Anxietatea socială este frica intensă de a avea interacțiuni cu alte persoane. O persoană cu anxietate socială are o teamă irațională de a fi privită și eventual judecată negativ. Interacțiunile sociale îi provoacă disconfort, sentimente de jenă și umilire care pot conduce la izolare, singurătate și depresie.
Anxietatea socială se manifestă când este nevoie să vorbim în public, când întâlnim oameni noi, când trebuie să răspundem la lecție, la interviul pentru job sau în diverse alte situații în care suntem expuși privirilor și judecății altora.
Anxietatea socială poate debuta în copilărie sau adolescență și este mai mult decât timiditate. Cauza exactă nu este clară, dar se consideră că genetica și mediul în care ne formăm au un rol important.
Echilibrul neurotransmițătorilor din creier joacă, de asemenea, un rol important în apariția anxietății sociale sau fobiei sociale. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice prin intermediul cărora neuronii comunică.
Un dezechilibru al serotoninei, neurotransmițător implicat în reglarea emoțiilor și a tonusului psihic, ar putea explica parțial apariția anxietății sociale.
Mediul în care ne formăm contribuie și el la apariția acestui tip de anxietate. Bullyngul, părintele hiperprotectiv sau exagerat de critic, conflictele familiale sau abuzul sexual pot provoca anxietate socială.
Cum se manifestă anxietatea socială?
Anxietatea socială se manifestă mai ales atunci când intrăm în contact cu persoane străine, când există contact vizual sau este inițiată o conversație.
Simptome cognitive
- frica de interacțiune cu persoane necunoscute
- grija că vom fi judecați, analizați
- teama că vom fi puși într-o situație jenantă, ridicolă, umilitoare
- gândul că ceilalți vor observa că suntem anxioși
Simptome fizice
- roșeață în obraji
- transpirație excesivă
- tremorul mâinilor
- tensiune musculară
- puls accelerat
Simptome comportamentale
- evitarea interacțiunii cu alte persoane
- evitarea conversațiilor
- refuzarea invitațiilor de a petrece timp cu alții
- alegerea joburilor care nu presupun lucrul în echipă
- tendința la izolare și singurătate
Cum se tratează anxietatea socială?
Există tratament pentru anxieattea socială, deși foarte puține persoane îl caută. Statisticile spun că oamenii se luptă cu anxietatea mai mult de 10 ani înainte de a se gândi la un ajutor specializat.
Psihoterapia, și anume terapia cognitiv-comportamentală, este metoda cea mai eficientă de a controla anxietatea socială. Psihoterapeutul ne poate ajuta să ne schimbăm modul de gândire și diferitele comportamente, ne poate învăța cum să ne stăpânim reacțiile în diverse contexte sociale.
Medicația poate fi necesară pentru perioade scurte, în completarea terapiei cognitiv-comportamentale. Se folosesc anxiolitice și antidepresive sau medicamente care să reducă simptomele fizice (beta-blocante).
Află mai mult ⮕ Cum reacționează creierul când suntem anxioși?
Cum să ne autoeducăm dacă suferim de anxietate socială?
Informează-te
Cunoașterea semnelor specifice anxietății sociale și a variantelor de terapie este primul pas în rezolvarea problemei.
Învață metode de a te calma în timpul unei conversații
- respiră profund și mai rar
- focusează-ți atenția la ceva exterior și nu la propriul corp și reacțiile lui
- gândește-te că nu poți ști niciodată sigur ce gândește o persoană cu care intri în contact, deci nu e sigur deloc că te judecă negativ
Vorbește cu cineva în care ai încredere
Dacă crezi că suferi de anxietate socială, comunică cu cineva în care ai încredere, un prieten sau un membru de familie despre problema ta.
Iar dacă anxietatea te împiedică să-ți desfășori normal viața de zi cu zi, apelează la conversația cu un profesionist.
Cum să comunicăm mai bine cu persoane care au anxietate socială?
Comunicarea cu persoanele cu anxietate socială necesită mai mult efort din partea noastră.
Sunt câteva secrete oferite de psihologi și care pot încuraja conversația cu o persoană timidă sau care suferă chiar de anxietate socială.
Împărtășește informații despre tine
Timizii sau cei cu anxietate socială se simt mult mai bine să asculte decât să vorbească despre ei înșiși pentru că elimină posibilitatea de a fi analizați și judecați.
Ai răbdare
Când pui întrebări asigură-te că ai oferit timp suficient de răspuns înainte să sari la alt subiect. Cei cu anxietate socială au nevoie de timp mai mult pentru a-și formula răspunsurile.
Evită întrebările personale
În afară de situația în care cunoști foarte bine persoana, în rest evită să pui întrebări foarte personale. Cei cu anxietate socială se tem să-și comunice informațiile intime.
Oferă un compliment
De multe ori o apreciere, un compliment legat de o acțiune a persoanei cu anxietate, oferă un feedback pozitiv care încurajează comunicarea.
Citește mai departe…
8 simptome de anxietate care te avertizează să iei măsuri
Anxietatea: când ar fi timpul să mergi la medic?
Conexiuni sociale care ne influențează sănătatea
Stima de sine. Cum o dobândești și ce beneficii vei avea?
Cum oprești rapid un atac de panică?
Bibliografie
- Cohen L. National Anxiety Center. Social Anxiety and Small Talk: The Nuts and Bolts of Making Conversation. 2017.
- National Institute of Mental Health. Social Anxiety Disorder: More Than Just Shyness.
- National Social Anxiety Center. Conversational Anxiety.
- Harvard Health. Treating Social Anxiety Disorder.