiunile cardiovasculare pot fi prevenite prin metode simple cum sunt exercițiile fizice. Și totuși, la nivel mondial, numai 1 din 4 persoane reușesc să facă suficientă mișcare încât să prevină bolile de inimă.

Cercetătorii au câteva explicații pentru beneficiile practicii regulate a urcatului de trepte:

  • scade riscul de sindrom metabolic ce reunește obezitatea, hipertensiunea, creșterea glicemiei, trigliceridelor și colesterolului
  • crește numărul de calorii consumate și ajută la scăderea în greutate
    Cu aproximație, numărul de calorii consumate la urcarea scărilor este de 4 ori mai mare decât numărul de calorii consumate cu mersul pe jos.
  • urcând trepte îmbunătățim și respirația și, ulterior, oxigenarea tuturor celulelor

Câte trepte ar trebui să urcăm pentru a obține toate beneficiile studiilor clinice?

Cercetătorii admit că a fost dificil să cuantifice de câte trepte este nevoie pentru a obține toate beneficiile urcatului scărilor. În cele 9 studii analizate participanții au avut de urcat un număr diferit de trepte.

Cert este că dacă urcăm mai multe trepte zilnic, beneficiile sunt mai sigure. De asemenea, 60 de trepte urcate zilnic este limita bine de atins, dar pe care dacă o depășim nu avem beneficii suplimentare.

Putem alege să atingem progresiv limita celor 60 de trepte. De exemplu, putem renunța la lift cu 2 etaje mai jos decât cel la care avem apartamentul și progresiv să renunțăm la lift. Apoi, când suntem mai antrenați, putem încerca să urcăm câte 2 trepte odată pentru a crește intensitatea efortului.

Nu este nevoie să parcurgem scările în viteză și nici să transpirăm când urcăm, spune unul din autorii studiului. Este suficient să urcăm în pas obișnuit pentru a ne proteja inima și vasele de sânge pe termen lung.

Citește mai departe…

Cum îți dai seama de sănătatea inimii tale?
Cele 4 exerciții fizice bine de făcut săptămânal
Mersul pe jos: 5 beneficii majore pentru inimă

Bibliografie
- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

tipuri de depresie

Tipuri de depresie: semne caracteristice

0
Depresia este o afecțiune frecventă, dar există mai multe tipuri de depresie cu simptome caracteristice și grade diferite de severitate. Dacă nu luăm măsuri, depresia ne afectează sentimentele, gândurile și desfășurarea activităților zilnice. Nu există...
simptomele depresiei

Simptomele depresiei grăbesc pierderea memoriei

0
Simptomele depresiei și scăderea memoriei sunt legate între ele și se influențează reciproc. Datele adunate în peste 16 ani de la 8268 de adulți arată că depresia poate să preceadă diminuarea memoriei, iar memoria...
perfecționism și anxietate

Perfecționism sau anxietate? Unde este granița?

0
Perfecționism este o trăsătură de personalitate care poate avea valențe pozitive și trebuie cultivată sau poate să ne împingă spre anxietate și depresie. Perfecționismul si anxietatea se însoțesc frecvent dacă nu știm să scăpăm...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -