Coșmarurile pot semnala o boală autoimună

Coșmarurile și halucinațiile pot semnala că va debuta o boală autoimună cum este lupusul. Este rezultatul unor cercetări ale Universității Cambridge. Cercetătorii susțin că trebuie luate în considerație aceste semne neuropsihiatrice ca simptome premergătoare unei afecțiuni autoimune sau chiar a unei perioade de recădere a unei boli deja diagnosticate.

Studiul a luat în calcul 676 de persoane cu lupus și 69 de persoane cu alte afecțiuni autoimune cu manifestări reumatice.

Lupusul este o boală autoimună în care inflamația generalizată afectează mai multe organe.

Echipa de cercetători a intervievat participanții despre simptome ale bolilor mentale ca depresia, halucinațiile sau tulburările de echilibru.

Unul din simptomele raportate frecvent a fost o tulburare de somn care s-a manifestat la 3 din 5 pacienți cu mai mult de 1 an înaintea debutului bolii, lupus sau altă afecțiune cu manifestări reumatice. Cel mai frecvent a fost vorba despre coșmaruri, vise cu aparență extrem de reală, și foarte neplăcute implicând un atac, un accident, cădere sau sechestrare.

Autorul principal al studiului, profesor David D Cruz, a precizat că este necesară încurajarea pacienților să-și povestească coșmarurile sau alte simptome neuropsihiatrice pentru că multe anunță fie debutul unei boli autoimune, fie o recădere a bolii care este mai demult cunoscută.

Ce sunt coșmarurile?

Coșmarurile se încadrează la tulburări de somn și constau în vise extrem de neplăcute care pot apărea mai rar (1-2 ori pe săptămână) sau în fiecare noapte.

Coșmarurile apar, de obicei, în a doua parte a somnului REM și sunt vise pe care ni le amintim destul de exact. Afectează calitatea somnului și pot duce la agravarea depresiei și anxietății dacă aceste tulburări deja există.

Apar mai frecvent la persoane cu anxietate generalizată sau în sindromul de stres posttraumatic.

Coșmarurile sunt însoțite de frică, furie, dezgust, tristețe sau rușine și au consecințe ulterioare:

  • oboseală
  • somnolență în cursul zilei
  • dificultăți de concentrare
  • tulburări de comportament

Cauza exactă a coșmarurilor nu este foarte clară. Una din teorii susține existența unui statul de hiperatenție al creierului care se construiește ziua, dar rămâne funcțional și noaptea. Hiperatenția face ca anumite arii ale creierului să fie excesiv de active și atunci când dormim.

Tratamentul include psihoterapie și medicație specifică utilă, de obicei, și în sindromul de stres posttraumatic (olanzepina, risperidona, și altele).

Află mai mult Etapele unui somn bun și sfaturi practice ca să nu le ratezi

Ce este lupusul eritematos sistemic?

Lupusul este o afecțiune în care inflamația generalizată duce la afectarea mai multor organe și sisteme: piele, articulații, rinichi, creier, inima sau plămâni.

Cele mai frecvente simptome de lupus:

Simptomele completate de analize de sânge specifice pun diagnosticul de lupus eritematos.

Medicația specifică include: hidroxiclorochina, antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi și imunosupresoare.

Boala are o evoluție caracteristică cu perioade de acalmie și ulterior cu recăderi. Sunt importante menținerea unui stil de viață sănătos și respectarea tratamentului pentru a evita pe cât posibil recăderile.

Cercetătorii de la Cambridge au precizat faptul că exista mai demult observația că anumite tulburări de somn și vise ar putea semnala mai devreme o modificare fizică, neurologică sau mentală.

Totuși, acest studiu este primul care confirmă că se poate folosi apariția coșmarurilor pentru monitorizarea unei afecțiuni atât de complexe cum este lupusul. Coșmarurile pot semnala debutul bolii sau recăderea după o perioadă de remisie.

Citește mai departe…

Ce infecții pot declanșa o boală autoimună?
Lupus eritematos sistemic. Ghid complet
De ce visăm, când visăm, ce visăm?
Cum rezolvă somnul de noapte problemele nerezolvate ziua?
Sindromul de oboseală cronică

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente