Boala Alzheimer: 7 factori de risc pe care îi poți evita

Boala Alzheimer este o afecțiune a creierului care reduce capacitatea de gândire, învățare și reamintire a ceea ce știam deja. Este cea mai frecventă formă de demență și încă nu are un tratament eficient. De aceea, metodele de prevenție sunt importante.

Uitarea este un mecanism de protecție a creierului. Mai nou se consideră că de fapt nu uităm nimic. Doar că informațiile sunt depozitate într-un sertar la care nu mai avem cheia.

Nu ne gândim la boala Alzheimer de fiecare dată când nu știm unde am pus telefonul. Dar dacă tulburările de memorie sunt frecvente și încep să ne afecteze viața de zi cu zi, apare și suspiciunea de demență.

Dacă uităm frecvent conversații și experiențe recente, adesea nu găsim cuvântul potrivit în conversație, nu ne amintim detaliile unei rețete pe care o executăm frecvent se ridică suspiciunea debutului de boală Alzheimer.

Femeile sunt mai frecvent afectate de această afecțiune. Una din ipoteze este legată de faptul că estrogenii susțin funcția hipocampusului – regiunea din creier esențială pentru memorarea informațiilor.

Reducerea nivelului de estrogeni la menopauză ar putea explica frecvența mai mare a bolii Alzheimer la femei. Un studiu foarte recent a concluzionat că debutul menopauzei sub 40 ani este un factor de risc important pentru demență.

Riscul de boală Alzheimer este influențat, pe de o parte, de factori pe care nu-i putem influența, cum sunt vârsta și ereditatea. Dar există și factori de risc pe care îi putem elimina la timp.

Boala Alzheimer: 7 factori de risc pe care îi putem evita

1. Hipertensiune

Hipertensiunea duce la boli cerebrovasculare, accident vascular, infarcte cerebrale. Toți aceștia sunt factori de risc cunoscuți pentru boala Alzheimer.

În special hipertensiunea apărută la vârsta mijlocie este factor de risc pentru demență.

Faptul este cu atât mai îngrijorător cu cât s-a constatat că au efect negativ valori ale tensiunii arteriale sistolice de 130-139 mmHg și diastolice de 85-89 mmHg. La aceste valori nu se intervine, de obicei, cu tratament medicamentos.

Hipertensiunea determină alterarea vaselor de sânge la nivel cerebral. Așa s-ar putea explica modificările neurobiologice cum este depunerea de amiloid beta specifică demenței Alzheimer.

Tratarea la timp și corect a hipertensiunii devine și o metodă de prevenire a tulburărilor de memorie.

Efect neuroprotectiv are și tratamentul altor boli cardiovasculare:

  • tratamentul anticoagulant la persoanele cu fibrilație atrială
  • tratamentul cu inhibitori de enzimă de conversie (enalapril ș.a.) la cei cu insuficiență cardiacă

5 minute de exerciții respiratorii zilnic scad tensiunea ca și medicamentele

2. Diabet

Diabetul zaharat este unul din factorii care dublează riscul de demență.

Dacă la diabet se adaugă și hipertensiunea și obezitatea, probabilitatea de boală Alzheimer crește de 3 ori față de persoanele fără diabet.

Diabetul afectează vasele de sânge, deci este afectată și circulația cerebrală.

În plus, enzima din sânge care ar putea degrada amiloidul beta, proteina implicată în boala Alzheimer, are nivele scăzute la diabetici.

Hemoglobina glicată optimă ca să eviți complicațiile diabetului

3. Obezitate

Persoanele cu obezitate au un risc crescut de demență comparativ cu cele cu greutate normală.

Este concluzia unui studiu recent care a inclus peste 28 000 de persoane. S-a demonstrat relația cauză-efect între obezitate și atrofia cerebrală. Scăderea substanței cenușii a creierului a fost de 0,3% pentru fiecare 3kg în plus peste greutatea optimă.

În plus, obezitatea crește riscul de diabet tip 2 și boli cardiovasculare demonstrate ca factori de risc pentru demență.

Tipul de personalitate prezice la timp boala Alzheimer

4. Fumat

Studiile de neuroimagistică au demonstrat atrofia unor arii cerebrale la fumători. Printre acestea se numără și cortexul prefrontal implicat fundamental în capacitatea noastră de a gândi rațional și de a lua decizii.

În plus, fumatul crește riscul de accident vascular, factor de risc important pentru demență.

Demența Alzheimer: 10 obiceiuri care cresc riscul

5. Alimentația nesănătoasă și sedentarismul

Dieta mediteraneană are multiple beneficii, dar prevenirea bolilor cardiovasculare și a inflamației sunt cele care pot preveni și boala Alzheimer.

O variantă asemănătoare, dar cu un aport mult redus de sare este dieta DASH recomandată hipertensivilor. Un studiu observațional care a inclus peste 36000 de persoane a constatat reducerea cu 37% a riscului de apariție a insuficienței cardiace la cei care au urmat dieta DASH.
Insuficiența cardiacă este un factor de risc demonstrat pentru demența Alzheimer.

Activitatea fizică regulată susține toate funcțiile creierului. Fie că alegi exercițiile fizice mai intense cum sunt cele aerobice, fie că alegi cele moderate cum este yoga sau mersul pe jos, totul este să le practici constant.

Diversele aplicații de telefon care numără pașii efectuați într-o zi ne ajută să nu uităm de obiectivul combaterii sedentarismului.

Dieta mediteraneană întârzie boala Alzheimer: ce trebuie să mănânci?

6. Tratează depresia

Cercetătorii de la Harvard au publicat un studiu care pune în evidență că depresia apărută la persoane sănătoase poate duce la tulburări de memorie și gândire.

Depresia poate fi deci un factor de risc pentru boala Alzheimer chiar dacă nu există hipertensiune sau diabet.

Depresia: Este doar o problemă de chimie?

7. Învață continuu

Nivelul crescut de educație școlară și academică te poate ajuta în prevenirea tulburărilor de memorie. Dar și după școală încă mai poți face multe pentru a ajuta creierul.

Sunt dovezi științifice că activitățile care stimulează cogniția pot încetini progresia demenței la persoanele cu simptome ușoare sau moderate.

Sunt de evitat activitățile pasive cum este privitul televizorului. Și de ales: jocurile de cuvinte încrucișate, lectura, jocurile video sau gătitul care presupune urmărirea pașilor unei rețete.

Se știe că întreținerea activă a contactelor sociale ne ajută să prevenim tulburările de memorie care apar odată cu vârsta.

Hipoacuzia netratată te face mai puțin activ intelectual și te izolează social crescând riscul de demență.

Boala Alzheimer: Care sunt primele semne?

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente