Lipsa de fier produce anemia feriprivă. Sângele nu are suficiente hematii (globule roșii) care să transporte oxigenul la organele corpului. La început anemia feriprivă provoacă doar modificarea analizelor de sânge. Ulterior apar și simptomele: oboseala, senzația permanentă de frig sau slăbiciune și amețeală.
Aproximativ 20 % din femei, 50% din gravide și 3% din bărbați au lipsă de fier.
Cum ne dăm seama de anemia feriprivă?
Semnele fizice ale anemiei feriprive sunt:
- oboseala și lipsa de energie
- respirații scurte, frecvente
- palpitații
- durere în piept
- paloarea feței
- inflamația limbii, afte bucale
- unghii friabile
- durere de cap
- amețeală
- senzația de mâini și picioare reci
- apetit scăzut, mai ales la copii
Simptome mai puțin obișnuite ale lipsei de fier sunt:
- căderea părului
- sunete neobișnuite în urechi (tinitus)
- prurit
- dificultăți la înghițire (disfagia)
- tendința de a mânca lucruri necomestibile ca hârtie/ gheață/pământ ( simptomul se numește ”pica”)
- sindromul picioarelor neliniștite (tendința irezistibilă de a mișca permanent picioarele)
Află mai mult ⮕ Sindromul picioarelor neliniștite: cauze și soluții
De ce apare anemia feriprivă?
Anemia feriprivă înseamnă că organismul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobina. Hemoglobina este proteina din hematii care transportă oxigenul la toate organele și țesuturile corpului nostru.
Cauzele lipsei de fier pot fi:
1. Pierderile de sânge
Uneori acestea au o cauză ușor de identificat : intervenții chirurgicale, menstruații abundente. Alteori, pierderile sunt insesizabile, dar persistând timp îndelungat, generează anemia:
- ulcer peptic
- hernie hiatală
- polipi pe colon
- cancer de colon sau rect
- sângerări gastrointestinale prin consum cronic de antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi
Află mai mult ⮕ Sânge în scaun: 10 cauze digestive de sângerare
2. Insuficiente alimente cu fier în dietă
Alimente bogate în fier sunt: carnea, ouăle, vegetalele cu frunze verzi. Alimentația echilibrată, diversă, aduce aportul necesar. Același tip de alimentație trebuie urmărit și la copii.
Suplimentele alimentare înghițite fără indicație, din dorința de a compensa lipsuri alimentare, nu sunt o obțiune firească, sănătoasă și poate avea riscuri.
Află mai mult ⮕ 10 Alimente bogate în fier
3. Incapacitatea de a absorbi fierul
Absorbția fierului se produce în intestin. Afecțiuni intestinale ( cum sunt boala celiacă, colita ulcerativă și boala Crohn) sau intervenții chirurgicale care îndepărtează o parte din intestin, pot afecta absorbția tuturor nutrienților, deci și a fierului.
Unele medicamente și alimente reduc absorbția fierului:
- lactatele și alte alimente bogate în calciu
- suplimentele alimentare cu calciu
- antiacidele (inhibitori de pompă protonică: omeprazol ș.a.)
- cafea, ceai, unele vinuri
- fosfații din băuturile carbogazoase
- polifenolii din cereale și legume, inclusiv din spanac
4. Anemia feriprivă în sarcina
Necesarul de fier la gravide este mai mare decât în mod obișnuit.
Sângele mamei este o sursă de fier și pentru făt, nu doar pentru ea. De obicei, este recomandată suplimentarea cu fier în această perioadă.
Află mai mult ⮕ Vitamine prenatale: Care sunt componentele cheie?
Persoanele cu risc crescut de lipsă de fier sunt: femeile (care pierd sânge cu menstruațiile), copiii (în special cei născuți prematur), vegetarienii (din cauza eliminării cărnii din alimentație) și donatorii de sânge.
Anemia feriprivă: analize
Dacă avem semnele unei anemii, confirmarea diagnosticului este relativ simplă.
Anemia feriprivă necesită pentru confirmare analize de sânge uzuale:
1. Nr. de hematii (eritrocite)
Valori normale = 4,5 – 5,9 mil/ml la bărbați și 4,1 – 5,1 mil/ml la femei
2. Hemoglobina Hb
Valori normale = 13,5 – 17,5 gr/dl la bărbați și 12 – 13,5 gr/dl la femei
3. Sideremia
Este analiza care ne arată rezervele de fier. Se interpretează de către medic corelată cu alte două valori: feritina și transferina)
Valori normale ( mg/dl)
VÂRSTA | BĂRBAȚI | FEMEI |
sub 1 lună | 32-112 | 29-127 |
1 – 12 luni | 27-109 | 25-126 |
1 – 3 ani | 29-91 | 25-101 |
4 – 6 ani | 25-115 | 28-93 |
7 – 9 ani | 27-96 | 30-104 |
10 – 12 ani | 28-112 | 32-104 |
13 – 15 ani | 26-110 | 30-109 |
16 – 18 ani | 27-138 | 33-102 |
peste 18 ani | 59-158 | 37-145 |
Pediatrii testează valorile rezervelor de fier până la vârsta de 12 luni deoarece, fără tratament, o anemie feripriva severă poate afecta creierul ireversibil.
Află mai mult⮕ Hemograma: Ce trebuie să știi înainte de recoltarea sângelui?
Când să mergi la medic?
Anemia prin lipsă de fier reduce aportul de oxigen la țesuturi în tot organismul. Netratată, anemia feriprivă poate genera complicații.
Dacă observi simptomele anemiei (oboseala, tegumente palide, palpitații, dureri de cap, mâini și picioare reci) este bine să mergi la medic.
Nu totdeauna anemia este cauzată de scăderea fierului. Nu este recomandabilă autoadministrarea suplimentelor cu fier fără ca lipsa de fier să fie confirmată prin analize.
Excesul de fier poate avea efecte toxice.
Citește mai departe…
Lipsa de fier: Cum corectăm anemia feripriva?
Analizele pentru anemie
Combinații de alimente care cresc absorbția fierului
Lipsa de fier la copii
Alimente cu fier împotriva anemiei la copii
Bibliografie
- Iron Supplementation, Response in Iron-Deficiency Anemia: Analysis of Five Trials. Amer J Med. 2017
- American Academy of Pediatrics Clinical Report. Diagnosis and Prevention of Iron Deficiency and Iron Deficiency Anemia in Infants and Young Children (0-3 Years of Age). Pediatrics 2010
- NIH. Office of Dietary Supplements. Dietary Supplement Fact Sheet: Iron.
- JACC 2019, Mayo Clinic 2018, Paediatrics and Child Health 2017