3 efecte ale insomniei in diabetul tip 2

Insomnia afectează aproape 50% din persoanele cu diabet tip 2, fiind una din cauzele pentru care glicemia nu este ținută sub control. Dar și diabetul poate fi vinovat pentru apariția insomniei. Durerea provocată de neuropatie, micțiunile frecvente noaptea dacă glicemia este mare, sunt două din cauzele ce pot afecta somnul.

Insomnie poate însemna:

  • dificultatea de a adormi
  • dificultatea de a menține somnul suficient timp
  • trezitul excesiv de devreme, fără a mai putea adormi

Ziua ne resimțim de pe urma insomniei. Oboseala, somnolența, incapacitatea de concentrare și tulburările de dispoziție sunt frecvente.

O persoană cu diabet ar trebui să doarmă 7 ore/ noapte în mod regulat. O singură noapte cu somn mai puțin nu este o problemă, dar, în timp, insomnia poate agrava diabetul.

1. Efectul insomniei asupra glicemiei

Tulburările de somn sunt des întâlnite în societățile moderne, cea mai frecventă fiind reducerea duratei somnului.

Multe studii clinice au arătat că trezirile repetate noaptea, somnul insuficient, somnul excesiv sau neregulat duc mai întâi la apariția unei glicemii mari dimineața, pe nemâncate. Ulterior, apar prediabetul și diabetul tip 2.

Chiar și la persoane fără diabet zaharat și fără factori de risc pentru această boală, reducerea numărului de ore de somn crește riscul dereglărilor glicemiei și apariției prediabetului.

Cauza principală este dereglarea ceasului biologic (ritmul circadian) și, odată cu el, a lanțului de hormoni ce se secretă pe parcursul a 24 de ore.

La persoanele cu diabet instalat, ameliorarea somnului și reglarea ceasului biologic îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reglarea glicemiei.

Află mai mult Cum reglezi ceasul biologic ca să nu te îmbolnăvești?

2. Insomnia face mai dificilă păstrarea regimului de diabet

Somnul insuficient crește nivelul grelinei, hormonul foamei, și scade nivelul leptinei, hormonul care ne ajută să ne simțim sătui.

Efectul este consumul unor porții mai mari cu riscul de apariție a obezității, ceea ce complică evoluția diabetului.

Pe de altă parte sunt mai greu de evitat alimentele bogate în carbohidrați și grăsimi. Ne controlăm mai greu comportamentul alimentar atunci când suntem obosiți și întâmpinăm dificultăți la respectarea dietei.

3. Efectul insomniei asupra sistemului imunitar

Diabet tip 2 înseamnă și un risc mai mare de infecții. Atunci când diabetul durează de mulți ani, apar și complicațiile.

Neuropatia periferică și reducerea fluxului sanguin către extremități și crește riscul de infecții. Nivelul crescut al glicemiei permite creșterea bacteriilor.

Cele mai frecvente infecții care apar la cei cu diabet:

Somnul suficient și de calitate ne susține sistemul imunitar. Insomnia cronică reduce apărarea imunitară și afectează și răspunsul la diversele vaccinuri.

Un somn mai scurt de 6-7 ore/ noapte ne face mai susceptibili la răceală și gripă, mai ales dacă avem diabet zaharat.

Află mai mult Hemoglobina glicozilată HbA1 și imunitatea

Și diabetul influențează somnul de noapte

Glicemia mare afectează vasele de sânge și nervii care inervează vezica urinară. Apare necesitatea frecventă de a urina, iar micțiunile frecvente pe timpul nopții provoacă tulburări de somn.

Persoanele cu diabet au mai frecvent sindromul picioarelor neliniștite care provoacă necesitatea necontrolată de a mișca picioarele, chiar și pe parcursul nopții. Somnul este perturbat.

Apneea de somn reprezintă oprirea respirației în timpul somnului. Diabetul crește riscul apariției acestei tulburări de somn, mai ales dacă este prezentă și obezitatea.

Odată apărută, apneea de somn agravează diabetul, glicemia fiind mai greu de controlat.

Insomnia: reguli simple de combatere

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente