MĂCEȘE. Încearcă-le dacă îți plac remediile naturale

Măceșe sunt fructele roșii-portocalii pe care le produce Rosa canina sau măceșul și sunt folosite din antichitate ca remedii naturale pentru durerile din artrită, gută, sciatică, dar și pentru afecțiuni renale și infecții urinare.

Măceșele se pot include în alimentație. Ceaiul de măceșe sau pasta de măceșe din care se prepară gemuri sau sosuri sunt câteva din modalitățile de consum.

Sunt peste 4500 de compuși naturali din grupa flavonoidelor care s-au identificat în compoziția măceșelor și care ar putea explica unele din efectele benefice.

O parte din efecte sunt studiate azi de cercetători pentru a identifica cât de semnificative sunt beneficiile. Dar în studiile clinice se folosește extractul uscat (pudra) de măceșe în care concentrația de flavonoide este mult mai mare față de ce putem consuma cu un simplu ceai de măceșe sau o porție de gem de măceșe.

Măceșele sunt bogate în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși chimici care protejează celulele corpului de efectul nociv al radicalilor liberi de oxigen.

Consumul de alimente bogate în antioxidanți este considerată o măsură de prevenire a unor boli cronice ca diabetul tip 2, cancerul sau bolile de inimă.

Măceșele au un conținut ridicat de antioxidanți: polifenoli, carotenoizi, vitamina C și E.

Este importantă și proveniența măceșelor și momentul în care au fost recoltate. De exemplu, măceșele recoltate de la altitudini mai mari au un conținut mai ridicat de antioxidanți.

Ceaiul de măceșe din fructe proaspete este varianta mai bună în ceea ce privește aportul de antioxidanți. Cercetările au arătat că fructele uscate sunt mai sărace în antioxidanți decât cele proaspete.

Află mai mult Ce superalimente ne ajută să îmbătrânim sănătoși?

Ceai de măceșe cu vitamina C

Măceșele sunt printre fructele cu cel mai mare conținut de vitamina C. Iar de vitamina C depinde funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Vitamina C stimulează producția de limfocite, celule esențiale în lupta contra infecțiilor. Tot vitamina C menține și funcția de barieră a pielii față de intrarea diferitelor microorganisme.

Aportul de vitamina C este substanțial și când consumăm ceai de măceșe. Îl putem include ca remediu natural, mai ales iarna când suntem mai expuși la răceli și alte infecții virale.

Măceșele uscate pierd cea mai mare parte din vitamina C.

Află mai mult 6 alimente bogate în vitamina C în afară de citrice

Efect antiinflamator și analgezic

Măceșele conțin polifenoli și galactopeptide cu efecte antiinflamatoare.

Efectele extractului uscat din măceșe au fost demonstrate în câteva studii clinice la care au participat persoane cu osteoartrită.

De exemplu, după 4 săptămâni de tratament zilnic cu câte 5 g de extract de măceșe, cei 100 de participanții la studiu au consemnat creșterea mobilității articulare și reducerea semnificativă a senzației de durere.

În ceaiul de măceșe concentrația compușilor cu efect antiinflamator nu poate fi similară cu extractul uscat de măceșe. De aceea, efectele benefice în diversele tipuri de dureri articulare nu sunt spectaculoase.

Află mai mult Ce unguent antiinflamator să alegi pentru durere?

Ulei de măceșe pentru o piele luminoasă și fără riduri

Uleiul de măceșe se obține din semințele fructului. În afară de vitamine și antioxidanți, uleiul concentrează și acizii grași omega 3 și omega 6.

Dermatologii sunt de părere că am putea include uleiul de măceșe în ritualul zilnic de îngrijire a pielii pentru efectele benefice:

  • stimulează producția de colagen și atenuează ridurile
  • efect antiinflamator util în tratamentul acneei și vindecarea cicatricilor lăsate în urmă
  • efect emolient și calmant
  • decolorează petele maronii neplăcute care ne pot afecta tenul

Ceai de măceșe pentru infecție urinară

Infecția urinară este mai frecventă la femei, mai ales dacă este neglijat consumul zilnic de apă și regulile de igienă sexuală.

De asemenea, infecția urinară este mai frecventă la menopauză și odată apărută, poate recidiva repetat.

Unii compuși cu efect antioxidant, cum este quercitina, au și proprietăți antibacteriene. Quercitina poate reduce multiplicarea bacteriei E.coli care este frecvent cauza infecției urinare.

Ceaiul de măceșe completează aportul zilnic necesar de lichide, dar ar putea ajuta în infecțiile urinare și prin efectul antibacterian.

Află mai mult Infecția urinară: Tratament și remedii eficiente

Precauții dacă ai hotărât să consumi suplimente cu extract de măceșe

Sarcina și alăptarea. Nu sunt informații suficiente pentru a putea afirma că extractul de măceșe poate fi folosit în siguranță.

Efect anticoagulant. Măceșele conțin rugozin E, un compus cu efect anticoagulant care poate crește tendința la sângerare.

Dacă urmează să ai o intervenție chirurgicală, suplimentele cu măceșe ar trebui întrerupte cu 2 săptămâni înainte.

Litiaza renală. Vitamina C în exces poate favoriza apariția pietrelor la rinichi la anumite persoane.

Suplimentele pot interacționa și cu unele din medicamentele pe care le consumăm zilnic, de aceea consumul oricărui supliment ar trebui făcut doar cu acordul medicului.

Remedii naturiste pentru care sunt dovezi științifice

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente